Το «κακό» στο «Εντευκτήριο»

Το «κακό» στο «Εντευκτήριο»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σελίδες για το κακό» έχει τίτλο το αφιέρωμα του 55ου τεύχους του «Εντευκτηρίου», με ποιήματα, μεταφράσεις, πρωτογενή πεζογραφήματα ή δοκίμια: οι Σ. Μπωντλαίρ, Τσβετάν Τοντόροφ, Λανς Μόροου, Τζ. Μαστοράκη, Νικ Κέιβ, Σ. Νικολαΐδου, Σ. Σερέφας, Τ. Δημητρούλια, Γ. Βέλτσος, Γ. Βαρβέρης, K. Ζαρόκωστα, Σ. Καρυδάκης υπογράφουν τα κείμενα του αφιερώματος. Το κείμενο του Τσ. Τοντόροφ είναι προδημοσίευση από το βιβλίο «Απέναντι στο ακραίο», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου από τις εκδόσεις «Νησίδες» (σε μετάφραση Βασίλη Τομανά).

Στρατόπεδα συγκέντρωσης

Στις ακρότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αναφέρεται το έκτο κεφάλαιο του βιβλίου: «Το άτομο παύει να έχει άμεση πρόσβαση στις υπέρτατες αξίες που οφείλουν να διέπουν τη διαγωγή του, δεν μπορεί πια να θεωρεί τον εαυτό του αντιπρόσωπο της ανθρωπότητας όπως όλοι οι άλλοι, και να συμβουλεύεται τη συνείδησή του για να γνωρίζει προς ποιον στόχο οφείλει να κατευθύνεται και με βάση πια κριτήρια μπορεί να κρίνει τις πράξεις των άλλων».

«Καπνιστήριο»

Σ’ αυτό το νέο τεύχος, το εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο «Εντευκτήριο» εγκαινιάζει μια καινούργια στήλη: το «Καπνιστήριο», η οποία περιλαμβάνει ελεύθερα θέματα της επικαιρότητας. Σ’ αυτό το τεύχος, «καπνιστές» είναι οι Δημήτρης Καστριώτης, Ηλίας Κανέλλης και Αντρέας Πανταζόπουλος, με θέμα -τι άλλο;- τα γεγονότα που απασχολούν τον πλανήτη μετά τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρουσα όμως είναι και η λογοτεχνικού περιεχομένου ύλη του 55ου «Εντευκτηρίου»: δώδεκα ποιήματα της Εμιλι Ντίκινσον, σε μετάφραση και πρόλογο Διονύση Καψάλη την προσωπική ανάμνηση της Μαρίνας Καραγάτση από τη γνωριμία της με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και πρώτες δημοσιεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή