Η «Εποχή της Μελισσάνθης» στο Μέγαρο Μουσικής

Η «Εποχή της Μελισσάνθης» στο Μέγαρο Μουσικής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουσιαστικά είμαι «παιδί χωρισμένων γονιών». Από τη μία ήταν ο Μίκης, από την άλλη ο Μάνος. Ηταν χώρια, αλλά ήταν και μαζί!», έλεγε χθες χαριτολογώντας η Μαρία Φαραντούρη στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος της σειράς «Γέφυρες» στο Μέγαρο Μουσικής. Η τραγουδίστρια, της οποίας η φωνή έχει χρωματίσει τις δημιουργίες των δύο μεγάλων δημιουργών, θα ερμηνεύσει μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Γιάννη Χριστόπουλο και τη Στέλλα Γαδέδη ένα έργο που συνέθεσε ο Χατζιδάκις κατά τη δεκαετία ’70 – ’80. Η «Εποχή της Μελισσάνθης», που μιλάει για μια περίοδο που πέρασε ανεπιστρεπτί, μια τοιχογραφία του κόσμου που έζησε και ζημώθηκε ο συνθέτης, ανεβαίνει στις 13 και 14 Νοεμβρίου στο Μέγαρο, για τρίτη φορά μέσα σε 20 χρόνια, μετά το Ηράκλειο Κρήτης και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

Τους τραγουδιστές πλαισιώνει η χορωδία της ΕΡΤ (διεύθυνση Αντώνη Κοντογεωργίου), η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (διεύθυνση Δημήτρη Καρβούνη), το μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» (καλ. διεύθυνση Νίκος Κυπουργός). Συμπράττει επίσης η Αθηναϊκή Φιλαρμονία, ενώ τη μουσική διεύθυνση του όλου εγχειρήματος έχει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός. «Μου λείπει πολύ η παρουσία του Μάνου, καθώς τις άλλες φορές που το ανεβάσαμε μας καθοδηγούσε», έλεγε η Μαρία Φαραντούρη. Η «Εποχή της Μελισσάνθης» είναι η δεύτερη μουσική εκδήλωση της σειράς «Γέφυρες», που έχουν στόχο να αποτελέσουν σημείο σύνδεσης ανάμεσα σε διαφορετικές τέχνες, πολιτισμούς αλλά και ανθρώπους. Στις 2 Νοεμβρίου είδαμε τον βιμπραφωνίστα Gary Barton να συναντά τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο διάσημος Κουβανός τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ θα συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου στις 28 του μηνός. Στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου, το γνωστό σύνολο από την Αργεντινή Tango Passion μας μυεί στη μαγεία του χορού με τη νέα τους παραγωγή.

Στις 12 και 13 του μηνός ακολουθεί ένα μουσικό θέαμα εμπνευσμένο από τη νουβέλα του Ιταλο Καλβίνο «Αόρατες Πόλεις». Στις 15/12 προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την επεξεργασία και την αποκατάστασή της, η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι καιροί», ενώ στα τέλη του μηνός πραγματοποιείται αφιέρωμα στον Μπάστερ Κίτον. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο έχει προγραμματισθεί φεστιβάλ κιθάρας – αφιέρωμα στον Αστορ Πιατσόλα με τον Κώστα Κοτσώλη και μια συναυλία τζαζ με τον Βαγγέλη Κατσούλη.

Η νέα οργάνωση της Τέιτ Μπρίτεν λειτουργεί στον αντίποδα της Τέιτ Μόντερν. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με την παραδοσιακή χρονολογική σειρά (και όχι με θεματολογική) και το ίδιο το κτίριο στέκεται με διακριτικότητητα κοντά στα έργα τέχνης, που διατηρούν τον κύριο λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή