Ρετροσπεκτίβα, έκθεση και βραβεία

Ρετροσπεκτίβα, έκθεση και βραβεία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φέι Ντάναγουεϊ μπορεί να είναι η πιο λαμπερή προσκεκλημένη του φετινού Φεστιβάλ ωστόσο στην 42η διοργάνωση του μεγαλύτερου κινηματογραφικού γεγονότος της χώρας, οι αρκετές ξένες παρουσίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο κινηματογραφικό τους πρόσωπο. Την πιο ουσιαστική παρουσία θα έχει ο Τζον Μπούρμαν. Ο Βρετανός σκηνοθέτης είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο διεθνές τμήμα της 42ης διοργάνωσης και το βασικό τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα, στην οποία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύνολο του έργου του, ενώ όπως είπε ο ίδιος στον διευθυντή του φεστιβάλ Μιχάλη Δημόπουλο, πρόκειται για το εκτενέστερο αφιέρωμα που έχει γίνει στη δουλειά του. Ο Μπούρμαν, άρχισε να εργάζεται στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση πριν σκηνοθετήσει το 1965 την πρώτη του ταινία, το νεανικό μιούζικαλ «Catch us if you can». Στην καριέρα του έχει ασχοληθεί με μια ποικιλία ειδών, όπως την επιστημονική φαντασία, την ταινία τρόμου, το πολεμικό δράμα, τη δραματική κομεντί, την κατασκοπική περιπέτεια. Με τον «Στρατηγό» (1998) κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Στη Θεσσαλονίκη εκτός από όλες του τις ταινίες, θα προβληθούν επεισόδια από τηλεοπτικές σειρές που σκηνοθέτησε, για τον φίλο και συνεργάτη του Λι Μάρβιν, καθώς και μια 48λεπτη αυτοπροσωπογραφία του. Στο φετινό φεστιβάλ θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της περσινής κριτικής επιτροπής, για να παρουσιάσει μια διαφορετική πλευρά του. Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι θα παρουσιάσει το εικαστικό του πρόσωπο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο περσινό φεστιβάλ είχε συναντηθεί με τον διευθυντή της Μόστρα Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, μέλος και εκείνος της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, που τού πρότεινε να οργανώσει την έκθεση. Με τον τίτλο «Paintings 2001» παρουσιάστηκε στο τελευταίο φεστιβάλ της Βενετίας και από εκεί τα ζωγραφικά του έργα ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου πριν ταξιδέψουν για τη Γαλλία, στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Μπελφόρ και στο παρισινό Πολωνικό Ινστιτούτο, όπου θα συνοδεύσουν μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα του έργου του Σκολιμόφσκι. Εικαστικό θα είναι το πρόσωπο ενός ακόμη σκηνοθέτη που βρέθηκε και στο περασμένο φεστιβάλ του Τζέρι Σάτσμπεργκ. Ο Αμερικανός δημιουργός που συνόδευσε τη Φέι Ντάναγουεϊ στη Θεσσαλονίκη για την προβολή της ταινίας τους «Η κρυφή ζωή ενός μανεκέν», εκθέτει στην Προβλήτα Α’ του λιμανιού μέχρι τις 18 Νοεμβρίου φωτογραφίες του από τη λαμπρή καριέρα του ως φωτογράφου. Τα ελληνικά κεντρικά πρόσωπα του φεστιβάλ θα είναι ο Ντίνος Δημόπουλος και η Δέσπω Διαμαντίδου. Και στους δύο θα απονεμηθούν τιμητικοί «Χρυσοί Αλέξανδροι» για την προσφορά τους στον ελληνικό κινηματογράφο. Θα προβληθούν επιλογές από τις ταινίες του Δημόπουλου, που συνοδεύονται από την έκδοση μιας μονογραφίας.

Η ειδική τιμητική εκδήλωση για τη Δέσπω Διαμαντίδου (που έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 40 ελληνικές ταινίες και πολλές διεθνείς παραγωγές) πραγματοποιείται την Τετάρτη στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», μαζί με την προβολή ενός προτρέτου της που περιλαμβάνει αποσπάσματα πολλών ταινιών της. Το φεστιβάλ, τέλος, θα επισκεφθούν ακόμη οι σκηνοθέτιδες Λουκρέτσια Μαρτέλ και Ζανίν Μεραπφέλ, η ηθοποιός Αντζελα Μολίνα και ο συνθέτης Μπερντ Σούλτχαϊς, η μουσική του οποίου θα συνοδεύσει την ειδική προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της «Μητρόπολης» του Φριτς Λανγκ.

Συνέντευξη στη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή