Εκθεση έργων του Ηλία Παπαηλιάκη

Εκθεση έργων του Ηλία Παπαηλιάκη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενότητα έργων, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τα πλέον χαρακτηριστικά της δουλειάς του στην τριετία 1998- 2001, εκθέτει ο Ηλίας Παπαηλιάκης στο Μακεδονικό Μoυσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο νεότερος καλλιτέχνης της φετινής ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα Κυριακή (11 Νοεμβρίου) και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου του 2002, περιλαμβάνονται έργα από τις ενότητες «Η αντικειμενική εικόνα», «Η προέλευση του μύθου», «Η κυρίαρχη εικόνα», «Βασικές άρσεις και θέσεις» καθώς και το έργο της φετινής Μπιενάλε «Η εικόνα και η σημασία της». Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο αυτής της έκθεσης είναι η δημιουργία μιας τοιχογραφίας, που θα ζωγραφίσει επιτόπου και η οποία εντάσσεται στο νέο κύκλο δουλειάς του «Οι άγιες εικόνες». Το έργο μετά το πέρας της έκθεσης θα καταστραφεί.

Κοινή συνισταμένη όλων των ενοτήτων δουλειάς του Παπαηλιάκη είναι ο επαναπροσδιορισμός της εικόνας. Σε μια εποχή που τα πάντα στρέφονται γύρω από αυτήν, ο καλλιτέχνης πραγματεύεται τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής λειτουργίας της.

Ερευνά τις συνθήκες κατασκευής της, την επιρροή της στα διάφορα κοινωνικά στρώματα, το ρόλο της στην ιστορία της τέχνης. Μ’ άλλα λόγια, ο καλλιτέχνης αναζητά τη σχέση εικόνας και μνήμης, εικόνας και κοινωνικής πραγματικότητας, προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης. Αν και η έρευνα του Παπαηλιάκη βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα έργα του αντίθετα δεν είναι εγκεφαλικά, έχουν παλμό, είναι σύγχρονα, ενώ ο ίδιος μεταχειρίζεται τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικές μεθόδους για να τα ολοκληρώσει.

Η Ακαδημία Δωματίου Νώυς υπό τον Γιοχάνες Γκορίτσκι απέδωσε τα έργα με τη γνωστή γερμανική συνέπεια, επιδεικνύοντας ευελιξία και εύρος ρεπερτορίου, που χαρακτηρίζει τα σύνολα της εποχής μας. Θα ήταν ενδιαφέρον, το πρόγραμμά της να περιλάμβανε και έναν αυθεντικό Μπαχ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή