Με «Τραβιάτα» ξεκινάει η Λυρική

Με «Τραβιάτα» ξεκινάει η Λυρική

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα νέο ανέβασμα της δημοφιλούς όπερας «Τραβιάτα» του Βέρντι, ξεκινάει αυτήν την Κυριακή, 18 του μήνα, η χειμερινή καλλιτεχνική περίοδος της Λυρικής Σκηνής. Παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής χρονιάς, αφιερωμένης διεθνώς στα εκατό χρόνια από το θάνατο του Βέρντι.

«Αν όλοι αισθανόμαστε ότι οφείλουμε κάτι σε κάποιον τότε εγώ χρωστούσα στο θέατρο μια Τραβιάτα!», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο σκηνοθέτης Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια συνεργασίας με τη Λυρική Σκηνή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον τρόπο που προσέγγισε το έργο όσο και στις ανανεώσεις που έκανε: «Τα λυρικά έργα, όπως η Τραβιάτα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τεράστιο σεβασμό, όσο αφορά τη μουσική αλλά και την ιδέα του συνθέτη. Η μόνη ανανέωση που μπορεί να γίνει είναι να αποβάλλουμε το στομφώδες ύφος που κάποτε ήταν στοιχείο της όπερας».

Ο μαέστρος, Ηλίας Βουδούρης, ο οποίος βιαζόταν να επιστρέψει στην πρόβα (η προγενική δοκιμή βρισκόταν σε εξέλιξη την ώρα της συνέντευξης), εξήγησε εν συντομία, τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να ξέρει κανείς για την «Τραβιάτα». «Η όπερα ανήκει στη δημοφιλή τριλογία «Ριγκολέτο, Τραβιάτα, Τροβατόρε» και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, υιού, «Η κυρία με τις καμέλιες», εμπνευσμένο από τη ζωή της διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας Μαρί Ντιπλεσί. «Η Τραβιάτα αποτελεί έναν προπομπό του βερισμού, αφού καταπιάνεται με ανθρώπινες καταστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν εκτυλλίσεται σε πύργους και πεδία μαχών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο μαέστρος, ο οποίος στάθηκε επίσης στην «κινηματογραφική άποψη» της σκηνοθεσίας του Νίκου Πετρόπουλου.

Τις χορογραφίες της παράστασης έχει αναλάβει η Φάουστα Ματσουκέλι, η οποία συνεργάζεται για τρίτη φορά με τη Λυρική. Η ίδια δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη χώρα μας και εξήγησε τα χαρακτηριστικά της δουλειάς της: «Πρόκειται για ένα νέο ανέβασμα, με πολύ φυσικότητα και ροή. Δεν υπάρχουν ξεχωριστές ομάδες δράσης χορευτών, ηθοποιών, τραγουδιστών. Ολοι χορεύουν!».

Οι συντελεστές

Την Ορχήστρα της Λυρικής θα διευθύνει για τρεις μόνο παραστάσεις η Κωνστάντια Γουρζή (τις υπόλοιπες ο Ηλ. Βουδούρης) και τη χορωδία η Φανή Παλαμίδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Μάρθα Αράπη (διαδοχικά με την Αλεξία Βουλγαρίδου) και ο Εμίλ Ιβάνοφ (Γιάννης Χριστόπουλος). Επίσης συμμετέχουν οι Ανδρέας Κουλουμπής, Μαρία Μαρκέτου, Νίκος Στεφάνου, Παντελής Ψύχας, Νίκος Καπέτας κ.ά.

Οι παραστάσεις της «Τραβιάτα», οι οποίες θα επαναληφθούν για έντεκα βραδιές (20, 21, 23, 24, 25, 27, 28/11, 2, 5, 6, 7/12), είναι αφιερωμένες στη μνήμη της σοπράνο Ζωής Βλαχοπούλου, ενώ οι εκδηλώσεις της Χρονιάς Βέρντι θα ολοκληρωθούν στη Λυρική Σκηνή με το «Γκαλά Βέρντι» (τέλη Νοεμβρίου) και τον «Αττίλα» (αρχές Δεκεμβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή