Οι υποψήφιοι για τα βραβεία «Κάρολος Κουν 2001»

Οι υποψήφιοι για τα βραβεία «Κάρολος Κουν 2001»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου θα απονεμηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2001 της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, που τελούν υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου. Εκτός των δύο μεγάλων βραβείων, θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις σε νέους καλλιτέχνες και των δύο κλάδων καθώς και σε δραστήριους καλλιτεχνικούς οργανισμούς της περιφέρειας. Επίσης θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία «Κάρολος Κουν 2001», τα οποία σχετίζονται με τις τρεις πτυχές της προσφοράς του Καρόλου Κουν: το νεοελληνικό θέατρο, την ηθοποιία και τη δραματουργία. Οι υποψηφιότητες έχουν ως εξης:

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Ασημάκης Γιαλαμάς για τη μεγάλη θεατρική και γενικώς συγγραφική του προσφορά, Γιώργος Μιχαηλίδης (για την παράσταση στο Ανοιχτό Θέατρο δύο έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Βίβα Ασπασία» και «Η επιστροφή του Οδυσσέα»), Ξένια Καλογεροπούλου (για το έργο της «Το Σκλαβί»), Αντιγόνη Βαλάκου (για την ερμηνεία της στο έργο «Ρόουζ» του Σέρμαν).

Θεατρολογικό σύγγραμμα: Λιλή Μπάρκα («Ελληνική Θεατρική Επιθεώρηση 1894-1926, Τέσσερα κείμενα», Ελληνικά Γράμματα), Μάριος Πλωρίτης («Θέατρο στο Βυζάντιο, Καστανιώτης), Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ («Ελληνες σκηνογράφοι και Αρχαίο Δράμα»), Σάββας Πατσαλίδης («Θέατρο και Θεωρία», University Studio Press), Θεόδωρος Εξαρχος («Ελληνες Ηθοποιοί», Δωδώνη).

Θεατρικός Οργανισμός: Περιφέρειας: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, «Νέες ΜΟρφές» Θεσσαλονίκης.

Νέος δημιουργός: Τάσος Γιαννόπουλος, για την ερμηνεία του σε δύο ρόλους στο έργο του Ροστάν «Ρομαντικοί» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κώστας Βασαρδάκης (για την ερμηνεία στου Μολιέρου «Οι Σοφολογιώτατες» από το θίασο «Οπερα»), Αντώνης Καλογρίδης (για τη σκηνοθεσία του έργου του Μάικλ Ράιμερ «Angel Baby»), Συμεών Κακάλας (για την ερμηνεία του στη «Σαμία» του «Μενάνδρου» από το ΚΘΒΕ).

Βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2001»: Τάσος Μπαντής για τη σκηνοθεσία του έργου του Δημ. Κεχαΐδη «Το Τάβλι» στο θέατρο «Εμπρός», Κώστας Τσιάνος (Γρ. Ξενόπουλου «Οι Φοιτηταί», Εθνικό Θέατρο), Γιώργος Μιχαηλίδης (Ιάκ. Καμπανέλλη «Βίβα Ασπασία», Ανοιχτό Θέατρο), Στάθης Λιβαθινός (Αλεξ.Παπαδιαμάντη «Η Νοσταλγός», «Τεχνοχώρος»).

Βραβείο ηθοποιίας σε ελληνικό έργο «Κάρολος Κουν»: Θεόδωρος Κατσαφάδος για την ερμηνεία του στις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Χρίστος Στέργιογλου (Δημ. Κεχαΐδη «Το Τάβλι», «Εμπρός»), Βασίλης Παπαβασιλείου (Γιάννη Ρίτσου «Ελένη», Θέατρο Τέχνης), Μάνια Παπαδημητρίου (Ευριπίδη «Τρωάδες», Απλό Θέατρο), Ντίνα Μιχαηλίδη (Ιάκ. Καμπανέλλη «Βίβα Ασπασία», Ανοιχτό Θέατρο), Γιάννης Κρανάς (Ευριπίδη «Βάκχες», ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας).

Βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν»: Ξένια Καλογεροπούλου για το έργο της «Το Σκλαβί» που ανέβασε στο θέατρο «Μικρή Πόρτα», Δημήτρης Κορδάτος («Το ημερολόγιο της άμμου», «Εμπρός»), Δημήτρης Δημητριάδης («Ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή», Θέατρο του Νότου), Ακης Δήμου («Ψύχα του νερού», Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου).

Μεγάλο βραβείο μουσικής: Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Αρης Γαρουφαλής, Δάφνη Ευαγγελάτου.

Νέος μουσικός: Βασιλική Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Καρύδης, Ερμής Θεοδωράκης.

Μουσικολογικό σύγγραμμα: Μάριου Μαυροειδή «Οι Μουσικοί Τρόποι στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βυζαντινός ήχος, το Αραβικό και Τουρκικό μακάμ», εκδόσεις Φαγγότο.

Πολιτισμικός Οργανισμός Περιφέρειας: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, Ορχήστρα της Πάτρας, Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας.

Διάκριση δισκογραφίας: «Κύπρος-Δημοτική μουσική», Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα και η ηχογράφηση της Ορχήστρας της Πάτρας με έργα Βιβάλντι και Μότσαρτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή