ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο δημοφιλής συνθέτης, ήταν ευδιάθετος αλλά όπως δήλωσε ο γιατρός του, και συνεργάσιμος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αν και κάποιοι ξαφνιάστηκαν με την είδηση της εισαγωγής του στο «Ιατρικό Κέντρο» -παρότι είχε καθοριστεί από το καλοκαίρι- το περιβάλλον του διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι οικείοι του δέχονται πλήθος τηλεφωνημάτων για τα περαστικά καθώς και τηλεγραφήματα. Οσο για τους γιατρούς υπογραμμίζουν ότι όλα πήγαν καλά και πιθανόν το Σαββατοκύριακο ο Μ. Θεοδωράκης να επιστρέψει στο σπίτι του. Αλλο που δεν θέλει και ο ίδιος, να επιστρέψει στη μουσική του.

Εργο Δ. Ψαθά στο «Βέμπο»

Ξεκινά από το έσχατο σκαλί της δυστυχίας, αλλά παρ’ όλο που ανεβαίνει συνεχώς κοινωνικά και οικονομικά, ποτέ δεν μένει ικανοποιημένος και ζητάει όλο και περισσότερα. Σας λέει τίποτα αυτό; Μήπως μας θυμίζει κάτι από τον σύγχρονο άνθρωπο γενικώς, τον σύγχρονο Ελληνα ειδικότερα; Αυτός είναι ο ήρωας της κλασικής κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά «Ο αχόρταγος» που ανέβηκε προχτές βράδυ στο θέατρο «Βέμπο», με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο βασικό ρόλο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Παίζουν επίσης οι Δημήτρης Καλλιβωκάς, Μαρία Κωνσταντάρου, Λήδα Ματσάγγου, Μάκης Ρευματάς κ.ά. Το πλούσιο σκηνικό έχει φτιάξει η Δέσποινα Βολίδη και οι φωτισμοί είναι του Παναγιώτη Μανούση.

Οι Τούρκοι «εκποιούν»…

Το ζήτημα της εκποίησης αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών θησαυρών της Μικράς Ασίας και της κατεχόμενης Κύπρου θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Ξαρχάκος. Επικαλείται πρόσφατα δημοσιεύματα των δύο μεγαλύτερων τουρκικών εφημερίδων, «Μιλιέτ» και «Χουριέτ», οι οποίες ανέφεραν ότι θησαυροί από την περιοχή της Μαγνησίας και της Περγάμου της Μικράς Ασίας, πωλούνται από το τουρκικό ίδρυμα «Kusav» μέσω Ιντερνετ και ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά τους από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. Σε ανάλογο δημοσίευμα της «Χουριέτ», αναφέρεται ότι αρχαιολογικά ευρήματα και βυζαντινές εικόνες από τις εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ όπου πουλήθηκαν μέσω κυκλωμάτων λαθρεμπόρων που καταληστεύουν την κατεχόμενη Κύπρο.

Μια χειρονομία προς την ποίηση

Ολα καλά εξελίσσονται και στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τελευταία ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. Μετά το υποκεφαλικό κάταγμα μηρού που υπέστη τις προηγούμενες μέρες, χειρουργήθηκε ήδη στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» από τον ορθοπεδικό Χάρη Γεωργούλη. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η μετεγχειρητική πορεία του Ελληνα ποιητή εξελίσσεται ομαλά. Ομως η κλινική «Κυανούς Σταυρός» δεν αρκέστηκε μόνο στην εκπλήρωση των ιατρικών της υποχρεώσεων. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Θεραπευτηρίου «τιμώντας τον κορυφαίο Ελληνα ποιητή και απευθείας δισέγγονο του καπετάν Γιώργη Σαχτούρη αποφάσισε να καλύψει όλα τα έξοσα νοσηλείας και θεραπείας του». Ευαισθησία στην οποία υπολείπεται η πολιτεία.

Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του σινεμά

Τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κυριαρχίας του αμερικανικού κινηματογράφου στις αίθουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οτικοακουστικής βιομηχανίας, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας την έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή Βάντερ Τάελεν, σχετικά «με την καλύτερη κυκλοφορία των ευρωπαϊκών ταινιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες». Περιγράφοντας τον κίνδυνο εξοστρακισμού του ευρωπαϊκού σινεμά από τις κινηματογραφικές αίθουσες, αναφέρεται ότι το 2000, το μερίδιο αγοράς της ευρωπαϊκής παραγωγής στους κινηματογράφους της Γηραιάς Ηπείρου αγγίζει μόλις το 22,5% έναντι 73,% που αντιστοιχεί στις αμερικανικές ταινίες.

Για τα 100 χρόνια του Καρλ Πόπερ

Ως τη δική του συμμετοχή στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Πόπερ είναι οι διαλέξεις που διοργανώνει το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποιείται στις 22 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ. στην Αίθουσα Προπυλαίων, με ομιλητές τον καθηγητή Πέτρο Γέμπτο και τους λέκτορες Βάσω Κιντή και Στάθη Ψύλλο. Θέμα της πρώτης συνεδρίας, «Η επικαιρότητα του διαφωτισμού». Θα ακολουθήσουν διαλέξεις για τον Μοντεσκιέ και την πολιτική του διαφωτισμού (13/12), την προβληματική σχέση λόγου και ιστορίας (24/1/2002), τον βρετανικό διαφωτισμό και τα όρια του πολιτικού ριζοσπαστισμού κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή