Οι παλαιοί κέρδισαν στην «κούρσα» του Φεστιβάλ

Οι παλαιοί κέρδισαν στην «κούρσα» του Φεστιβάλ

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιότερη και εδραιωμένη γενιά δημιουργών, με ταινίες εποχής, θριάμβευσε στη χθεσινή τελετή απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων, υποσκελίζοντας τους νέους σκηνοθέτες. Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Λάκης Παπαστάθης με το «Μόνον της ζωής του ταξίδιον», ακριβής και εμπνευσμένη μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού, απέσπασε επτά συνολικά βραβεία ανάμεσα στα οποία και το «1ο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους». Ακολουθεί ο Βαγγέλης Σερντάρης με τον «7ο Ηλιο του έρωτα» (διαδραματίζεται στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής) και τέσσερα βραβεία και τρίτος, στον κατάλογο των πρώτων, έρχεται ο Ανδρέας Πάντζης με «Το τάμα» (εξελίσσεται στην Κύπρο το 1940) και δύο βραβεία.

Αποκλεισμένος ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης με τον «Δεκαπενταύγουστο», από όλες τις κατηγορίες, όπως και ο Γιάννης Φάγκρας με το «Πες στη μορφίνη ακόμη την ψάχνω» που ήταν υποψήφιος για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Και οι δύο θα αρκεστούν στα βραβεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου…

μελαγχολία

Παρά την όποια μελαγχολία, όμως, που γεννά ο εξοστρακισμός των νέων δημιουργών από τη μεγάλη γιορτή του ελληνικού σινεμά, η βράβευση του Λάκη Παπαστάθη επιδοκιμάζεται τόσο από το κοινό (ήρθε πρώτη στις προτιμήσεις των θεατών) όσο και από την κριτική. «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» είναι μία πλήρης και άρτια, από κάθε άποψη δημιουργία, που «ανακουφίζει» και ανατροφοδοτεί τις αισθήσεις μας (ακοή, από την υπέροχη γλώσσα, και όραση, από τη γοητεία των εικόνων). Ο Λ. Παπαστάθης προηγήθηκε με ελάχιστη διαφορά (3 ψήφων) από τον Βαγγ. Σερντάρη, για το πρώτο βραβείο, ενώ στην κατηγορία της σκηνοθεσίας και πάλι κονταροχτυπήθηκαν με τον Βαγγ. Σερντάρη να υπερέχει, αυτήν τη φορά, κατά δύο ψήφους. Πολύ μικρή ήταν η διαφορά και στο βραβείο Α΄ αντρικού ρόλου: Γιώργος Χωραφάς («Το τάμα», 109 ψήφους) – Ηλίας Λογοθέτης («Το μόνον της ζωής του ταξίδιον», 106). Δίκαιη και αναμενόμενη η διάκριση της Μαρίας Ζορμπά (Α΄ γυναικείος ρόλος) για την ερμηνεία της στο «Σώσε με» του Στρ. Τζίτζη.

Η τελετή απονομής άρχισε ακριβώς στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής με οικοδεσπότη τον Θοδωρή Αθερίδη, άφθονα μουσικά ιντερμέδια (ούτως ή άλλως το θέμα που επελέγη για φέτος ήταν «Μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο»), κλίμα νοσταλγίας, τιμητικά αφιερώματα στον Κώστα Χατζηχρήστο και στον Ντίνο Ηλιόπουλο, και χορευτικές «πινελιές» από τον Κωνσταντίνο Ρήγο.

Τα τρία μεγάλα βραβεία απένειμαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Διαγόρας Χρονόπουλος (στη θέση του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου που δεν μπόρεσε να παραστεί) και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου.

Αναλυτικά τα βραβεία έχουν ως εξής:

Το 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ύψους 20 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον», σκηνοθεσία Λάκης Παπαστάθης.

Το 2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ύψους 15 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην ταινία «O 7ος ήλιος του έρωτα», σκηνοθεσία Βαγγέλης Σερντάρης.

Το 3ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ύψους 10 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην ταινία «Το τάμα», σκηνοθεσία Ανδρέας Πάντζης.

Το 1ο βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης ή ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, ύψους 6 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην ταινία «Ημερολόγιο καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης», σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.

Το 2ο βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης ή ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, ύψους 4 εκατ. δραχμών απονέμεται στην ταινία «Screamin’ Jay Hawkins I put a spell ome», σκηνοθεσία Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Το βραβείο σκηνοθεσίας ύψους 10 εκατ. δραχμών απονέμεται στον Βαγγέλη Σερντάρη για την ταινία «O 7ος ήλιος του έρωτα».

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ύψους 5 εκατ. δραχμών απονέμεται στον Βαγγέλη Σεϊτανίδη, για την ταινία «Αιώνιος φοιτητής».

Το βραβείο σεναρίου, ύψους 5 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Βαγγέλη Σερντάρη για την ταινία «O 7ος ήλιος του έρωτα».

Το βραβείο ερμηνείας 1ου ανδρικού ρόλου, ύψους 4 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Γιώργο Χωραφά, για την ερμηνεία στην ταινία «Το τάμα».

Το βραβείο ερμηνείας 1ου γυναικείου ρόλου, ύψους 4 εκατ. δραχμών απονέμεται στη Μαρία Ζορμπά, για την ερμηνεία στην ταινία «Σώσε με».

Το βραβείο ερμηνείας 2ου ανδρικού ρόλου, ύψους 2 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Σπύρο Σταυρινίδη, για την ερμηνεία στην ταινία «Αιώνιος φοιτητής».

Το βραβείο ερμηνείας 2ου ανδρικού ρόλου, ύψους 2 εκατ. δραχμών απονέμεται στη Θέμιδα Μπαζάκα, για την ερμηνεία στην ταινία «Ακροβάτες του κήπου».

Το βραβείο φωτογραφίας, ύψους 3 εκατ. δραχμών απονέμεται στον Γιάννη Δασκαλοθανάση, για τη φωτογραφία στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Το βραβείο σκηνογραφίας, ύψους 2 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Γιώργο Γεωργίου, για τα σκηνικά στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Το βραβείο μουσικής, ύψους 2 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Γιώργο Παπαδάκη, για τη μουσική στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Το βραβείο ήχου, ύψους 2 εκατ. δραχμών απονέμεται στον Νίκο Παπαδημητρίου, για τον ήχο της ταινίας «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Το βραβείο μοντάζ, ύψους 2 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Τάκη Κουμουνδούρο για το μοντάζ της ταινίας «O 7ος ήλιος του έρωτα».

Το βραβείο ενδυματολογίας, ύψους 2 εκατ. δραχμών, απονέμεται στον Γιώργο Γεωργίου, για τα κοστούμια στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Το βραβείο μακιγιάζ, ύψους 1 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην Εύη Ζαφειροπούλου, για το μακιγιάζ στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Οι μικρού μήκους

Το 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, ύψους 3 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην ταινία «Το φουστάνι», σκηνοθεσία Μόνικα Βαξεβάνη.

Το 2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, ύψους 2.250.000 δραχμών, απονέμεται στην ταινία «See no evil», σκηνοθεσία Αρης Μπαφαλούκας.

Το 3ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, ύψος 1,5 εκατ. δραχμών, απονέμεται στην ταινία «O Γκόγκος», σκηνοθεσία Παναγιώτης Φαφούτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή