«Χρέος τιμής στο Εικοσιένα» με πολύτιμα εκθέματα

«Χρέος τιμής στο Εικοσιένα» με πολύτιμα εκθέματα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Βάσου Πετρόπουλου – Παναγιώτη Γαρταγάνη οργανώνει στη Στρατιωτική Λέσχη Κορίνθου, μεθαύριο, το βράδυ, την έκθεση «Χρέος τιμής στο Εικοσιένα», με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-2001). H έκθεση, που θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, περιλαμβάνει ενθύμια που παρεχώρησαν προσωρινά οι ιδιώτες συλλέκτες και φίλοι του Μουσείου, Νικήτας και Ευαγγελία Σταυρινάκη.

Στόχος είναι να προβληθεί η σημαντική περίοδος της ιστορίας των Ελλήνων με μια σειρά πολύτιμων εκθεμάτων, όπως χαρακτικά -με θεματογραφία την Επανάσταση του 1821, όπλα, εξαρτήματα των αγωνιστών καθώς και μια σειρά από διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα από πορσελάνη, φαγεντιανή και μπρούντζο, διακοσμημένα με ηρωικές μορφές της Επανάστασης ή με στιγμιότυπα από τον Αγώνα. Ολα ενθύμια της φιλελληνικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε εκείνη την περίοδο.

Εργα επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών και λαϊκών που παρουσιάζουν στον επισκέπτη τους εθνικούς οραματισμούς και τους αισθητικούς προσανατολισμούς της εποχής τους. Την έκθεση που θα διαρκέσει ώς τις 19 Απριλίου του 2002, συνοδεύει ομότιτλη έκδοση στην οποία καταγράφονται όλα τα εκθέματα με λεπτομέρειες, κατατοπιστικά λήμματα, φωτογραφικό υλικό κ.ά.

Ο επισκέπτης, πηγαίνοντας στη Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου, μπορεί να ολοκληρώσει την ενημέρωσή του και με μια περιήγηση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς. Το μουσείο που ιδρύθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της Αλκμήνης Γαρταγάνη-Πετροπούλου και εγκαινιάστηκε το ’88, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συλλογές παραδοσιακών ενδυμασιών, έργα κεντητικής, υφαντικής και αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, αγροτικά εργαλεία, σε ειδική αίθουσα έπιπλα, χαρακτικά, χάρτες και σπάνιες εκδόσεις από τη συλλογή του Αστ. Κοββατζή κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή