Μπιενάλε νέων αρχιτεκτόνων στο μετρό του Συντάγματος

Μπιενάλε νέων αρχιτεκτόνων στο μετρό του Συντάγματος

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη φορά επανέρχεται η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με σκοπό να εξοικειώσει το ευρύ κοινό με τους νέους αρχιτέκτονες και με την ιδέα της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος. Χώρος που εξυπηρετεί αυτόν τον επικοινωνιακό στόχο είναι ο σταθμός μετρό του Συντάγματος, «δοκιμασμένος» ήδη από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε αυτόν τον χώρο, πέρασμα για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, θα εγκαινιαστεί στις 28 Νοεμβρίου η έκθεση (με τον όχι και τόσο «επικοινωνιακό» τίτλο) «Τόποι νομαδικής κατοίκησης», επιχειρώντας να δώσει αρχιτεκτονικές απαντήσεις στις νέες κοινωνικές ανακατατάξεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα (ώς τις 28 Δεκεμβρίου) και οργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς A.E. που είναι ο φορέας διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004. Τα εκτιθέμενα έργα (φωτογραφίες, προπλάσματα, βίντεο προβολές) είναι 38 και επιλέχθηκαν κατόπιν διαγωνισμού από ένα σύνολο 130 έργων που υπέβαλαν 87 μελετητές (ηλικίας έως και 45 ετών). Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι αρχιτέκτονες Σπύρος Αμούργης, Γιώργος Μανέτας, Βασιλική Πετρίδου, Γιώργος Πανέτσος και Ρένα Σακελλαρίδου. H έκθεση αναπτύσσει την έννοια της ταχύτητας ως νέας διάστασης σχεδιασμού και αντίληψης του χώρου και της αρχιτεκτονικής μέσα στο νέο πλαίσιο που ορίζει η οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική πραγματικότητα. Τα νέα τεχνολογικά δεδομένα μεταβάλλουν δραματικά την καθημερινή εμπειρία στις σύγχρονες πόλεις και οι νέοι αρχιτέκτονες ως ευαίσθητοι δέκτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τις νέες συνθήκες. Γύρω από αυτήν την προβληματική, η έκθεση οργανώνεται με πέντε θεματικούς άξονες: νομαδισμός του χώρου, του χρόνου, του εδάφους, του ορίου και του κελύφους. Τα έργα που μπορεί να δει το κοινό είναι δημόσια κτίρια, κατοικίες, βιομηχανικά αντικείμενα, συμμετοχές σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αλλά και πειραματικά-θεωρητικά projects.

Το θέμα της τρίτης Μπιενάλε «Τόποι νομαδικής κατοίκησης» προτάθηκε από τις αρχιτέκτονες μηχανικούς Υρώ Τσιούνη (επιμέλεια και σχεδιασμός της έκθεσης) και Δήμητρα Χατζησάββα (επιμέλεια του θέματος της έκθεσης και του καταλόγου). Στη διαμόρφωση του χώρου συνεργάστηκε ο αρχιτέκτων Απόστολος Πάνος. Τη συνολική προσπάθεια στήριξαν η αρχιτέκτων Μαρία Θεοδώρου, ως εκπρόσωπος της Ανώνυμης Εταιρείας Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς A.E. και η αρχιτέκτων Ελένη Τσιριγώτη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή