Αιγαιακά ιδεογράμματα σε ανασκαφές στο… Μόναχο

Αιγαιακά ιδεογράμματα σε ανασκαφές στο… Μόναχο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βορειοδυτικά του Μονάχου κοντά στο Φράισινγκ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών οικισμού της εποχής του χαλκού, το περασμένο φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν κομμάτια κεχριμπαριού με ιδεογράμματα αιγαιακής προέλευσης, που χρονολογούνται (με τη μέθοδο του άνθρακα) στο 1600-1500 π.Χ. Πριν από ένα μήνα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη γραμμική γραφή B και ότι τα ευρήματα προέρχονται από τον αιγαιακό χώρο και μάλλον από τις Μυκήνες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βιβής Παπαναγιώτου από το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, το 1998 για πρώτη φορά βρέθηκαν στον ίδιο οικισμό κτερίσματα από χρυσό, «πιθανόν για στολισμό της κεφαλής του στήθους και διάδημα όμοιο με εκείνα των λαξευτών τάφων των Μυκηνών». Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, στάθηκαν επιφυλακτικοί αφού δεν είχαν βρεθεί ποτέ ανάλογα ευρήματα, που να επιβεβαιώνουν σχέσεις των Μυκηνών ή έστω του αιγαιακού χώρου με την περιοχή. «Μετά την ανακάλυψη των κομματιών κεχριμπαριού με αποτυπώματα της γραμμικής γραφής B όλοι είναι σίγουροι: πρόκειται για ευρήματα τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας».

Στην ελληνική εκπομπή της Doutsche Welle μίλησε ο υπεύθυνος των ανασκαφών στην περιοχή και διευθυντής της υπηρεσίας προγραμματισμού αρχαιολογικών ανασκαφών στη Βαυαρία, δρ Karl Heinz Rieder. «Πρέπει κανείς να το παραδεχθεί ότι μέχρι σήμερα οι οχυρωμένοι οικισμοί της εποχής του χαλκού δεν έτυχαν της επιστημονικής προσοχής. Για τους ειδικούς δεν ήταν αποδεκτοί και σημαντικοί, ούτε ελκυστικοί τόποι ανασκαφών. Ετσι εδώ στο Bernstorf αναβαθμίστηκαν οι οικισμοί, γιατί βρέθηκε ένα θετικό τεκμήριο της αξίας τους». Υπογράμμισε ακόμη ότι τα οχυρωματικά έργα στον ασήμαντο, όπως είπε, αυτόν οικισμό, θα έμεναν άγνωστα και μαζί τους και τα εντυπωσιακά ευρήματα, αν κάποιος ερασιτέχνης αρχαιολόγος δεν ανακάλυπτε τυχαία τον τάφο με τα χρυσά κτερίσματα. Πρόσθεσε ακόμη ότι ανοίγει ένα μικρό παράθυρο σε μια εντελώς άγνωστη περιοχή και πως η διακόσμηση των χρυσών κτερισμάτων επιβεβαιώνει μια σχέση με τα κτερίσματα των λαξευτών τάφων των Μυκηνών. Οσο για τη γραμμική γραφή B, υπογράμμισε ότι υπήρχαν επιβεβαιώσεις δυο Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι διακρίνουν σχέση με τον αιγαιακό χώρο και «δήλωσαν μάλιστα πως τα ιδεογράμματα του ενός κεχριμπαριού είναι συγκρίσιμα με εκείνα που βρέθηκαν στην Πύλο».

Πώς έφτασαν όλα αυτά μέχρι το μακρινό Μόναχο; Αυτό δεν αποσαφηνίστηκε, όπως και αν τα ευρήματα αυτά αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλείας.

Η δημοσίευση επιστολών που υπογράφουν δημόσια πρόσωπα (καλλιτέχνες, πολιτικοί, διανοούμενοι) με περιεχόμενο απόψεις, προσωπικές σκέψεις ή σχόλια για δημόσια ζητήματα ήταν πάντα από τις βασικές πηγές των μελετητών, προκειμένου να προσεγγίσουν -μέσω του ιδιαίτερου ύφους της προσωπικής εκμυστήρευσης που περιέχεται στην αλληλογραφία- στάσεις, συμπεριφορές, επιλογές που ίσως δεν γίνονται φανερές στη δημόσια έκφραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή