Μια θέση για τους Γερμανούς στην Μπερλινάλε

Μια θέση για τους Γερμανούς στην Μπερλινάλε

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά καιρούς το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου κατηγορήθηκε για «αλληθώρισμα» προς το Χόλιγουντ ή για εύνοια προς το ασιατικό σινεμά. H 52η Μπερλινάλε, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-17 Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι θα έχει περισσότερο γερμανικό χαρακτήρα.

Ειδικό πρόγραμμα

Ο νέος διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ προσπαθεί να αποκαταστήσει τις μάλλον κακές σχέσεις που η διοργάνωση είχε με τους Γερμανούς κινηματογραφιστές, έτσι καθιερώνει ένα ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο γερμανικό σινεμά.

Τις επαφές έχει αναθέσει στον βετεράνο της βιομηχανίας Αλφρεντ Χόλιγκχαους. Γερμανικό χρώμα θα έχει και η τελετή έναρξης, αφού η ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ είναι το αγγλόφωνο «Heaven» του Γερμανού Τομ Τίκβερ, σε σενάριο του Κριστόφ Κισλόφσκι.

Οι ταινίες

Σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κριτική επιτροπή στην οποία θα προεδρεύσει η νικήτρια του Χρυσού Λέοντα της Βενετίας Μίρα Ναΐρ («MonsooWedding»), θα απονείμει τη Χρυσή Αρκτο σε κάποια από τις εξής ταινίες: «The Majestic» του Φρανκ Ντάραμποντ με τον Τζιμ Κάρεϊ, «Iris» του Ρίτσαρντ Εϊρ με τις Κέιτ Ουίνσλετ και Τζούντι Ντεντς, «Charlotte Gray» της Γκίλιαν Αρμστρονγκ με την Κέιτ Μπλάνσετ, «The Shipping news» του Λάσε Χάλστρομ με τους Κέιβιν Σπέισι και Τζουλιάν Μουρ και «Hearts iAtlantis» του Σκοτ Χικς με τον Αντονι Χόπκινς.

Από τη διεθνή παραγωγή υποψήφιες για το διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε είναι οι ταινίες: «Halbe Trappe» του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν, «The war» του Ρώσου Αλεξέι Μπαλαμπάνοφ, από την Ιταλία το «Brucio nel Vento» του Σίλβιο Σολντίνι και το «The best day of my life» της Κριστίνα Κομεντσίνι, καθώς και οι ασιατικές παραγωγές «Take care of my cat» της Γιονγκ Γιε- Γιουν και «Bad guy» του Κιμ Κι- Ντουκ.

Στην κριτική επιτροπή τέλος, κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει η Αργεντινή σκηνοθέτις Λουκρέτσια Μαρτέλ («O βάλτος»), την οποία είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και μαζί της ο Γάλλος παραγωγός Κλοντί Οσάρ και ο υπεύθυνος διεθνών θεμάτων του «Daily Variety», Πίτερ Κάουι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή