Οι ταινίες του Αλέξη Μπίστικα ταξιδεύουν στο Παρίσι

Οι ταινίες του Αλέξη Μπίστικα ταξιδεύουν στο Παρίσι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυβραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του Αλέξη Μπίστικα ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο Παρίσι. Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου η δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού διοργανώνει αφιέρωμα στον λεγόμενο πειραματικό κινηματογράφο, προτάσσοντας ένα μικρό αφιέρωμα στον Ελληνα δημιουργό που έφυγε από κοντά μας πρόωρα τον Σεπτέμβριο του 1996. Συνολικά, θα προβληθούν τέσσερις ταινίες: «Το φιλί», «Γυμνό βλέμμα», «Το στήθος» και το «Ξέφωτο». Τη βραδιά θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρέσβης της Ελλάδος στη γαλλική πρωτεύουσα Ηλίας Κλης. Εκτός από τις δημιουργίες του Αλέξη Μπίστικα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ακόμα ταινιών: το «Ερωτικό άσμα» του Ζαν Ζενέ, σε παραγωγή του Νίκου Παπατάκη, «O Ζενέ μιλάει για την Αντζελα Ντέιβις» της Καρόλ Ρουσσοπούλου, «Οι βαρεμένοι» του Φρανσίς Κουλόν και «O Αντίνοος» και το «Ταγκό για ένα ποίημα», κινηματογραφικό δίπτυχο του Διόνυσου Ανδρώνη. Ενα ενδιαφέρον και πρωτότυπο αφιέρωμα που θα άξιζε να δούμε και στην Ελλάδα.

Με την εκδήλωση της 14ης Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της ανανεωμένης κινηματογραφικής λέσχης που, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κονταξόπουλου, λειτουργεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης γίνεται ξεχωριστή αναφορά στον Αλέξη Μπίστικα. Χαρακτηρίζεται «μοναδικός κινηματογραφιστής που ανήκει στην κατηγορία εκείνη τον καλλιτεχνών των οποίων η ζωή έφτασε πολύ γρήγορα στο τέλος όπως ο Ρεμπό ή ο Ραντιγκέ». Και συνεχίζει: «O Αλέξης Μπίστικας διερευνά στις ταινίες του με ποιητικό τρόπο τις περιπέτειες του έρωτα σ’ ένα αφιλόξενο κοινωνικό περιβάλλον».

Η νέα κινηματογραφική λέσχη εγκαινιάσθηκε τον Μάιο μ’ ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη. Τον Ιούνιο ακολούθησε η δεύτερη εκδήλωση με τη συμμετοχή του φιλόσοφου Κώστα Αξελού: προβλήθηκε η μουσική ταινία-ορατόριο «Οιδίπους Τύραννος» του Ζαν Κοκτό, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Γιάννη Κονταξόπουλου «Ζαν Κοκτό, ο πολύτροπος ποιητής». H τρίτη σειρά εκδηλώσεων (Οκτώβριος 2001) ήταν αφιερωμένη στον μύθο του Ορφέα για να ακολουθήσει μία τιμητική βραδιά στον εκδότη και κριτικό τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ (1897 – 1983).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή