Από Σαλαμάνκα ώς Μπριζ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαεπτά χρόνια από τότε που η Αθήνα χρίστηκε πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο θεσμός αυτός δείχνει να έχει εξελιχθεί αρκετά. Ξεπέρασε γρήγορα το πειραματικό στάδιο, ενσωματώθηκε στην πολιτιστική ζωή της Γηραιάς Ηπείρου και πλέον διοργανώνεται σε περισσότερες από μία πόλεις. Για το 2002, τον τίτλο μοιράζονται η Σαλαμάνκα της Ισπανίας και η Μπριζ του Βελγίου.

Η πόλη της ιβηρικής χερσονήσου που ερίζει με την Κοΐμπρα της Πορτογαλίας για το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, έχει προετοιμάσει ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα. Το ειδικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τουλάχιστον 115 παραστάσεις θεάτρου και χορού, ένα κύκλο όπερας μπαρόκ, 100 συναυλίες όλων των μουσικών ειδών, 52 εκθέσεις εικαστικού περιεχομένου και 15 παγκόσμιες πρεμιέρες. Οι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό ανακοίνωσαν στην εφημερίδα «El Pais» ότι αναζήτησαν την ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, το κλασικό και το πρωτότυπο.

Παράλληλα, προβλέπεται η διοργάνωση 14 συνεδρίων με θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, 35 εκδόσεις βιβλίων που θα προωθήσουν την ανάγνωση, προβολές ταινιών ευρωπαϊκού κινηματογράφου. H επίσημη έναρξη έχει οριστεί για τις 19 Ιανουαρίου από την ομάδα Comediants. Σταχυολογώντας ονόματα από τις σημαντικές εκδηλώσεις συναντάμε τον Φεβρουάριο την Πάτι Σμιθ, τον Βαν Μόρισον, σπουδαίες σύγχρονες τζαζ φωνές ανάμεσα στις οποίες η Μπάρμπαρα Χέντριξ και τον Μάιο τους Γουότερμποϊς. Στον χορό ξεχωρίζουν οι Χριστίνα Χόγιος, το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας και η γερμανική Σάουμπινε.

Από εικαστικής άποψης, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα με μια έκθεση φωτογραφίας της Αμερικανίδας Ελεν Λέβιτ και συνεχίζονται με γλυπτά και σκίτσα του Ροντέν στην Πλατεία Μαγιόρ, λήψεις του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν και άλλες φωτογραφικές εκθέσεις. Στο μουσείο Σύγχρονης τέχνης Lieja θα εκτεθούν έργα των Πικάσο, Λεζέρ, Σαγκάλ, Γκογκέν κ.ά. Στην όπερα οι Ισπανοί Χοσέ Καρέρας και Μονσεράτ Καμπαγιέ έχουν το προβάδισμα. Στο θέατρο, οι παραστάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων από Μπέρτολντ Μπρεχτ μέχρι τον Μπερνάρ Μαρί Κολτές και τη Σάρα Κέιν και από Τσέχοφ και Σαίξπηρ μέχρι την πιο πρόσφατη δημιουργία του Ζαν Φαμπρ.

Στην όμορφη Μπριζ της Φλάνδρας, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης τόνισαν στην «K» ότι δεν ασχολήθηκαν με το μάρκετινγκ καθώς η πόλη είναι έτσι και αλλιώς δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός. H επίσημη έναρξη θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια της νέας αίθουσας συναυλιών Concertgebouw. Τον Μάρτιο ακολουθεί η έκθεση – αφιέρωμα στον Γιαν Βαν Αϊκ που αντικατοπτρίζει τη φλαμανδική επιρροή στους ζωγράφους του Ευρωπαϊκού Νότου. Τον Μάιο εγκαινιάζεται άλλη μία με θέμα την πολιτιστική ιστορία της πόλης από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, θα εκτεθούν χειρόγραφα που ανήκουν στο Μεσαιωνικό μοναστήρι Duinen-ter Doest που ήλεγχε όλη την περιοχή της Γαλλικής και της Βελγικής Φλάνδρας και ήταν ένα «θησαυροφυλάκιο» επιστημονικής γνώσης της εποχής. Πέρα από το παρελθόν υπάρχει και το μέλλον καθώς η Μπριζ φιλοξενεί και εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα φεστιβάλ για τα παιδιά, ένα φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης κλασικής μουσικής και ένα τζαζ φεστιβάλ τον Αύγουστο. Με την ευκαιρία της πολιτιστικής πρωτεύουσας αναστηλώθηκαν κτίρια και εγκαινιάστηκαν ζώνες πεζών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT