H ανάπλαση της πόλεως των Αθηνών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που ξεκίνησε ως ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων σήμερα έχει μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση που έχει επιχειρηθεί από ιδρύσεως της πρωτεύουσας. Μεγάλοι οδικοί άξονες του Κέντρου πεζοδρομούνται, νέες πλατείες ή χώροι πρασίνου εντάσσονται στη ζωή της πόλης, υπάρχουσες πλατείες αναπλάθονται, προσόψεις κτιρίων ανακατασκευάζονται – έργα που δεν ενοποιούν αρχαιότητες, αλλά υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά τη ζωή και το αστικό μικροκλίμα.

Την ίδια ώρα, η αρχική στόχευση, η συγκρότηση, δηλαδή, ενός μείζονος αρχαιολογικού πάρκου, δείχνει να έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Οι αναπλάσεις μεγάλων πλατειών (Ομόνοια, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κουμουνδούρου) ή δρόμων (Αθηνάς, Μητροπόλεως, Αιόλου, Κολοκοτρώνη) δεν ενοποιούν αρχαιότητες? αναδεικνύουν τις επείγουσες ανάγκες της σύγχρονης πόλης και τη νέα δυναμική του εγχειρήματος. O ίδιος ο πρόεδρος της Εταιρείας, ο κ. Γιάννης Καλαντίδης, είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο την αλλαγή προσανατολισμού. Ετσι δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η EAXA να μετονομαστεί σε Εταιρεία Ανάπλασης του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας? ένας τίτλος που θα αποδίδει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την αποστολή της. H επιτυχία του εγχειρήματος, πάντως, δεν θα κριθεί τον Αύγουστο του 2004, όταν όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω μας. Και κυρίως δεν θα κριθεί από τα «μεγάλα» και τα «σπουδαία». Θα κριθεί από τα «μικρά», τα «ασήμαντα», τα «καθημερινά» που θα ανατρέψουν οριστικά το σημερινό καθεστώς απαξίωσης του αστικού μικροκλίματος αλλά και της ίδιας της ζωής στην πόλη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT