Εργα σπάνιας τέχνης από 12 μουσεία μας, στο Βερολίνο

Εργα σπάνιας τέχνης από 12 μουσεία μας, στο Βερολίνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν από τους μεγαλύτερους δανεισμούς αρχαιοτήτων επιχειρεί η χώρα μας έπειτα από εκείνον των 57 αρχαίων αντικειμένων, που ταξίδεψαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μόνο που η αποστολή αρχαίων στο Βερολίνο για την έκθεση «Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός» που θα εγκαινιαστεί την 1η Μαρτίου στο MartiGropius Bau (ώς τις 2 Ιουνίου), είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού περιλαμβάνει συνολικά 113 έργα από 12 αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

Πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα αντικείμενα (γλυπτά, αγγεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες κ.ά.), του 5ου και 4ου αι. π.Χ.

Μεταξύ αυτών που εγκρίθηκαν να σταλούν είναι θραύσμα της μετόπης 16 του Παρθενώνα που προέρχεται από τις αποθήκες του Μουσείου, δύο ιωνικά κιονόκρανα της Αθηνάς Σουνιάδος, από την Αρχαία Αγορά όστρακα, δελτία ταυτότητας δικαστών, αντίγραφο της κλεψύδρας του Κληρωτηρίου, πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη από την Ολυμπία καθώς και εργαλεία από το εργαστήριο του Φειδία και χάλκινο κράνος Πέρση πολεμιστή.

Αναλυτικότερα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποσταλούν 24 πρωτότυπα και τρία αντίγραφα, από το Επιγραφικό 4, ενώ η A΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στέλνει 32 αντικείμενα από την Αρχαία Αγορά και την Ακρόπολη, όπως προπλάσματα της Πνύκας, του Διονυσιακού Θεάτρου κ.ά. Από την Ολυμπία θα σταλούν 21 έργα, από το Μουσείο Βόλου κυρίως κοσμήματα των κλασικών χρόνων, γυάλινα αγγεία κ.ά., από το Μουσείο Θεσσαλονίκης ευρήματα γυναικείου τάφου Νο 96 από τη Σίνδο, ενώ από το τρίγωνο της Πέλλας, Βεργίνας, Δίου επιλέχθηκαν 12 αντικείμενα. Το Μουσείο Ηρακλείου θα στείλει κορμό του Δία της Δρέσδης και αναθηματικό ανάγλυφο ημίεργο από το Μουσείο της Δήλου.

Για τον συγκεκριμένο δανεισμό υπήρξε προβληματισμός, αφού οι απαιτήσεις των Γερμανών ήταν μεγάλες με έργα μάλιστα μοναδικά όπως ο έφηβος του Μαραθώνα ή η Σανδαλίζουσα Νίκη, η αποστολή των οποίων συνάντησε την άρνηση των εφορειών αρχαιοτήτων. Οι υπεύθυνοι του MartiGropius Bau ζήτησαν 158 και το ΥΠΠΟ κατέληξε σε 113.

Είναι σημαντικό πάντως ότι οι επιλογές είναι προτάσεις των αρμόδιων εφορειών αρχαιοτήτων με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, το οποίο προχθές ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον δανεισμό (μειοψήφησαν οι: H. Ζερβουδάκη, Λ. Παρλαμά και Δ. Ζιρώ).

Η θέση των μελών του Συμβουλίου δεν ήταν εύκολη. Κάποιοι υποστήριξαν πως ο δανεισμός απαιτεί και ανταλλαγή, άλλοι πάλι ήταν εντελώς αρνητικοί ενώ αρκετοί συμφώνησαν πως η έκθεση αυτή θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την κλασική τέχνη.

Τα αντικείμενα προέρχονται από μουσεία 15 χωρών, με την Γερμανία να δίνει τα περισσότερα έργα, την Ελλάδα να ακολουθεί δεύτερη και εν συνεχεία την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Βρετανία, το Γαλλία κ.ά. Στην έκθεση θα υπάρχουν θεματικές ενότητες όπως: Δημόσιος Βίος, Δημοκρατία, Εκπαίδευση και Αθλητισμός, Εικαστικά και καλλιτεχνικά θέματα, Μέγεθος και ακρίβεια, Πόλη, ύπαιθρος, παραγωγή, εργαστήρια, αναβίωση κλασικισμού στη Ρώμη και στην Αθήνα, Κλασσικισμός και αναγέννηση ώς τον 20 αι. κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT