Φεστιβάλ Αθηνών: η ανανέωση δεν έφθασε ακόμα

Φεστιβάλ Αθηνών: η ανανέωση δεν έφθασε ακόμα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο, ποικίλο και χορταστικό, σχεδόν τετράμηνο, είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2002 στο Ηρώδειο, που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Περικλής Κούκος. Πολλά και αξιόλογα -άλλα αναντιρρήτως, άλλα όχι και τόσο- ξένα και ελληνικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα μετέχουν στις 50 εκδηλώσεις του Φ.Α., το οποίο, όμως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι παραμένει στα γνωστά και καθιερωμένα «κλασικά»: Εντός, εκτός και επί τα αυτά, δηλαδή, χωρίς κάτι που να θυμίζει την προαναγγελθείσα, κάποτε, και απολεσθείσα έκτοτε, «ανανέωση» του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σε μια σεμνή σύναξη, που σε τίποτα ευτυχώς δεν θύμιζε τη «θριαμβική» περσινή (ελάχιστοι άλλωστε από τους μετέχοντες στο Φ.Α. καλλιτέχνες προσήλθαν για να ομιλήσουν…), ο κ. Κούκος παρουσίασε χωρίς πολλά μεγάλα λόγια αυτή τη φορά το πρόγραμμα, αφού «χαιρέτισε» ο υπεύθυνος υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Δεν ανακοινώθηκε ταυτόχρονα, χθες, όπως συνηθιζόταν, και το πρόγραμμα της Επιδαύρου, γιατί φέτος μετέχει και η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» -ως εκ τούτου θα το παρουσιάσει αυτοπροσώπως ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Δεν παρουσιάστηκε όμως ούτε το πρόγραμμα του Λυκαβηττού, το οποίο, κατά τα άλλα, εντάσσεται στο Φ.Α., όπως δήλωσε ο κ. Κούκος, υποστηρίζοντας ότι εκεί θα υπάρχουν «πιο σύγχρονα» πράγματα -σε χορό, τραγούδι, θέατρο κ.λπ.

Το κόστος των εκδηλώσεων υπολογίζεται φέτος στα 1.870 ευρώ (650 εκατ. δρχ.) έναντι 620 εκ. δρχ. πέρυσι. (Δεν υπολογίζουν άλλο έξοδο -κίνησης, διαμονής κ.λπ.- παρά μόνο την αμοιβή των καλλιτεχνικών συγκροτημάτων).

Το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων στο Ηρώδειο είναι το εξής:

Ιούνιος

– 6, 7, 8: Το Μπαλέτο της Λωζάννης, του Μορίς Μπεζάρ. Χορογραφίες επάνω στους «Επτά Ελληνικούς Χορούς», στο «Χουάν και Τερέζα» καθώς και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

– 12, 13: Σαίξπηρ «Μάκμπεθ» από το Λιθουανικό Θέατρο Μένο Φόρτας του διάσημου σκηνοθέτη Εϊμούντας Νεκρόσιους.

– 15, 16: Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας.

Ιούλιος

– 3: Τσέχικη Οπερα του Μπρνο Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλος».

– 5: Τσέχικη Οπερα του Μπρνο Γιάνατσεκ «Το πονηρό αλεπουδάκι».

– 7, 8: «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Αρμένη, ο οποίος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί.

– 9: Ορχήστρα Χρωμάτων, συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου.

– 10: Χούλια Χιμένες «Passions Latines».

– 12: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γεωργιανού αρχιμουσικού Τζάνσουγκ Καχίτζε.

-14, 15: Φιλαρμονική του Στρασβούργου, διευθύνει ο Ιαν Λάθαμ Κένιγκ. Σολίστ ο Γιάννης Βακαρέλλης. Συμπράττει η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών υπό τον Αντώνη Κοντογεωργίου.

– 18, 19: Τσαϊκόφσκι «H Ωραία Κοιμωμένη» από το Μπαλέτο και την ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφία Ιγκόρ Ζελένσκι. Διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

– 20: Μίκη Θεοδωράκη «Ηλιος και χρόνος», «Χάρης», «Μιλώ». Παίζει η Λαϊκή Ορχήστρα M. Θεοδωράκης και τραγουδούν Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Κότσιρας και Γιάννης Μπέζος.

– 22: B. Κορνάρος «Ερωτόκριτος» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη με τους Γιώργο Παρτσαλάκη, Νίκο Ψαρρά και Αννα Μάσχα.

– 24: Γκαλά Οπερας με τον τενόρο X. Κούρα και την KOA υπό τη διεύθυνση του Βόλντεμαρ Νέλσον. Συμπράττει η Χορωδία του Φ.Α.

– 26: Ευριπίδη «Ορέστης» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη με τον Γιάννη Βούρο και την Τάνια Τρύπη.

– 29, 30, 31: Το Μπαλέτο Μπολσόι της Ρωσίας με τα έργα του Χατσατουριάν «Σπάρτακος» (29 και 31) και του Ανταμ «Ζιζέλ» (30).

Αύγουστος

– 2, 3: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. Συναυλία της KOEM υπό τον Σταύρο Ξαρχάκο.

-5, 6: Αριστοφάνους «Λυσιστράτη» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Γιάννη Μπέζο (Λυσιστράτη), Δημήτρη Πιατά, Ρένια Λουιζίδου.

– 26, 27: H Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τον Βλαδίμηρο Ασκενάζι. Στις 26 η Συμφωνία αρ. 9 του Μπετόβεν και την επομένη «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Μπερλιόζ, «Τραγούδια για νεκρά παιδιά» και Συμφωνία 1 του Μάλερ.

– 28: Το ορατόριο του Χέντελ «Μεσσίας». Ορχήστρα και Χορωδία Μπαρόκ του Αμστερνταμ υπό τον Τον Κόοπμαν.

Σεπτέμβριος

– 1, 2, 3: Μπερνστάιν «Γουέστ Σάιντ Στόρι» με την Οπερα του Λιντς, υπό τη διεύθυνση του Ντένις Ράσελ Ντέιβις, σε χορογραφίες Μελίσα Κινγκ.

– 5: Συναυλία με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης. Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου υπό τον Σιμεόν Κόγκαν. Τραγουδά η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδας.

– 6: Γκαλά όπερας με το ζεύγος Αντζελα Γεωργίου – Ρομπέρτο Αλάνια. Συνοδεύει η Συμφωνική της EPT υπό τη διεύθυνση του Αντον Γκουαντάνο. Συμπαραγωγή με τις Σχολές της Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών ACS.

– 8, 9: Το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Βιέννης. Με έργα σε μουσική Τσαϊκόφσκι, Στράους και Μάλερ και χορογραφίες Μπαλανσίν και του διευθυντή του συγκροτήματος Ρενάτο Ζανέλα.

– 10: Μπετόβεν «Μίσα Σολέμνις» από το «Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής της Στουτγάρδης» υπό τον Χέλμουτ Ρίλινγκ.

– 12, 13: H Κουίν Εστερ Μέιροου και το συγκρότημά της σε γκόσπελ.

– 15: Εκδήλωση της Βουλής των Εφήβων. Τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου κ.ά.

– 16: Εκδήλωση του Ατενέουμ για την επέτειο M. Κάλας. Συμφωνική Ορχήστρα Βαλκανίων υπό την Λούλη Ψυχούλη και η Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας.

– 19, 20: Το Μπαλέτο του Αμβούργου, υπό τον Τζον Νοϊμάγερ, στον «Μεσσία» με μουσική Χέντελ και Αρβο Περτ και χορογραφία Νοϊμάγερ.

– 22, 23: Το χορευτικό-ακροβατικό συγκρότημα Momix στην παράσταση «Orbit».

– 26: H Καμεράτα υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ, και η Χορωδία του Φ.Α. σε μια συναυλία-υπερθέαμα φωτός που επιμελείται ο Παντελής Δεσύλλας, τεχνικός διευθυντής της Οπερας της Βιέννης.

– 28: Θεατρικά και μουσικά δρώμενα από την Ιαπωνία, σε μια γιορτή μέσα αλλά και έξω από το Ηρώδειο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT