Ναυπηγείται αντίγραφο κωπήλατου μινωικού πλοίου

Ναυπηγείται αντίγραφο κωπήλατου μινωικού πλοίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από έναν περίπου χρόνο μια φιλόδοξη ιδέα για την ανακατασκευή μιας τεκμηριωμένης εκδοχής του μινωικού πλοίου προβλημάτισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης. H ναυπήγηση ενός κωπήλατου κοίλου πλοίου της μινωικής περιόδου, στη μορφή μάλιστα που είχε κατά τον 15ο αι. π. X., είναι πια γεγονός. Σκοπός είναι να κάνει το πρώτο του ταξίδι το 2004, ακολουθώντας μια πορεία παρόμοια με εκείνες της μινωικής εποχής. Κρήτη, Πελοπόννησος, και από κει στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό τύπο πλοίου με μεγάλη διάδοση και παρουσία στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, που θεωρείται ο γενάρχης των ομηρικών κοίλων νηών και των εμπορικών πλοίων της αρχαιότητας. Σήμερα αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήδη όμως… πλέει στη θάλασσα του κυβερνοχώρου.

Η ψηφιακή αναπαράσταση του μινωικού πλοίου παρουσιάσθηκε από την επιστημονική ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σε εκδηλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί έγινε αναφορά στην οκτάμηνη πορεία του προγράμματος, παρουσιάστηκαν τα ανακατασκευασμένα αρχαία εργαλεία ναυπηγικής, οι εντοπισμένες λέξεις της γραμμικής γραφής B΄ που έχουν άμεση σχέση με το μινωικό πλοίο κ. ά.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. K. Μανιουδάκης υπογράμμισε ότι θα αποδοθεί ένα πλοίο «που θα αποτελέσει πολύτιμο απόκτημα για ολόκληρη την Κρήτη. Ως χώρος στατικής έκθεσης και παραμονής επιδιώκεται να αξιοποιηθεί ένα από τα βενετσιάνικα νεώρια, στο παλιό λιμάνι των Χανίων», όπου θα εκτίθενται και όλα τα σχετικά αντικείμενά του: εργαλεία ναυπήγησης, κατασκευαστικά δοκίμια, ψηφιακές αναπαραστάσεις κ. ά.

«Η ολοκληρωμένη ψηφιακή μορφή του πλοίου αποδίδει ενα ρεαλιστικό, κατασκευάσιμο και βιώσιμο καράβι, με αρκετές ναυτικές αρετές για να εκτεθεί, κατά το πειραματικό ταξίδι του στο περιβάλλον του Αιγαίου», υπογραμμίζει ο διευθυντής του προγράμματος πλοίαρχος κ. Απόστολος Κούρτης. Το στάδιο που απομένει να επιχειρήσουμε τη ναυπήγηση του πλοίου είναι η κατασκευή ενός μοντέλου σε κλίμακα 1:5, στο οποίο θα εφαρμόσουμε πλήρη προσομοίωση της ναυπηγικής διαδικασίας «ώστε να αποκτήσουμε τις ελάχιστες απαιτούμενες βεβαιότητες και να εκθέσουμε σε ειδικό επιστημονικό συνέδριο κατά τα μέσα της άνοιξης τα τελικά συμπεράσματα της έρευνάς μας».

Τα ναυπηγικά στοιχεία που αναμένεται να προκύψουν από τη σχεδίαση του 24κωπου πλοίου είναι 16 μ. μήκος, 4 μ. πλάτος, 1,50 ύψος κύτους. Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, καθηγητή της έδρας Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το μινωικό πλοίο «αποτέλεσε όχημα που μετέφρε και επέβαλε την ισχύ, τη φυσική περιέργεια, τις φιλοδοξίες και συνολικά τον πολιτισμό των Κρητών ώς τα πέρατα του κόσμου που τότε μπορούσαν να φανταστούν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT