Τιμητικές συντάξεις: κωμωδία ή φάρσα;

Τιμητικές συντάξεις: κωμωδία ή φάρσα;

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμητικές συντάξεις του υπουργείου Πολιτισμού μοιάζουν πια με κωμωδία. Κι αυτό, όχι γιατί ευθύνεται το ίδιο το υπουργείο, όσο εκείνο των Οικονομικών. Διακόσιες υποθέσεις περιμένουν στα συρτάρια των αρμόδιων τμημάτων προκειμένου να ρυθμιστεί το ζήτημα που τις οδήγησε εκεί, παρότι έχουν όλες τις σχετικές εγκρίσεις και υπογραφές ακόμη και από τη γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη.

Τηλεφωνούν οι ενδιαφερόμενοι καθημερινά στην οδό Μπουμπουλίνας, αλλά οι υπάλληλοι δεν είναι αρμόδιοι να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, αφού από τη δική τους πλευρά οι υποθέσεις είναι ολοκληρωμένες. Τους παραπέμπουν λοιπόν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον γεν. επίτροπο που δημιούργησε το πρόβλημα, όταν άσκησε εφέσεις καθόλων των πράξεων απονομής τιμητικών συντάξεων.

Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον και εκείνοι τελικά που ταλαιπωρούνται πιο πολύ είναι οι αιτούντες καλλιτέχνες και λογοτέχνες και βέβαια οι υπάλληλοι των αρμόδιων τμημάτων που κατανοούν την αδικία. «Τους νόμους δεν τους κάνουμε εμείς. Βοηθήστε αυτούς τους ανθρώπους…».

Εκείνοι πάλι νιώθουν ταπεινωμένοι. Οπως η ζωγράφος, σκιτσογράφος και σκηνογράφος Ελλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, όταν αντίκρισε έξω από την πόρτα του σπιτιού της τη θυροκολλημένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να παραστεί στο δικαστήριο όπου θα εκδικαστεί «η από 31/5/00 έφεση του γεν. επιτρόπου Επικρατείας κατά της KA 854/99 απόφασης του υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού».

Δεν ήταν μοναδική που αντιμετώπισε κάτι ανάλογο. Ηδη από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να εκδικάζονται διάφορες υποθέσεις τιμητικών συντάξεων, αφού ζητήθηκε η απόρριψή τους με επιχείρημα ότι η αιτιολόγησή τους δεν ήταν επαρκής όπως απαιτεί ο νόμος.

Ομως πώς να «αιτιολογήσεις» την προσφορά του σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού σε μια σελίδα χαρτιού ή της ζωγράφου Χρύσας Ρωμανού, όπως ορίζει η γραφειοκρατία; Να καταγραφούν δηλαδή οι διακεκριμένες υπηρεσίες που προσέφεραν και να διευκρινιστεί πώς συνετέλεσαν διά του έργου τους στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Οι περισσότερες πράξεις ή τουλάχιστον αυτές που έχουν προσβληθεί θεωρούνται αναιτιολόγητες, λέει η μία πλευρά, «αφού δεν φαίνεται τι υπηρεσία προσφέρουν οι αιτούντες για σύνταξη». Πολλοί επιρρίπτουν την ευθύνη στις επιτροπές, αλλά εκείνες με τη σειρά τους εξηγούν ότι έκαναν με το παραπάνω το χρέος τους.

Οι δικαιούχοι από την άλλη, είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης είτε όχι, βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και σίγουρα είναι «ηθικά θιγμένοι». Κάποιοι εξακολουθούν και εισπράτουν τις συντάξεις με κίνδυνο να επιστρέψουν τα χρήματα, όταν εκδικαστεί η υπόθεσή τους και εφόσον βέβαια η απόφαση θα αποβεί εις βάρος τους. Αλλοι πάλι, δεν έχουν εισπράξει δραχμή και περιμένουν να γίνει ένα θαύμα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ενστάσεων αφορά τα τμήματα εικαστικών και του θεάτρου και λιγότερο της μουσικής, του χορού και της λογοτεχνίας. «Το ΥΠΠΟ και ο υπουργός κ. Βενιζέλος βλέπει θετικά το ζήτημα», υπογραμμίζουν ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι ο θεσμός ξεκίνησε για καλό και εν τέλει έχει προκαλέσει τρομερό πρόβλημα και μάλιστα «σε εκείνους τους καλλιτέχνες που έχουν ανάγκη τις συντάξεις». Στην πορεία πολλοί απεβίωσαν όμως τη σύνταξη δικαιούνται οι σύζυγοί τους.

Για το τμήμα μουσικής εκκρεμούν περίπου 40 υποθέσεις για δύο χρονιές. Ανάμεσά τους αιτήματα των: Σώτου Σιδηρόπουλου, Αριστείδη Μόσχου, Ζωής Βλαχοπούλου, Μιχάλη Καζαντζή, Κώστα Πρέντα, Βασίλη Σούκα, Μαρία Χαιρογιώργου κ.ά.

Στο θέατρο παραμένουν μπλοκαρισμένες αν και έχουν εγκριθεί οι συντάξεις των εκλιπόντων Κώστα Χατζηχρήστου και Ντίνου Ηλιόπουλου, αλλά και της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, του Ανέστη Βλάχου, της Ντίνας Τριάντη κ.ά. Επίσης του Αλέξη Δαμιανού, του Λάμπρου Κωστόπουλου, του χορογράφου Ανδρέα Παπαγεωργίου, ενώ στους εικαστικούς καλλιτέχνες συγκαταλέγονται οι: Γιάννης Μιγάδης, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα Ρωμανού, Ελλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, Δαβίδ Καλογερόπουλος, Κάρολος Τσίζεκ, Γιάννης Χαίνης κ.ά.

Πέρυσι ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υποσχεθεί ότι θα ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Φυσικά δεν έγινε τίποτε. Πρόσφατα, οι ελπίδες πολλές ανανεώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος την οποία θα φέρει σύντομα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης, στο νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Βέβαια όπως παραδέχεται και ο κ. Φλωρίδης, ένας από τους βασικούς λόγους της εμπλοκής ήταν ότι η σχετική ρύθμιση είχε εισαχθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο όμως δεν αφορούσε ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά ζητήματα. Συνεπώς δημιουργήθηκε θέμα συνταγματικότητας της ρύθμισης. Ομως θα λυθεί πράγματι το πρόβλημα ή θα δούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συρρεύουν στα δικαστήρια προς μεγάλη ικανοποίηση των καναλιών; Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το κράτος τους έδωσε την τιμητική σύνταξη που με ατιμία μπλόκαρε στην πορεία…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT