Νέες εκδόσεις

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Σταντάλ Μίνα ντε Βάνγκελ / H κάσα και ο βρυκόλακας / μετ. Βασίλης Πουλάκοςεκδ. «Printa» / σελ. 160, 8 ευρώ

Σπρωγμένοι από το πάθος τους οι ήρωες αναζητούν την ευτυχία μέσα από τον έρωτα κι ας ξέρουν ότι κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του ακατόρθωτου. H Μίνα ντε Βάνγκελ εκθέτει σε κίνδυνο το όνομα και την υπόληψή της προσπαθώντας να κερδίσει την καρδιά του παντρεμένου Αλφρεντ. O δον Φερνάντο ντε λα Κονέβα δεν διστάζει ούτε μπροστά στη θανάσιμη απειλή του τυραννικού δον Μπλας, προκειμένου να ξαναδεί την αγαπημένη του Ινές. Τα δύο διηγήματα του μεγάλου Γάλλου κλασικού μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Β. Σ. Νάιπολ

Μισή ζωή

μετ. Λεωνίδας Καρατζάς

εκδ. «Ωκεανίδα»

σελ. 362

Τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2001, ο B. Σ. Νάιπολ αφηγείται τη ζωή του Γουίλι Τσάντραν που ζει σε σύγκρουση με τον κόσμο. O πατέρας του ονειρευόταν μεγαλεία, ζούσε όμως σε μια γωνιά της Ινδίας την άθλια ζωή που του καθόρισε η καταγωγή του. Από τη δυστυχισμένη του ένωση με μια γυναίκα κατώτερης κάστας θα γεννηθεί ο Γουίλι, εξίσου δυστυχισμένος και παράδοξα όμοιος με τον πατέρα του. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μοίρα του, θα καταφύγει στην Αγγλία, στην κοινότητα των μεταναστών του μεταπολεμικού Λονδίνου, και εκεί θα συναντήσει τη μελλοντική γυναίκα του Αννα, η οποία θα τον οδηγήσει στην πατρίδα της, κάποια πορτογαλική αποικία της Αφρικής, μια χώρα με αδίστακτους επιχειρηματίες και απογοητευμένες συζύγους που ζουν τις τελευταίες ημέρες της αποικιοκρατίας.

Χοσέ Κάρλος Σομόθα

Το σπήλαιο των ιδεών

μετ. Μελίνα

Παναγιωτίδου

εκδ. «Κέδρος»

σελ. 359

Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου στην Αθήνα επικρατεί σύγχυση, ταραχή και μαρασμός. Οταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας του Πλάτωνος βρίσκεται νεκρός, ο φιλόσοφος Διαγόρας, πρεσβευτής του κόσμου των ιδεών, καταφεύγει στον Ηρακλή Πόντορα, αποκρυπτογράφο αινιγμάτων και οπαδό του ορθού λόγου, ενώ οι άγριοι φόνοι αρχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντάρας

Στα δύσκολα σε θέλω

εκδ. «Καστανιώτη»

σελ. 352, 14,67 ευρώ

Ενας επιτυχημένος πενηντάρης συγγραφέας ολοκληρώνει το τελευταίο του βιβλίο σε ένα χωριουδάκι του Πηλίου. Είναι σίγουρος ότι στη ζωή του τα έχει όλα απολύτως τακτοποιημένα, μέσα όμως από μια τυχαία, όπως νομίζει, γνωριμία, μια νέα γυναίκα, μια ιστορία βίας, αίματος και θανάτου, θα του αποκαλύψουν αιφνιδιαστικά ότι τίποτα δεν είναι όπως πίστευε. Και αυτό το καινούργιο στοιχείο είναι εκείνο που μπορεί στην εποχή μας να αλλάξει ριζικά την ουσία μιας ζωής σε λίγες μάλιστα ώρες.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ερη Ρίτσου

Οι τρεις βασιλοπούλες

εικ. Κατερίνα Βερούτσου

εκδ. «Κέδρος»

σελ. 48, 9,80 ευρώ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε ένα πλούσιο βασίλειο ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα που είχαν τρεις κόρες τόσο κακομαθημένες που κανένας δεν ήθελε να τις παντρευτεί. Καμιά φορά, όμως, τα λάθη και οι τιμωρίες, τα βάσανα και οι δυσκολίες της ζωής αλλάζουν ακόμα και τις κακομαθημένες βασιλοπούλες. Οταν λοιπόν παύουν να απασχολούνται τόσο πολύ με τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους και αρχίζουν να σκέφτονται πώς θα βοηθήσουν τους άλλους, τότε όλα τελειώνουν καλά και ωραία.

Gianni Rodari

Παραμύθια

απ’ όλο τον κόσμο

μετ. Ζωή K. Μπέλλα

εκδ. «Gutenberg»,

τρεις τόμοι

Με 160 επιλεγμένα παραμύθια από όλους σχεδόν τους τόπους και τους λαούς της Γης, η συλλογή του Ιταλού Αντερσεν Gianni Rodari θα μπορούσε να θεωρηθεί Εγκυκλοπαίδεια του Παραμυθιού. Πρόκειται για παραμύθια που άλλα είναι ξακουστά και άλλα σχεδόν άγνωστα, άλλα μακροσκελή και άλλα τόσο μικρά που για το διάβασμά τους απαιτούνται λίγα μόνο λεπτά της ώρας, άλλα χαρούμενα και άλλα λυπητερά. Κόσμος μαγικός, ο κόσμος του Gianni Rodari συγκροτεί ένα αυθεντικό ποιητικό σύμπαν όπου ζωντανεύουν οι πιο μύχιες επιθυμίες όλων μας.

Βασίλης Παπατσαρούχας

Η Ωραία Κουμπωμένη

εκδ. «Ελληνικά

Γράμματα»

9,98 ευρώ

Οταν ο μοναχικός Βασιλιάς βρίσκει τυχαία στο ποτάμι ένα μωρό που το βαφτίζει «Ωραία Κουμπωμένη», η ζωή του αλλάζει. Στα δώδεκα χρόνια της η Ωραία Κουμπωμένη πρέπει να περάσει μια δοκιμασία στο μεγάλο δάσος που θα κρίνει την ευτυχία του Βασιλιά αλλά και τη δική της ευτυχία. H παράξενη μαριονέτα που μιλά και ο κουρδιστός νάνος θα προσπαθήσουν να τη γοητέψουν με παιχνίδια και υποσχέσεις, για να την κρατήσουν για πάντα στο δάσος, μακριά από τον πατέρα της. Θα το πετύχουν;

ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ

Αlexander Cannon

H σκιά του πεπρωμένου

μετ. Δ. Κουτσούκης

εκδ. «Ρrinta»

σελ. 176, 8 ευρώ

Εκτός από τον υλικό και απτό κόσμο, από τα πανάρχαια χρόνια οι σοφοί πίστευαν στην ύπαρξη δυνάμεων τις οποίες δεν μπορούμε να συλλάβουμε με τις αισθήσεις μας. Στο βιβλίο αυτό ο A. Cannoσυγκεντρώνει μια σειρά από εκπληκτικές ιστορίες, οι οποίες αποκαλύπτουν απόκρυφες δυνάμεις και ενέργειες: η ουγγρική ανακάλυψη μιας ακτίνας που κάνει αντικείμενα και ανθρώπους αόρατα? μια αφρικανική φυλή που ελέγχει τα στοιχεία της φύσης? μηνύματα από τον κόσμο φωτισμένων νεκρών? το μυστικό της πνευματικής θεραπείας? πώς η σκέψη γίνεται ενέργεια? τα χαμένα μυστικά των Ατλάντων.

ΟΔΗΓΟΣ

Χρήστος Κάτσικας

Οδηγός σπουδών

και επαγγέλματος ΑΕΙ

εκδ. «Σαββάλα»

σελ. 297, 12,95 ευρώ

Ο οδηγός παρουσιάζει το αντικείμενο σπουδών κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, το σκοπό και τους στόχους του, τις κατευθύνσεις και τις ειδικεύσεις του. Περιγράφει ακόμα τη γεωγραφία των σπουδών έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν σε ποιες πόλεις της χώρας εδρεύουν τα τμήματα για τα οποία ενδιαφέρονται. Αναλύει το σύστημα επιλογών των υποψηφίων, τον τρόπο δηλαδή που λειτουργεί ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων που δηλώνονται στα μηχανογραφικά δελτία και συνοψίζουν το βαθμό της έλξης ή της απώθησης των υποψηφίων για τα τμήματα AEI. Και επειδή τα μεταπτυχιακά προγράμματα αναφέρονται στα μελλοντικά σχέδια χιλιάδων υποψηφίων -στην πραγματικότητα αποτελούν μια «τεταρτοβάθμια εκπαίδευση», στην οποία φοιτούν 15 χιλιάδες πτυχιούχοι-, ο οδηγός παρουσιάζει κάθε τμήμα μαζί με τις προοπτικές ειδίκευσης που παρέχει. Ανάλογος οδηγός του Χρήστου Κάτσικα κυκλοφορεί και για τις σπουδές στα ΤΕΙ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Κοσμογραφία

Χειμώνας 2001-2002

τεύχος 1

σελ. 113, 6 ευρώ

Το μέλλον της Ευρώπης είναι ο τίτλος του αφιερώματος στο πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού «Κοσμογραφία». Περιλαμβάνει κείμενα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και των Dominique Strauss-Kahn, Κώστα Υφαντή, Χρήστου Φραγκονικολόπουλου, Βαγγέλη Κάσσου, Χριστόφορου Κορυφίδη, Δημήτρη Χρυσοχόου, Γιώργου Ανδρέου και Σταύρου Τσέτση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκος Μαραντζίδης

Γιασασίν Μιλλέτ –

Ζήτω το έθνος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

σελ. 327, 19,07 ευρώ

Η Μπάφρα είναι μια μικρή πόλη στον Δυτικό Πόντο όπου μέχρι το 1923 κατοικούσαν ελληνοορθόδοξοι κάτοικοι που ήταν τουρκόφωνοι. O συγγραφέας διερευνά την πολιτική συμπεριφορά των τουρκόφωνων αυτών προσφυγικών πληθυσμών, που λάτρεψαν τον Βενιζέλο αλλά στη διάρκεια της Κατοχής και μεταπολεμικά, ταυτίστηκαν με τα κόμματα της Δεξιάς και κάποιες φορές της άκρας Δεξιάς.

Η Μπάφρα είναι μια μικρή πόλη στον Δυτικό Πόντο όπου μέχρι το 1923 κατοικούσαν ελληνοορθόδοξοι κάτοικοι που ήταν τουρκόφωνοι. O συγγραφέας διερευνά την πολιτική συμπεριφορά των τουρκόφωνων αυτών προσφυγικών πληθυσμών, που λάτρεψαν τον Βενιζέλο αλλά στη διάρκεια της Κατοχής και μεταπολεμικά, ταυτίστηκαν με τα κόμματα της Δεξιάς και κάποιες φορές της άκρας Δεξιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT