Στήλη πεσόντων του 413 π.Χ. στην οδό Διπύλου

Στήλη πεσόντων του 413 π.Χ. στην οδό Διπύλου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ενδιαφέρον εύρημα κρυβόταν κάτω από δύο διατηρητέα κτίσματα – παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη στο Θησείο, στα οποία σχεδιάζεται να στεγαστεί η Ισλαμική Συλλογή. Εκεί που διασταυρώνονται η οδός Ασωμάτων με τη Διπύλου, εντοπίστηκε τμήμα στήλης πεσόντων οπλιτών της σικελικής εκστρατείας (413 π.Χ.), ενσωματωμένη σε τείχος της υστερορωμαϊκής εποχής. Σύμφωνα με την ανασκαφέα κ. Ιωάννα Τσιριγώτη – Δρακωτού (αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων που διενεργεί τη σωστική ανασκαφή), το τείχος συνθέτουν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη όπως και τμήματα επιστηλίου, ορθοστάτες, κεραμίδια, και ποικίλο οικοδομικό υλικό και βέβαια η συγκεκριμένη στήλη πεσόντων.

Η στήλη διαστάσεων 1,54 μ. ύψος και 0,545 μ. πλάτος, φέρει χαραγμένο το όνομα της Ερεχθηίδος φυλής, της πρώτης δηλαδή των δέκα φυλών της Αθήνας. «ΕΡΕΧΘΗΙ» αναφέρει το τμήμα που σώζεται, ενώ η κατάληξη «ΔΟΣ» βρισκόταν στο άλλο τμήμα της που είχε αποκοπεί. Επίσης βρέθηκαν δύο κατάλογοι με ανδρικά ονόματα, 64 περιέχει ο πρώτος και ο 16 δεύτερος, γραμμένοι και οι δύο με το προευκλείδιο αλφάβητο. Κατάλογοι πεσόντων όπως υπογράμμισε και η ανασκαφέας, η οποία εξήγησε σε προχθεσινή διάλεξή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πως «στο ελείπον τμήμα της στήλης ανεγράφετο και ο τόπος της μάχης στην οποία έπεσαν οι άνδρες».

Η στήλη φαίνεται να ανήκει σε μνημείο – κενοτάφιο της εποχής του Πελοποννησιακού Πολέμου και ειδικότερα της σικελικής εκστρατείας. Είναι δηλαδή τμήμα επιτύμβιου κοινού μνημείου για πεσόντες που είχε στηθεί στο Δημόσιο Σήμα και κατά την κ. Δρακωτού, τμήμα του ίδιου μνημείου αποτελούν και τρεις ορθογώνιοι ενεπίγραφοι μαρμάρινοι λίθοι που βρίσκονται στο Επιγραφικό Μουσείο και είχαν αποκαλυφθεί το 1927 στο ίδιο σημείο. H ταύτιση θα γίνει όταν έρθει στο φως και εκείνο το τμήμα της που βρίσκεται κάτω από τη Διπύλου.

Σημαντικό εύρημα αφού πρόκειται για επώνυμο μνημείο το οποίο φαίνεται να αναφέρεται στους πεσόντες της σικελικής εκστρατείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT