Επανεκλογή της κ. Λαμπράκη–Πλάκα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τιμόνι της Εθνικής Πινακοθήκης, της ναυαρχίδας του «στόλου» των ελληνικών μουσείων, θα παραμείνει για τρίτη πενταετία στα χέρια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, της οποίας η θητεία ανανεώθηκε χθες. H «K» επικοινώνησε με τη διευθύντρια του μουσείου και συζήτησε μαζί της εφ’ όλης της ύλης.

Για την ανανέωση της θητείας – νέα σχέδια: «Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που η Πολιτεία με εμπιστεύτηκε άλλη μια φορά για τη θέση του επικεφαλής στην Πινακοθήκη. Το μουσείο εισέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ετοιμάζονται πολλά και σημαντικά πράγματα. Από τα πιο σπουδαία είναι οι δύο μεγάλες εκθέσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Πρόκειται για την έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνα», που θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2003 και συσχετίζει την αρχαία Ελλάδα με την τέχνη της ιταλικής Αναγέννησης, και την έκθεση «H εικόνα του ανθρώπου», που ασχολείται με το ανθρώπινο σώμα και εξετάζει πώς έγινε το σύμβολο του πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το ενδιαφέρον στοιχείο της τελευταίας αυτής έκθεσης -που θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2004- είναι ότι θα περιλαμβάνει και έργα τέχνης εξωευρωπαϊκών πολιτισμών».

Για την επέκταση της Πινακοθήκης: «Τα σχέδια της μελέτης για την επέκταση από τους Φατούρο και Μυλωνά, τους αρχιτέκτονες της Πινακοθήκης, βρίσκονται στην τελική τους μορφή. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί η Πινακοθήκη και να αποκτήσει την κατάλληλη μουσειακή και κτιριολογική υποδομή. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία νέων γραφείων, αποθηκευτικών χώρων, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση εκείνων που ήδη υπάρχουν, τη δημιουργία καφεστιατορίου, πωλητηρίου και βεστιαρίου.

Αναμένεται επίσης να προστεθεί και ένας επιπλέον όροφος για να αυξηθούν οι εκθεσιακοί χώροι, κάτι που υπήρχε στα αρχικά σχέδια του κτιρίου, όμως, τότε που οικοδομούνταν, μας είχε εμποδίσει το Χίλτον. Τα έργα αυτά, που θα έχουν ξεκινήσει το 2003, δεν θα έχουν αποτέλεσμα να καταστραφεί ο κήπος του Μουσείου. Αντίθετα, θα γίνουν στο σημείο όπου ενώνονται τα δύο κτίρια και τα περισσότερα θα είναι υπόγεια. Οταν όλα θα έχουν τελειώσει, η είσοδος της Πινακοθήκης θα βρίσκεται στον κήπο, ενώ στη μαρμάρινη αίθουσα που συνδέεται με τη σημερινή είσοδο θα είναι το καφεστιατόριο κτλ. Οπως τα έχουμε ρυθμίσει δεν θα χρειαστεί να κλείσει το μουσείο ή, αν αυτό συμβεί, θα είναι για πολύ λίγο».

Για τη Γλυπτοθήκη: «Πρόκειται για ένα έργο που έχει τη στήριξη του υπουργού και έχει ήδη ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο. Νομίζω ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο θα λειτουργεί κανονικά. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ήδη τα κτίρια: δύο στάβλοι του 19ου αιώνα που έχουν υποστυλώματα αρ νουβό στο Γουδί. Εκεί θα στεγάζεται το πανόραμα της νεότερης ελληνικής γλυπτικής».

Τα παραρτήματα: «Το παράρτημα του Ναυπλίου προχωράει κανονικά. Το κτίριο έχει βρεθεί, ανακαινίζεται από το Ιδρυμα Ωνάση και εκεί θα φιλοξενούνται έργα με ιστορικά θέματα. Στη Σπάρτη εκτίθεται μια διαχρονική συλλογή έργων από τη μεταβυζαντινή ζωγραφική μέχρι και σήμερα. Για την Κέρκυρα σχεδιάζουμε να κάνουμε το παράρτημα ένα μικρό μουσείο μοντέρνας τέχνης».

Εθελοντισμός: «Μέσα στα επόμενα χρόνια θα θέλαμε να έρθουν εθελοντές και να αποκτήσει το μουσείο τη δική του -ισχυρή- λέσχη φίλων, όπως γίνεται και στο εξωτερικό».

Μουσείο Γουλανδρή: «Είναι πολύ λυπηρό αυτό που έχει συμβεί. Εγώ όμως διατηρώ την αισιοδοξία μου, αφού έγκυρες πηγές από το Συμβούλιο Επικρατείας με διαβεβαίωσαν ότι αν επέμβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος πράσινου -αν π.χ. γίνουν κάποιες πεζοδρομήσεις με δενδροφύτευση-, ώστε να δοθεί το οικόπεδο στο μουσείο, τότε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT