Συναυλία υπέρ αναστήλωσης του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία

Συναυλία υπέρ αναστήλωσης του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιερά άγκυρα της ορθοδοξίας» και «αναμμένη κανδήλα». H Χρύσα Μαλτέζου, διευθύντρια του ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, μιλάει με θέρμη για τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, «Φως ανέσπερον», στο μνημειακό συγκρότημα του Campo dei Greci. Τόσο όμως η εκκλησία όσο και το ινστιτούτο έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης, όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο επιστημονικός φορέας.

Η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για την οικονομική βοήθεια είναι μια συναυλία της KOA στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ερχόμενη εβδομάδα. Τα έσοδα της βραδιάς αυτής, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, θα διατεθούν για τη συντήρηση της πρόσοψης του ναού και ενδεχομένως και του τέμπλου. H εκδήλωση οργανώνεται από τους «Φίλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας», ένα σωματείο που γεννήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του OMMA, Χρήστου Λαμπράκη. Το Ινστιτούτο μετράει ήδη 45 χρόνια ζωής και όπως τόνισε η διευθύντριά του συνεχίζει να διαφυλάττει την πολιτιστική παράδοση που δημιούργησαν οι Ελληνες πρόσφυγες. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Πέρα από τη διαφύλαξη των κειμηλίων και των υπόλοιπων θησαυρών, επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας. O Αγγελος Δεληβορριάς, μέλος του Δ.Σ. των «Φίλων», έκανε έκκληση όχι μόνο «στους κρατικούς φορείς, αλλά και την κοινότητα».

Στη συναυλία, στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς η KOA και ο αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός, θα παρουσιαστούν τα εξής έργα: «Preludio και Rondo Giocoso» του Αντίοχου Ευαγγελάτου, «Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα Ερείπια των Αθηνών του Μπετόβεν», για πιάνο με συνοδεία Ορχήστρας και «Συμφωνία σε ρε ελάσσονα» του Σεζάρ Φρανκ. Σολίστ στο πιάνο η Τζένια Μανουσάκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT