Νέες εκδόσεις

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ – Ντον Ντελίλλο – Οι χρόνοι του σώματος – μετ. Θωμάς Σκάσσης – εκδ. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» – σελ. 155, 9,36 ευρώ

Με την καλλιτεχνική της πράξη η Λόρεν Χάρτκι αψηφά τα όρια του σώματος. H ηρωίδα ζει σε μια ερημική ακτή, σε ένα τεράστιο νοικιασμένο σπίτι, όπου συναντά έναν παράξενο άντρα χωρίς ηλικία, έναν άνθρωπο με αναπάντεχα λεπτομερή γνώση της δικιάς της ζωής. Μαζί θα ταξιδέψουν στην εξορία του χρόνου, της αγάπης και της ανθρώπινης αντίληψης. Πολυβραβευμένος πεζογράφος, ο Αμερικανός Ντον Ντελίλλο εκφράζει εδώ και τριάντα χρόνια το πνεύμα των καιρών.

Ζοέ Βαλδές

Καφενείο «H νοσταλγία»

μετ. Παναγιώτης Δασκαλόπουλος

εκδ. Οpera

σελ. 296, 4.000 δρχ.

Εξόριστη Κουβανή στο Παρίσι, η Μαρσέλα προσπαθεί να βρει μια νέα ταυτότητα. Στην επαγγελματική και την προσωπική της ζωή γνωρίζει άμεσα την επιτυχία, αλλά φροντίζει να καταστρέφει γρήγορα ό,τι χτίζεται γύρω της. Φωτογράφος μόδας στην αρχή και στη συνέχεια μακιγιέζ για την τηλεόραση, η Μαρσέλα γίνεται ο σύνδεσμος των ανά τον κόσμο εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Αϊρες και το Παρίσι. Οι φίλοι της διασποράς είναι πολυάριθμοι και όλοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους. Οταν κάποιος νεοαφιχθείς Κουβανός έρχεται να εγκατασταθεί στο απέναντι διαμέρισμα, η Μαρσέλα θα αρχίσει να χάνει τον έλεγχο των κινήσεών της καθώς η νοσταλγία αποκτά ξαφνικά ανδρικό πρόσωπο.

J. M. G. Le Clezio

Φλογισμένη καρδιά

και άλλα διηγήματα

μετ. Στέλλα Χρυσικού

εκδ. «Μίνωας»

σελ. 173, 9,54 ευρώ

Εκείνο το καλοκαίρι, η Περβάνς δεν πήγε καν στις εξετάσεις για το απολυτήριο. Ηξερε καλά πως δεν επρόκειτο να περάσει εφόσον όλη τη χρονιά τριγυρνούσε στις καφετέριες, στα μπαρ, στα πάρτι ή έπαιρνε τους δρόμους. Επινε μπίρες και κάπνιζε και το απόγευμα συναντούσε τον Λοράν μπροστά από ένα ερημωμένο γκαράζ. Σηκώνανε το τσίγκινο παραπέτασμα και τρύπωναν μέσα. O χώρος μύριζε γράσο και άχυρο και έκαναν έρωτα κατάχαμα.

ΘΕΑΤΡΟ

Ναταλί Σαρότ

Για ένα ναι ή για ένα όχι

μετ. Μαρία Ευσταθιάδη

εκδ. «Υψιλον»

σελ. 44

Πρόδρομος του άτυπου κινήματος που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ονομάστηκε Νέο Μυθιστόρημα, η Ναταλί Σαρότ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το «Για ένα ναι ή για ένα όχι» είναι το πιο γνωστό και πολυπαιγμένο έργο της. Το 1999, λίγο πριν από το θάνατό της, παιζόταν συγχρόνως σε δύο κατάμεστα θέατρα. Δύο άντρες συνδέονται από παιδιά με βαθιά φιλία. Εχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους? ο ένας «πετυχημένος» και ο άλλος «περιθωριακός». Μια μέρα, όταν ο ένας υπερηφανεύεται για κάποια μικροεπιτυχία του, ο άλλος τού απαντά: «A… μάλιστα». Στον τρόπο αυτής της έκφρασης υπάρχει ίσως ένα είδος συγκατάβασης, μια ανεπαίσθητη ειρωνεία. Οι δύο φίλοι απομακρύνονται. Λίγα χρόνια αργότερα συναντιούνται τυχαία και επιχειρούν να εξηγηθούν. Κάθε τι όμως που λένε μεγαλώνει το χάσμα. Οι εξηγήσεις τους μοιάζουν με μονομαχία, όπου σιγά σιγά αναμοχλεύεται το απωθημένο και το τραυματικό.

Α. Βraghine

Το μυστήριο

της Ατλαντίδας

μετ. Δ. Κουτσούκης

εκδ. Ρrinta

σελ. 352, 4.000 δρχ.

Το μυστήριο της πανάρχαιας νησιωτικής αυτοκρατορίας, που επέζησε για χιλιάδες χρόνια στη συλλογική ψυχή της ανθρωπότητας, φωτίζεται από τις σύγχρονες έρευνες και ανακαλύψεις αλλά και τη μελέτη της κληρονομιάς των απόκρυφων γνώσεων.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Ο Θεός στην Πόλη

Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική

εκδ. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»

σελ. 135

Τα δέκα κείμενα του τόμου συζητούν τη θέση της θρησκείας στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή Ελλάδα. O Θεός του τίτλου είναι ο Θεός της χριστιανικής παράδοσης, ιδίως όπως εκφράστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και η Πόλη είναι η σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία της Ευρώπης, στην οποία η θρησκεία δεν καθορίζει πλέον τον δημόσιο βίο. Τα κείμενα του βιβλίου πιστεύουν και στα δύο και αναζητούν τον επαναπροσδιορισμό της μεταξύ τους σχέσης.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μάρη Θεοδοσοπούλου

Μετ’ έρωτος και

στοργής

Κείμενα για τον Παπαδιαμάντη

εκδ. «Νεφέλη»

σελ. 146, 5,28 ευρώ

Στη σειρά «Οι νεότεροι για τον Παπαδιαμάντη», η κριτικός Μάρη Θεοδοσοπούλου δημοσιεύει δεκαέξι κείμενα για ισάριθμες μελέτες που γράφτηκαν για τον Σκιαθίτη πεζογράφο -η πρώτη δημοσιευμένη το 1992 για το βιβλίο «Τα αθηναϊκά διηγήματα» του Αλέξανδρου Κοτζιά και η τελευταία το 2001- με αφορμή το προσφάτως ανακινημένο ενδιαφέρον για τα αυτόγραφα Παπαδιαμάντη και τις εκδοτικές τύχες των διηγημάτων του. H κριτικός εξετάζει τις διαφορετικές όψεις του συγγραφέα Παπαδιαμάντη – του διηγηματογράφου, μυθιστοριογράφου, μεταφραστή και αλληλογράφου σε συνάρτηση με τον άνθρωπο Παπαδιαμάντη. Και ταυτόχρονα συζητάει τα προβλήματα που θέτει το παπαδιαμαντικό έργο, παρουσιάζοντας διεξοδικά τις προτεινόμενες λύσεις και ερμηνείες των φιλολογικών εκδοτών και μελετητών.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Γιώργος Χατζηλάκος

Από τα παραλειπόμενα του M. Καραγάτση

εκδ. «Ελλα»

σελ. 61

Μετά το «Οιδιπόδειο σε παραλλαγή», ο Λαρισαίος Γιώργος Χατζηλάκος υπερασπίζεται τις αρετές του πεζογράφου Καραγάτση, επισημαίνοντας συγκεκριμένες πτυχές του ταλέντου του. Οπως παρατηρεί στον πρόλογο ο Κώστας Λάνταβος, ο συγγραφέας κάνει μνεία στην οξυδέρκεια, στο τολμηρό και νεωτεριστικό πνεύμα του Καραγάτση, το οποίο είτε διαστρεβλώθηκε είτε παρεξηγήθηκε. Οι αναφορές του στο «Μπουρίνι», στον «Κίτρινο φάκελλο», στον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» και στην «Μποχούνστα» συνυπάρχουν με ποικίλες και πρωτότυπες απόψεις του Καραγάτση με φόντο τα θρυλικά «Ταμπάκικα» της Λάρισας, αγαπημένο καταφύγιο του Καραγάτση. Παραμερίζοντας τον συνταγματάρχη Λιάπκιν, ο Γ. Χατζηλάκος μιλάει ακόμα για τον εμιγκρέ Βασίλι Νταβίντωφ, που υπήρξε ο εμπνευστής του ήρωα, και για την προδοτική για τους Ελληνες στάση του στην περίοδο της γερμανικής κατοχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μehmed Fuad Κoprulu

Οι απαρχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας

μετ. Στεφ. Παπαγεωργίου

εκδ. «Παπαζήση»

σελ. 280

O συγγραφέας επιχειρεί αναλυτική περιγραφή των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας κατά τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για την περίοδο που εμφανίζεται το οθωμανικό μπεηλίκι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ανατολίας, το οποίο αφού επιβληθεί στις υπόλοιπες τουρκμενικές ηγεμονίες, εξελίσσεται σε πανίσχυρο κράτος. Σε αντίθεση προς ό,τι προβάλλεται στη σχετική δυτική βιβλιογραφία, ο ιστορικός υποστηρίζει ότι το οθωμανικό κράτος δημιουργήθηκε στηριγμένο στο τουρκικό στοιχείο της Ανατολίας, ενώ η συμμετοχή των εξισλαμισμένων χριστιανικών βυζαντινών στοιχείων στη διοικητική, στρατιωτική και πολιτισμική του ανάπτυξη υπήρξε περιθωριακή.

ΜΕΛΕΤΗ

Ι. Λέντσμαν

Οι ρίζες

του χριστιανισμού

μετ. Φ. Φωτίου

εκδ. «Κέδρος»

σελ. 304, 12 ευρώ

Ηταν ο Ιησούς πραγματικό πρόσωπο ή όχι; Τι στοιχεία αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα για την ιστορικότητά του; Τι εντάσεις και τι αντιφάσεις περικλείει η εδραίωση του χριστιανισμού; O συγγραφέας αναλύει πτυχές ενός ολόκληρου μηχανισμού θρησκευτικής οργάνωσης και προβολής, μιλώντας για τον μύθο των Ευαγγελίων, τις ρίζες του χριστιανισμού, την ιδεολογική του βάση, τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες και αιρέσεις. Επιμέλεια: Ζ.Π.Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή