Το Μουσείο Ακρόπολης δημιουργεί τριβές

Το Μουσείο Ακρόπολης δημιουργεί τριβές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες καταγγελίες για την ανασκαφή στο οικόπεδο Μακρυγιάννη κάνει η Κίνηση Πολιτών για την αποτροπή της Κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, κατηγορώντας τον Οργανισμό Ανέγερσης του Μουσείου ότι εκσκαπτικά μηχανήματα καταστρέφουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους «για την αυθαιρεσία», ζητούν «να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες αυτές» απειλώντας μάλιστα ότι επιφυλάσσονται «για κάθε νόμιμη ενέργεια».

Η Κίνηση Πολιτών καταγγέλλει ότι εκσκαπτικά μηχανήματα (κομπρεσέρ) κατέστρεφαν αρχαία και γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε και η επέμβαση της Αστυνομίας πριν από λίγες ημέρες. Στην επιστολή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «H σπουδή με την οποία ενεργεί ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου χωρίς την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωση της αξίας και της σημασίας των ευρημάτων αυτών, τα οποία παλαιότερα δεν είχε διστάσει να αποδεχθεί ότι είναι εξαιρετικής αξίας, αποτελεί πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα». Είναι αδιανόητο, συνεχίζει, «τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες να πραγματοποιούνται κατά τέτοιο αυθαίρετο τρόπο και να προκαλούν και την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, προσβάλλοντας κατάφωρα τα σημαντικότατα αυτά στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς».

Τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας για τα οποία ζητήθηκε και η βοήθεια της Αστυνομίας παραδέχεται και η A΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που ολοκλήρωσε την ανασκαφή στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, και τώρα βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης των λειψάνων. H Εφορεία υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΚΑΣ, υπουργική απόφαση στην πορεία, κάποια αρχαία διατηρούνται, άλλα καταχώνονται κι άλλα αποψιλώνονται. H αποψίλωση γίνεται όπως εξηγεί η A΄ ΕΠΚΑ με επιστημονικό τρόπο δηλαδή με τα χέρια, η κατάχωση επίσης με επιστημονικό τρόπο και τη χρήση γεωυφασμάτων κ.ά. Αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών ότι εκσκαπτικά μηχανήματα (κομπρεσέρ) κατέστρεψαν αρχαιολογικά ευρήματα και εξηγούν ότι οι μπουλντόζες χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά του υλικού κατάχωσης. H αναταραχή στο οικόπεδο Μακρυγιάννη δεν περιορίστηκε στην κλήση της Αστυνομίας μόνο από την Κίνηση αλλά και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει στείλει γραπτό σήμα και έχει ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές να σταματήσει η παρενόχληση των συνεργείων που επιχειρούν τη διαμόρφωση των λειψάνων στον χώρο όπου ολοκληρώθηκε η ανασκαφή.

Η επαφή με την κοινότητα των κωφών δεν ήταν εύκολη στην αρχή, όπως λέει η σκηνοθέτις. «Είναι κλειστή ομάδα και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να κερδίσω την αποδοχή τους. Οταν όμως με δέχτηκαν με συγκίνησε η δύναμή τους. Ηταν ιδιαίτερες στιγμές οι θρησκευτικές τελετές ή οι συναυλίες που παρακολούθησα στη νοηματική. Είναι τελείως διαφορετικό και δυνατό συναίσθημα να ακούς κείμενα συλλογικής μνήμης, όπως το «Πάτερ Ημών» στη νοηματική ή να βλέπεις μια ροκ συναυλία, όπου ο διερμηνέας μεταφράζει τους στίχους δίπλα σε έναν ροκά και το κοινό κουνιέται με τους κραδασμούς της μουσικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή