Επίκαιρη η «Λυσιστράτη»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά των γεγονότων της Μέσης Ανατολής, που συγκλονίζουν αυτή τη στιγμή τον κόσμο, δόθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου για το ανέβασμα της νέας όπερας «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη, που θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 14 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής. H παράσταση, που ανεβαίνει σε συνεργασία Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Μεγάρου και Λυρικής, θα παιχτεί για πέντε ακόμη παραστάσεις (16, 17, 18, 19, 20/4), ενώ τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την επικαιρότητα, η οποία καθιστά τον πολιτισμό άκρως πολιτικό ζήτημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο παρευρεθείς στη συνέντευξη υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. «H αναζήτηση ενός πολιτισμού της ειρήνης είναι ο κεντρικός άξονας της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και η «Λυσιστράτη» το πιο διαρκές, συμβολικό, αντιπολεμικό μήνυμά μας».

Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν να ξαναγράψει μουσική: «Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ ξανά με τη σύνθεση. O Χρήστος Λαμπράκης μου έδωσε την ιδέα να γράψω ένα τέταρτο λυρικό έργο. H σύνθεση και ενορχήστρωση ξεκίνησε τον Μάιο του 2000 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2001. Χαίρομαι για το αποτέλεσμα. Δεν περίμενα να κρύβω τόσα αποθέματα ηχητικής χαράς». Οι ιδιαιτερότητες του έργου; «H λυρικότητα και η λαϊκότητα. H προβολή των αισθημάτων του εθνικού μας χαρακτήρα μέσα από τις συλλογικές μνήμες και την ελληνική γλώσσα. Ελπίζω κάθε Ελληνας να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του», είπε.

Ο Μάνος Χατζιδάκις

Παρών στο έργο είναι και ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος εμφανίζεται σε μια σκηνή με αρχαιοελληνική περιβολή τραγουδώντας το «Ενα μύθο θα σας πω», από τη δική του «Λυσιστράτη» (1958): «Μετά την απώλεια του Μάνου Χατζιδάκι αισθάνθηκα ορφανός. Οι αντιπαλότητές μας δεν αφορούσαν εμάς τους δυο. Τηλεφωνιόμασταν κρυφά για να μη χαλάσουμε τη δημόσια εικόνα. O «Μύθος» είναι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου, θα ήθελα κι εγώ να το είχα γράψει…».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και στα γεγονότα της επικαιρότητας: «H παράσταση αφιερώνεται σε όλους τους λαούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι της μεγάλης εκστρατείας που έχει ξεκινήσει από την Αμερική, με τη σιωπηλή σύμπραξη της Ευρώπης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε τις μεγάλες ιδέες. Μέσα στη φριχτή ατμόσφαιρα του πολιτισμένου κόσμου, υψώνουμε μια φωνή που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους». O σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην «εύφορη, γεμάτη ρυθμούς και υγεία» μουσική του Θεοδωράκη και «αφιέρωσε τη δουλειά του, γιορτή μουσικής, θεάματος και ειρήνης, στον παλαιστινιακό λαό».

Για πρώτη φορά

Ο Γιώργος Νταλάρας, στον ρόλο του ποιητή-σχολιαστή των γεγονότων, συμμετέχει για πρώτη φορά σε όπερα. «Ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος», είπε, «έχω μάθει ότι η ζωή είναι μια πρόκληση και ότι η μουσική είναι μια ολότητα. Δεν χρειάζεται να βάζουμε ετικέτες». Πρότεινε εξάλλου να γίνει μια μεγάλη συναυλία υπέρ του λαού της Παλαιστίνης.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε επίσης: «O φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει. H Ευρώπη πρέπει να δείξει την οντότητά της με σαφή τρόπο», είπε, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη προστασίας των ιερών τόπων, και συγκεκριμένα του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ: «Εχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα, είμαστε σε επαφή με το ελληνικό προξενείο, έτσι ώστε να προστατευθούν τα μνημεία του Αγίου Τόπου, τα οποία ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. O ναός είναι ένα άσυλο. Δεν πρέπει να θιγεί, ούτε τα πρόσωπα που προστατεύει».

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Φωτόπουλος, τα κοστούμια ο Γιώργος Γαβαλάς, τις χορογραφίες η Βαγγελιώ Ιερωνυμάκη. Τη μουσική διεύθυνση έχουν οι Νίκος Τσούχλος και Βασίλης Χριστόπουλος, στους ρόλους της Λυσιστράτης εμφανίζονται οι Δάφνη Ευαγγελάτου και Τζούλια Σουγκλάκου και στους άλλους οι Λουντμίλα Σεμτσούκ, Ιωάννα Φόρτη, Μαρίνα Βουλογιάννη, Δημήτρης Καβράκος κ.ά. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Λυρικής Σκηνής.

Η αποκλειστική ενασχόληση με τη γραφή αφορά όλο και περισσότερους συγγραφείς. H αγορά επιβάλλει κι εδώ τους όρους της και τα συμβόλαια είναι πάντα διμερείς συμφωνίες. Το σίγουρο όμως είναι ότι το ένα μέρος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή