Περιπλους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιέρωμα στον N. Βαλαωρίτη

Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και επιμελημένο αφιέρωμα στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Μανδραγόρας». Μια πολυσέλιδη παρουσίαση του ποιητικού έργου, πεζογραφικού, θεατρικού και δοκιμιακού έργου του Βαλαωρίτη, με αναλύσεις, αναμνήσεις όσων τον συναναστράφηκαν και επηρεάστηκαν από τη διαδρομή του και φυσικά με αποσπάσματα από το έργο του. Τίτλος του αφιερώματος «O διαμαντένιος γαληνευτής». Το επιμελήθηκαν ο Ανδρέας Παγουλάτος και ο Κώστας Κρεμμύδας και οι σελίδες του φιλοξενούν ανέκδοτες φωτογραφίες του Νάνου Βαλαωρίτη που τράβηξε ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Ενα πλήρες αφιέρωμα για έναν «ετερογενή ποιητικό, πεζό και δοκιμιακό λόγο που, παρεκκλίνοντας, για να ξεφύγει από τις συμβάσεις και τους κώδικες του κατεστημένου, αναγεννιέται στις συνεχείς μεταμορφώσεις του…».

Τα λιοντάρια της M. Βρεταννίας

Τα 76 γύψινα λιοντάρια που κοσμούν τις τρεις εξωτερικές όψεις του ιστορικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», θα συντηρηθούν και αποκατασταθούν από την εταιρεία γλυπτικής και διακόσμησης «Θεοχάρης ABEE», στην οποία ανατέθηκε το έργο από την κατασκευαστική ΕΛΤΑΕΚ, που έχει αναλάβει το σύνολο της αποκατάστασης του κτιρίου. H «Θεοχάρης ABEE» ιδρύθηκε το 2000 αλλά έχει μια μακρά παράδοση στον χώρο του γλυπτικού και αρχιτεκτονικού διακόσμου. Από τους σκαπανείς της οικογενειακής παράδοσης, ο Θεοχάρης Θεοχάρης διακοσμεί τον 19ο αιώνα τα παλάτια της βασιλικής δυναστείας στην Αίγυπτο. O γιος του Κυπριανός διακοσμεί το παλάτι της Μοντάζα και την εκκλησία του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. O εγγονός Παναγής Θεοχάρης κάνει μεγάλο έργο στην Αθήνα. Σήμερα, συνεχιστής της παράδοσης, ο Θεοχάρης Θεοχάρης με τους δύο γιους του αναλαμβάνουν τη «Μεγάλη Βρεταννία». O Θ. Θεοχάρης έχει επίσης αναλάβει όλη τη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, την πρόσοψη της Εθνικής Τράπεζας στην Ομόνοια, τη διακόσμηση της Εστίας της Νέας Σμύρνης κ.ά. Οι λέοντες της «Μεγάλης Βρεταννίας» θα αποκατασταθούν με τη μέθοδο της βελτίωσης και αντιγραφής. Θα χρησιμοποιηθεί αδιάβροχος γύψος και ανοξείδωτος μεταλλικός σκελετός για τη στήριξη.

Παζάρι για τα αδέσποτα

Εχοντες κατοικίδιο και μη έχοντες, περιθάλποντες αδέσποτα και μη περιθάλποντες, ζωόφιλοι και μη ζωόφιλοι, σπεύσατε για τις πασχαλινές αγορές σας στο πλούσιο πασχαλινό παζάρι που διοργανώνει η Στέγη Αδεσπότων Ζώων SOS στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κηφισιάς, την Κυριακή των Βαΐων (από τις 5 το απόγευμα ώς τις 9 το βράδυ) και τη Μεγάλη Δευτέρα (από τις 9.30 το πρωί ώς τις 9 το βράδυ). Εμπνεύστρια της προσπάθειας αυτής είναι η Ναυσικά Ντάτσουλη, η οποία επί χρόνια αγωνίζεται ολομόναχη, χωρίς καμία κρατική αρωγή, να βελτιώσει την οικτρή πραγματικά κατάσταση που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της Αττικής. Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι το καλύτερο πασχαλινό δώρο για έναν σκύλο ή γάτα της περιοχής σας, έστω και αν δεν είναι δικός «σας», είναι να τον ή τη στειρώσετε. Μόνο με περιορισμό των γεννήσεων θα βελτιωθεί η κατάσταση των ζώων στην Ελλάδα. Καλά ψώνια λοιπόν!!!

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή