O Μπράιαν Φέρι έχει και πάλι τον λόγο

O Μπράιαν Φέρι έχει και πάλι τον λόγο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία φορά που συναντήσαμε τον Μπράιαν Φέρι ήταν στο θέατρο του Λυκαβηττού. Ηταν τότε που δήλωνε πως δεν θα έδινε καμία συνέντευξη γιατί δεν είχε να πει τίποτα καινούργιο. Και τώρα με το νέο του άλμπουμ «Frantic»; Αν νιώσουμε την ανάγκη να τον γνωρίσουμε καλύτερα, θα πρέπει να κάνουμε το ψυχογράφημά μας μέσα από τους στίχους, τις μελωδίες, τις ανάσες. Για να τον ακούσουμε να τραγουδάει για τον Αλέν Ρενέ και τις ταινίες του αλλά και τον Ορσον Ουέλς, τον Τζέιμς Μποντ, την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, την Γκρέτα Γκάρμπο, τη Μέριλιν Μονρόε, στο τραγούδι «Goddess of love».

Το «Frantic» (καμία σχέση με την ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι) κυκλοφόρησε στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο στις 15 Απριλίου. Το «Frantic» που μεταφράζεται σε «μανιώδης», δεν είναι ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει και τόσο στο προφίλ του Μπράιαν Φέρι. «O τίτλος προέκυψε από τους στίχους ενός τραγουδιού που δεν μπήκε τελικά στον δίσκο, αλλά θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική ονομασία για το άλμπουμ. Εζησα τα τελευταία χρόνια σε φρενήρεις ρυθμούς. Δεν σταμάτησα να δίνω συναυλίες και να ηχογραφώ», λέει σε μια από τις σπάνιες εξομολογήσεις του ο Μπράιαν Φέρι. «Ευτυχώς η διάθεσή μου τον καιρό της ηχογράφησης ήταν κάθε άλλο παρά μανιώδης».

Μάλλον ποιητική θα λέγαμε: «Ναι, ξέρω τι σημαίνει ελευθερία/Να τρέχεις τόσο μακριά που να μη σε πιάνει το μάτι», τραγουδάει στο «Cruel». O Μπράιαν Φέρι έχει και πάλι τον λόγο: «Με το προηγούμενο άλμπουμ, το «As time goes by», επέστρεψα στη δεκαετία του ’30. Αυτή τη φορά θέλησα να κάνω κάτι διαφορετικό, να δημιουργήσω ένα άλμπουμ βασισμένο στην κιθάρα, με ένα λάιβ, άμεσο αποτέλεσμα». Εδώ τον βοήθησαν και οι φίλοι του, Μπράιαν Ινο, Ντέιβ Στιούαρτ (των «Γιουρίθμικς»), Τζόνι Γκρίνγουντ (από τους «Ρέντιοχεντ»).

Ο ίδιος δηλώνει ανανεωμένος μετά την πετυχημένη περιοδεία με τους Roxy Music. Με την ευκαιρία, 30 ακριβώς χρόνια μετά το ντεμπούτο των Roxy Music, ο 54χρονος Φέρι επιλέγει να καταπιαστεί και πάλι με οικεία θέματα, όπως είναι η αγάπη, το πάθος, η φαντασία, η νοσταλγία… «Με τους Roxy έπρεπε να αλλάζουμε διαρκώς το στυλ μας. Δεν θελήσαμε να ακολουθήσουμε μια μονοδιάστατη καριέρα. H εμπορική επιτυχία ήταν σημαντική για μένα, όμως δεν αποτέλεσε ποτέ πρωταρχικό στόχο στη ζωή μου».

Το «Frantic» είναι σίγουρα πολυδιάστατο. O Μπράιαν Φέρι δεν συμπαθεί πλέον χαρακτηρισμούς όπως «ο νονός του στυλ» και «ο πιο cool εν ζωή Βρετανός». Ομως, κανείς δεν θα περίμενε πριν από τρεις δεκαετίες ότι ο Μπράιαν Φέρι θα τραγουδούσε το 2002 για τη Μέριλιν. «Για μένα, το να γράψω κάτι σε σχέση με τη Μονρόε αποτελούσε ανοιχτό λογαριασμό εδώ και καιρό, αφού υπήρξε η απόλυτη θεά της ασημένιας οθόνης. Αλλά και στο «SaSimeon» αναφέρομαι στον «Πολίτη Κέιν» κι ένα στοιχειωμένο κάστρο με φαντάσματα από εκατοντάδες χολιγουντιανά πάρτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή