Ο «εξαγνισμός» των ταινιών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσατε να φανταστείτε το «Βασικό Ενστικτο» χωρίς την περίφημη σκηνή με τα απόκρυφα σημεία της Σάρον Στόουν; Τη «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» χωρίς τα αιματηρά πλάνα που δείχνουν τις πρώτες στιγμές της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία; Τη «Λίστα του Σίντλερ» χωρίς τα σοκαριστικά στιγμιότυπα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης; H γαλλική εφημερίδα «Μοντ» αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της χθες, ότι μια αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων βίντεο με την επωνυμία «Cleanflics» έχει αναλάβει να «καθαρίσει» τις επιτυχημένες ταινίες όλα αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν τους λάτρεις του «πολιτικώς ορθού» σε δύσκολη θέση: άσεμνα λόγια, σκηνές σεξ, βλασφημίες των θείων κ.λπ.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε εδώ και 18 μήνες στο Πλέζαντ Γκρόουβ της Γιούτα, κοντά στο Σολτ Λέικ Σίτι από έναν Μορμόνο, τον Ρέι Λάινς, έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη επιτυχία. H τιμή της ενοικίασης των «εξαγνισμένων» ταινιών είναι η διπλάσια από τα συμβατικά βίντεοκλαμπ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αλυσίδα «Cleanflics» να ανοίξει 65 υποκαταστήματα στο δυτικό τμήμα της Αμερικής. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε πολιτεία. Οι πελάτες του «Cleanflics» μπορούν να επιλέξουν από έναν κατάλογο που αριθμεί 500 ταινίες. «Ξεφυτρώνουμε παντού σαν τα αγριόχορτα», τονίζει ο Λάινς συνεχίζοντας: «Είμαι ένας άνθρωπος του κόσμου. Ικανοποιώ τις ανάγκες εκείνων των καταναλωτών με τους οποίους μοιράζομαι τις ίδιες αξίες. Σέβομαι πολύ τον Τζέιμς Κάμερον που γύρισε τον «Τιτανικό» ή τον Σπίλμπεργκ που γύρισε τη «Λίστα του Σίντλερ». Δεν νομίζω όμως ότι τα επτά παιδιά μου που παρακολουθούν αυτές τις ταινίες έχουν ανάγκη να βλέπουν τις σκηνές βίας ή σεξ».

Στον αντίποδα του Λάινς βρίσκεται ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα Γουίνστον Ντίξον που έχει ειδικευθεί στον κινηματογράφο: «Το να ακρωτηριάζουν μια ταινία, βγάζοντας τις σκηνές βίας που αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού της μηνύματος, εν τέλει αποδυναμώνουν την ουσία του μηνύματος αυτού. Αν γράφατε μια ιστορία της οποίας το 20% των φράσεων αλλοιώνονται τελικά πρόκειται για μια άλλη ιστορία».

Αντιδράσεις

Στο Χόλιγουντ εν τω μεταξύ, παραγωγοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί έχουν ενοχληθεί. Βέβαια εδώ και πολλά χρόνια, πολλά μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα νιώθουν ελεύθερα να κόψουν κατά βούληση σκηνές «σοκαριστικές» στις ταινίες, που προβάλλονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης. O νομικός σύμβουλος των «Cleanflics», Τζεφ Αλντους, δηλώνει πάντως ότι η επιχείρηση που εκπροσωπεί κινείται σε μια περιοχή όπου υπάρχει κενό δικαίου: «Δεν πρόκειται για λογοκρισία. O καθένας μπορεί να αγοράσει την ταινία όπως βγήκε στους κινηματογράφους. Αγοράζουμε τις ταινίες και τις μοντάρουμε μία μία εμείς οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν «κόβουμε» μια ταινία και μετά φτιάχνουμε κόπιες της. Δεν κάνουμε κακό σε κανένα και όλος ο κόσμος είναι κερδισμένος. Οι παραγωγοί πωλούν βιντεοκασέτες και dvd, οι καταναλωτές βρίσκουν την ταινία που θέλουν και οι «Cleanflics» βγάζουν κάποια χρήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή