Περιπλους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωμαϊκή διασημότητα

Περί τα 2 με 3 εκατομμύρια στερλίνες υπολογιζόταν η αξία της «Αφροδίτης» του περίφημου ρωμαϊκού γλυπτού που δημοπρατήθηκε χθες στο Λονδίνο από τους Christie’s. Είναι ένα από τα σημαντικά γλυπτά της ύστερης αρχαιότητας (1ος-2ος αι. μΧ), ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνιστικού πρωτοτύπου, και έχει περάσει στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης. Ανήκε σε μια από τις πιο διάσημες ιδιωτικές συλλογές της Βρετανίας, που στεγάζεται στο Newby Hall στο βόρειο Γιόρκσαϊρ. Ηταν το πιο διάσημο γλυπτό αυτής της μυθικής συλλογής που κοσμούσε ένα νεοκλασικό κήπο. Αγοράστηκε τον 18ο αιώνα από τη συλλογή Μπαρμπερίνι της Ρώμης και κατέληξε στην Αγγλία στην ιδιοκτησία του Τόμας Τζένκινς, γι’ αυτό και η Αφροδίτη αυτή είναι γνωστή στη βιβλιογραφία ως The Jenkins Venus. H οικογένεια, στην οποία ανήκε το γλυπτό τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να το δημοπρατήσει ώστε με τα έσοδα να αναστηλώσει το Newby Hall, αρχοντικό του 17ου αιώνα.

Μνήμη Χρ. Χειμάρρα

Δέκα χρόνια πέρασαν από την πρόωρη αναχώρηση του Χρίστου Χειμάρρα, συναδέλφου εξαιρετικού, με ήθος και αξίες, και ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο, το βιβλίο και την τέχνη γενικότερα. Εφυγε στα 45 του χρόνια, αλλά η στάση του, η ευγένεια, το χιούμορ που τον διέκρινε και η μεγάλη του καρτερία, είναι νωπά ακόμη σε όλους μας. Το Σάββατο η οικογένεια και οι φίλοι του τελούν μνημόσυνο στις 9.45 το πρωί στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών του Πεδίου του Αρεως.

Κι άλλο βραβείο για την Αν Πάτσετ

Η Βρετανίδα συγγραφέας Αν Πάτσετ είναι η φετινή αποδέκτης του λογοτεχνικού Orange Prize, ενός βραβείου που τιμάει ετησίως το καλύτερο έργο γυναικείας λογοτεχνίας. H Αν Πάτσετ τιμήθηκε φέτος για το μυθιστόρημά της «Μπελκάντο», που έχει εκδοθεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα». Τιμημένη, ήδη, με βραβεία όπως το New York Times Notable Book of the Year και το Janet Heidinger Kafka Prize, η Πάτσετ είναι μια σκληρή εργαζόμενη συγγραφέας με διαρκώς διευρυνόμενο κοινό. Σχολιάζοντας τη βράβευσή της είπε ότι «τα βραβεία είναι τουλάχιστον χρήσιμα». Για κάθε βιβλίο της κάνει εκτενή έρευνα. Για το «Μπελκάντο» έμαθε τα πάντα γύρω από την όπερα. «Παρατάω αμέσως ένα βιβλίο», λέει, «αν καταλάβω ότι ο συγγραφέας δεν κατέχει εις βάθος το θέμα του».

Μια γυναίκα της Θεσσαλονίκης

Πλήρης ημερών και γραπτών έφυγε από τη ζωή η Νίνα Κοκκαλίδου-Ναχμία, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, μια από τις πλέον αγαπητές και τιμώμενες γυναίκες της Θεσσαλονίκης. H «μαμά πόλη» όπως την αποκαλούσαν οι συνάδελφοι από το χρονογράφημά της «Τσαγκαροδευτέρα», στο οποίο καυτηρίαζε θέματα της πόλης, υπηρέτησε επί πολλά χρόνια τη δημοσιογραφία μέσα από τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», το περιοδικό «Επιλογές» και ως ανταποκρίτρια σε διάφορα περιοδικά μεταξύ αυτών στη «Γυναίκα». Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας αλλά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε επί μισό αιώνα, καταγράφοντας και σχολιάζοντας με πένα καυστική γεγονότα και κεφάλαια από την ιστορία αυτής της πόλης. Φοίτησε στη Νομική Σχολή αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Ηταν μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, δύο ιδιότητες για τις οποίες απέσπασε διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Το πρώτο της μυθιστόρημα «H κοιλάδα με τους Αμπουλες» εκδόθηκε το 1963 ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμη βιβλία μεταξύ των οποίων:«Τσαγκαροδευτέρα» (χρονογραφήματα), «Θεσσαλονίκη- ΔΕΘ» (χρονικό), «Εάν δεν είσθε ό,τι είσθε, τι;», και πολλά παιδικά βιβλία. Βιβλία της μεταφράστηκαν στα γερμανικά και τα πολωνικά. H κηδεία της θα γίνει σήμερα, 11.30, από τον I. N. Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Συναυλία για τα παιδιά της Παλαιστίνης στο Κατράκειο (9 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT