Ηρώδειο: Εδώ Λιλιπούπολη…

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο. Και έτσι βγήκαν και τα σχετικά τραγούδια για τα χρώματα κτλ. Στην πορεία όμως, σιγά σιγά, άλλαζε αυτό. Αλλά η μεγάλη αλλαγή -όπου η Λιλιπούπολη έγινε η εκπομπή για το παιδί που κάθε ενήλικος έχει μέσα του- συνέβη όταν άρχισε και η χρυσή εποχή της, δηλαδή όταν ήρθε κοντά μας στο γράψιμο η Αννα Παναγιωτοπούλου. Γιατί εμείς μέχρι τότε δεν ξέραμε να γράψουμε θεατρικό, δεν ξέραμε τι είναι θεατρικός λόγος. Ηρθε λοιπόν ο άνθρωπος που έγραφε για το θέατρο και ήταν και ο ίδιος ηθοποιός και τότε έγινε κάτι μαγικό. Ενώ δηλαδή μέχρι τότε δεν την άκουγε άνθρωπος τη Λιλιπούπολη, γιατί υπήρχε ήδη μερικούς μήνες, ξαφνικά, με τον ερχομό της Αννας, η Λιλιπούπολη άρχισε να συζητιέται».

Ετσι περιέγραφε πριν από λίγα χρόνια στην «K» η Μαριανίνα Κριεζή, από τις βασικές δημιουργούς και μοναδική στιχουργός της Λιλιπούπολης, την εξέλιξη της «μυθικής» αυτής ραδιοφωνικής εκπομπής του επί Μάνου Χατζιδάκι «Τρίτου Προγράμματος» της ΕΡΤ.

Εκπομπή που, όπως πληροφορούμεθα, είναι πολύ πιθανό, σήμερα, 26 χρόνια μετά την πρώτη μετάδοσή της, να αρχίσει σύντομα ένα νέο κύκλο ζωής από μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό, με νέα επεισόδια από παλιούς και νέους συντελεστές.

Οι φίλοι της Λιλιπούπολης όμως θα αρκεστούν προς το παρόν στα πολυαγαπημένα τραγούδια της θρυλικής εκπομπής έτσι όπως θα ζωντανέψουν αύριο το βράδυ στο Ηρώδειο σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη παρουσίαση από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου. Τα τραγούδια των Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Νίκου Κυπουργού και Λένας Πλάτωνος, σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή, θα παίξει η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν και θα τραγουδήσουν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου και Μαριέλλη Σφακιανάκη, από τους πρώτους διδάξαντες και οι τρεις, ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος και η Παιδική Χορωδία της Σχολής Μωραΐτη.

«Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είχε γεννηθεί ένα αληθινό παραμύθι», σημειώνει η Ειρήνη Λεβίδη για τη Λιλιπούπολη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. «Παραμύθι που μπορεί να ήθελε, μεταξύ άλλων, να απομυθοποιήσει τα παραμύθια, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, αλλά, στο μέτρο που το έκανε, δημιουργούσε ένα καινούργιο παραμύθι που εμπεριείχε πάντοτε την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το όμορφο με το κακό και το άσχημο, με τους δικούς του σύγχρονους καλούς, τους κακούς του, τους παππούδες του, τις προ-προγιαγιάδες με τις ξύλινες κουτάλες και τις μυστικές συνταγές, τους προγόνους, τα μαγικά δέντρα, τους ευφάνταστους και ευρηματικούς επιστήμονες που πραγματοποιούν τις συλλογικές και τις ατομικές μας φαντασιώσεις, τις μάγισσες και τους αόρατους ελέφαντες, τις μαγευτικές τοποθεσίες με τα σύγχρονα, παραμυθένια τοπωνύμια. Κάπου εκεί, μεταξύ γης και ουρανού. Κάποιες συγκυρίες, είκοσι έξι χρόνια πριν, γέννησαν και στέριωσαν ένα αληθινό παραμύθι σε καιρούς που μάθαμε ότι δεν ευνοούν το παραμύθι!».

Η Λιλιπούπολη ήταν έμπνευση της Ρεγγίνας Καπετανάκη και της Ελένης Βλάχου στις οποίες οφείλονται και τίτλος, ονόματα και τοπωνύμια. «Τα τραγούδια για τα πρόσωπα της Λιλιπούπολης, τον Δήμαρχο Χαρχούδα, τον Δόκτορα Δρακατόρ, τον Πρίγκιπα κτλ», είχε πει η M. Κριεζή στην «K», «ήταν τραγούδια με χιούμορ, αλλά συχνά έπαιρναν και πολιτικές διαστάσεις. Γιατί η Λιλιπούπολη εξελίχθηκε τελικά σε μια πολιτική εκπομπή. Χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει και να το πολυσκεφτούμε. Γουστάραμε κάποια στιγμή να φτιάξουμε ένα πολιτικό πρόσωπο, όπως ο Χαρχούδας, που ήτανε πολύ αστείος; Το γράφαμε. Δεν σκεφτόμασταν αν αυτό είναι για άτομα 3 ή 33 ή 53 χρονώ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συναυλία θα αρχίσει στις 8.30 μ.μ., όπως όλες οι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο. Τιμές εισιτηρίων 65, 50, 40, 25 και 20 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT