Τα Οσκαρ του Μπίλι Γουάιλντερ

Τα Οσκαρ του Μπίλι Γουάιλντερ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έξι Οσκαρ που κέρδισε ο θρυλικός σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ επεστράφησαν στην οργανωτική επιτροπή της Ακαδημίας από τη χήρα του εκλιπόντος. O Γουάιλντερ πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 96 ετών και η σύζυγός του, Οντρεϊ, τα ενεχείρισε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Ταινιών και Επιστημών κατά τη διάρκεια μίας τιμητικής προβολής της πολυβραβευμένης ταινίας του Γουάιλντερ «The Lost Weekend» (1945) που είχε αποσπάσει τέσσερα Οσκαρ (ανάμεσα σε αυτό και το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και τον Ρέι Μιλάντ).

Η Οντρεϊ είχε γνωρίσει τον Μπίλι Γουάιλντερ στα γυρίσματα αυτής ακριβώς της ταινίας και το ζευγάρι είχε παντρευτεί τέσσερα χρόνια αργότερα.

Εικοσιμία φορές υποψήφιος

Η Ακαδημία δέχθηκε τα Οσκαρ με τη δήλωση ότι «θα τα κρατήσει ως μία διαρκή απόδειξη της εκπληκτικής καριέρας της Γουάιλντερ». Ενα από τα αγαλματίδια θα συμπεριληφθεί στην έκθεση για τα 75 χρόνια της Ακαδημίας, που θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2003.

O Γουάιλντερ υπήρξε υποψήφιος για Οσκαρ 21 φορές και τα δύο πρώτα Οσκαρ που κέρδισε (σεναρίου και σκηνοθεσίας) ήταν για το «The Lost Weekend». Ενα ακόμη Οσκαρ κέρδισε για τη θρυλική «Λεωφόρο της Δύσεως» (1950) με την παλαίμαχη Γκλόρια Σβάνσον και τρία επιπλέον για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας «The Apartment. (1960).

H Ακαδημία τον τίμησε επίσης με το βραβείο Irving G. Thalberg το 1987 ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Μεγάλη αναγνώριση

Ο Γουάιλντερ είχε γεννηθεί στην Αυστρία και δούλεψε αρχικά ως δημοσιογράφος στο Βερολίνο πριν μεταναστεύσει στο Χόλιγουντ το 1933. Οι ταινίες του, κωμωδίες και δράματα, κέρδισαν πλατειά αναγνώριση. O Γουάιλντερ σκηνοθέτησε μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ: Μέριλιν Μονρόε, Μάρλεν Ντίτριχ, Γκλόρια Σβάνσον, Χάμφρι Μπόγ-καρτ, Γκάρι Κούπερ, Τζέιμς Στιούαρτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή