O ασιατικός κινηματογράφος έδρεψε δάφνες

O ασιατικός κινηματογράφος έδρεψε δάφνες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ποίηση, ο λυρισμός, ο έρωτας και η αλληγορία, δηλαδή ο ασιατικός κινηματογράφος, έδρεψε τα βραβεία του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μια γιαπωνέζικη ταινία («H γυναίκα της βροχής», του Χιντενόρι Σουτζιμόρι) και μια ταϊλανδέζικη («Για πάντα δικός σου» του Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ) μοιράστηκαν τον Χρυσό Αλέξανδρο των 36.700 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τον κορεάτη σκηνοθέτη Μιν Μπουνγκ-χουν που απέσπασε το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος για την ταινία «Μην κλαις», τότε έχουμε τρεις διαφορετικές αλλά και την ίδια στιγμή συγγενείς ματιές στον κόσμο της Ασίας. Στην ερωτική – συναισθηματική ζωή των προσώπων και στην κοινωνική πραγματικότητα των χωρών της. H κριτική επιτροπή, με πρόεδρο των Μάρκο Μπελόκιο, επιβράβευσε και τις δύο τάσεις τις οποίες επισήμανε στις 16 ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος: «Την έντονη και εποικοδομητική ταύτιση με τον αφηγηματικό κινηματογράφο, αλλά και την αναζήτηση μιας πρωτοποριακής οπτικής φόρμας». O Αργυρός Αλέξανδρος (22.000 ευρώ) στο «Μπάγκαλοου» του Γερμανού Ούλριχ Κέλερ, αποτελεί, ίσως, συγκερασμό και των δύο τάσεων.

Στα βραβεία, που απονεμήθηκαν προχθές το βράδυ στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του «Ολύμπιον», αναδείχθηκε και η ελληνική παρουσία μέσα από την ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου που απέσπασε το βραβείο ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του και στις δυο ελληνικές ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος: «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: O μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου. Μόνο που ο ηθοποιός δεν ήταν παρών στην απονομή (απουσίαζε στο Παρίσι) και το βραβείο του παρέλαβαν οι δύο σκηνοθέτιδες. «Αυτή τη φορά πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβονται… δύο γυναίκες!», σχολίασε χαριτολογώντας η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Το χιούμορ, η ανεπιτήδευτη συμπεριφορά των βραβευμένων αλλά και οι… πράσινες φλούο κάλτσες του Μπομπ Ράφελσον, χαρακτήρισαν την προχθεσινή τελετή απονομής. O γερμανός παραγωγός του «Μπάνγκαλοου», μάλιστα, δεν παρέλειψε να τις σχολιάσει παραλαμβάνοντας τον Αργυρό Αλέξανδρο: «Αύριο θα αγοράσω και εγώ ένα ζευγάρι!». O Μάρκο Μπελόκιο (63 ετών) και ο Μπομπ Ράφελσον (69 ετών) ήταν οι δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία και διεθνώς καταξιωμένοι δημιουργοί της φετινής κριτικής επιτροπής. O Ιταλός σκηνοθέτης πήρε πρώτος τον λόγο για να σχολιάσει το επίπεδο των φετινών συμμετοχών και τη θεματολογία των ταινιών: φυγή, απώλεια ταυτότητας, μοναχικότητα, που ορίζουν και τον λιποτάκτη ήρωα του «Μπάνγκαλοου» αλλά και τα πρόσωπα της τσεχικής ταινίας «Τα μυστικά μιας εκδρομής» της Αλίς Νέλις, που απέσπασε, αναμενόμενα και δικαιολογημένα, το βραβείο σεναρίου: Καλοδουλεμένοι διάλογοι, μπεργκμανικές επιρροές, διεισδυτική ματιά, χιούμορ και ανατροπές. H ταινία αναφέρεται στο ταξίδι – εκδρομή μιας οικογένειας από την Τσεχία στη Σλοβακία. Ατμόσφαιρα ζοφερή, σκοτεινή και για τον σλοβενικό «Τυφλό στόχο» της Χάνα Σλακ, που χάρισε το βραβείο γυναικείου ρόλου στη νεαρή Μάνκα Ντόρερ. Φτώχεια, ναρκωτικά, απελπισία, και η νεαρή Λούπα (που ερμηνεύει η Ντόρερ) προσπαθεί να συμπαρασταθεί στον ετοιμοθάνατο φίλο της, που αποκαλύπτεται, στο τέλος, ότι είναι αδελφός της.

Το πιο θερμό χειροκρότημα επιφύλαξε το κοινό στον μεξικανό Κάρλος Ρεϊγιάδος, που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας, για το «Χαπόν». Κάμερα στο χέρι, «βρώμικη φωτογραφία», ντοκιμαντερίστικη γραφή, ερασιτέχνες ηθοποιοί, ταινία ποιητική αλλά και αμείλικτη, άβολη και σκληρή σαν τη μεξικανική ύπαιθρο.

Η πιο ενθουσιώδης παρουσία ήταν ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Χιντενόρι Σουτζιμόρι, που αναλύθηκε σε ευχαριστίες και κολακευτικά λόγια για το Φεστιβάλ, τον διευθυντή του Μισέλ Δημόπουλο και τον πρόεδρο της επιτροπής, μη πιστεύοντας στην καλή του τύχη που του πρόσφερε έναν (έστω και εξ ημισείας) Χρυσό Αλέξανδρο και μια διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή