Εργα Ασαντούρ Μπαχαριάν στο Μέγαρο Εϋνάρδου

Εργα Ασαντούρ Μπαχαριάν στο Μέγαρο Εϋνάρδου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζω και αναπνέω μέσα στη ζωγραφική» είχε πει μερικά χρόνια πριν από τον θανατό του ο Ασαντούρ Μπαχαριάν. Σε αυτόν τον καλλιτέχνη που ήταν δοσμένος ολόψυχα στη δημιουργία, έχοντας ταυτόχρονα βαθιά πολιτική συνείδηση, είναι αφιερωμένη η αναδρομική έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20) παρουσιάζεται μια σειρά έργων του, που ταυτίζονται με την ιστορία της ζωής του, καθώς αποτυπώνει τα βιώματά του ως επί σειράν ετών πολιτικού κρατούμενου. O Μπαχαριάν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από τον Περιβολαράκη ενώ αργότερα φοιτά στην ΑΣΚΤ. Από το 1945 ώς το 1960 φυλακίζεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Από το 1958, που δείχνει για πρώτη φορά την δουλειά του στο Σαλόνι Νέων Καλλιτεχνών μέχρι και το θανατό του το 1990 θα κάνει περισσότερες από 25 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1969 ιδρύει το καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο «Ωρα», που ανέπτυξε παράλληλα πολύπλευρη πολιτιστική και εκδοτική δραστηριότητα. Εν συνεχεία εκδίδει την ετήσια πολιτιστική επιθεώρηση «Χρονικό» και αργότερα, όταν το έντυπο σταματά να κυκλοφορεί, ιδρύει το κέντρο τέχνης «Αποψη».

Πολιτικός κρατούμενος

Το έργο του Μπαχαριάν είναι χρωματισμένο από τις εμπειρίες του στη φυλακή και τους πολιτικούς του αγώνες. Ηδη από το κελλί του το 1958 αλλά και μετά την αποφυλάκισή του ολοκληρώνει μια σειρά έργων με θέμα τους φυλακισμένους και τη ζωή τους. Εμπνευσμένος από την επαφή που είχε με τυπογράφους κατά τις εκδοτικές του δραστηριότητες, κάνει ύστερα μια σειρά έργων με τίτλο «O λινοτύπης» αφιερωμένη στην καθημερινότητα και στις δυσκολίες του επαγγέλματος. Ασχολείται με τις υδατογραφίες και από το 1970 και μετά ανασύρει τις μνήμες τις φυλακής και τις «αποδίδει» στη σειρά των «λευκών» πινάκων του: οι χώροι των φυλακών έξω από τόπο και χρόνο και οι ανώνυμοι κρατούμενοι πρωταγωνιστούν στα τελάρα του. Εκτός από τα θέματα αυτά ασχολήθηκε και με την τοπιογραφία. H έκθεση που περιλαμβάνει έργα από όλες αυτές τις σειρές θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή