Ερωτας στη φωτιά του ’21

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελένη Σαραντίτη – Ποθητή. Χρόνια σαν τη φωτιά – Μυθιστόρημα – Εκδ. «Καστανιώτης», σελ. 373

Η«Ποθητή» της Ελένης Σαραντίτη είναι κι ένα σπουδαίο ψυχόδραμα, μια περιήγηση σε τοπία εσωτερικά, άλλοτε μεν ολάνθιστα και άλλοτε σε περιοχές αποξηραμένες κι ερημικές. Είναι και μια ερωτική ιστορία γεμάτη σπαραγμό και τραγικότητα. Η συγγραφέας δίνει έναν ασυνήθιστης ομορφιάς και ορμής έρωτα με λιτές και συγκρατημένες λέξεις και φράσεις, που, όμως, χαράσσονται στη διάνοια του αναγνώστη προσφέροντάς του την ανακούφιση ότι συνάντησε αισθήματα που εξυψώνουν την ανθρώπινη υπόσταση, όπως «αυτό το αίσθημα που τους χαρίστηκε, το αγιάτρευτο μα και απρόσβλητο. Το απρομάντευτο και μεγαλειώδες. Αίσθημα-θεριό. Και αίσθημα-θεός», όπως μας δηλώνει η ηρωίδα και αφηγήτρια του έργου, η επαναστάτρια που ακούει στο όνομα Ποθητή.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, είναι ένα μυθιστόρημα υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας. Το άρωμα που αναδίδουν οι λέξεις που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι λεπτό και δυνατό. Είναι τέτοια η τέχνη και η τεχνική της ώστε το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί από αναγνώστες απαιτητικούς που ζητούν από ένα βιβλίο όχι μόνο τη συγκίνηση, την τέρψη και τη συντροφιά για όσο κρατάει το διάβασμά του, αλλά σκοπεύουν να τα διαφυλάξουν όλα αυτά μέσα τους όσο γίνεται περισσότερο και όσο ο χρόνος επιτρέπει, αλλά και από εκείνους που θα αποζητήσουν ένα καλό, δυνατό βιβλίο για την ευχαρίστησή τους και μόνον. Ή και για την πληροφόρησή τους.

Με την κυρα-Βασιλική

Ας εξηγήσουμε ότι η Ποθητή, κόρη δολοφονημένου Πελοποννήσιου ήρωα αρχιεπαναστάτη, νήπιο ακόμη, απάγεται και πωλείται στα Γιάννινα, στο παλάτι του πανίσχυρου Αλή πασά. Επειτα από οδυνηρές διαδικασίες, ψυχικά και σωματικά μαρτύρια, την συναντά η περίφημη κυρα-Βασιλική, μεγάλη αγάπη του τυράννου της Ηπείρου και γυναίκα μορφωμένη, πιστή και ξακουστή πατριώτισσα. Αυτή, γνωρίζοντας τίνος κόρη είναι η μικρούλα σκλάβα, την προστατεύει, τη μορφώνει και την προετοιμάζει για τον Αγώνα. Μην έχοντας η ίδια παιδιά, ακουμπά πολλά από τα αισθήματά της στη νεαρή Ποθητή. Με την έκρηξη της Επανάστασης στον Μοριά, η Ποθητή φυγαδεύεται κι έπειτα από οδοιπορίες και περιπέτειες γυρνά στον τόπο της, όπου ενώνεται με τους επαναστατημένους πατριώτες και πολεμάει τόσο σθεναρά και γενναία, ώστε το όνομά της ακούγεται μέχρι τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Εναν Τούρκο ιππέα

…Στις ιερότερες και πιο παράφορες στιγμές του Αγώνα, όταν η Ποθητή είχε λαμπαδιάσει ολόκληρη, σαν από παιχνίδι της τύχης, ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον Ασλάν, Τούρκο αρχηγό των ιππέων, ωραίο όσο και αμείλικτο διώκτη του Ελληνισμού. Ερωτας σφοδρός και από τις δύο πλευρές.

Αλλά αυτή ήταν η πιο σκληρή μάχη που διεξήγαγε η Ποθητή. Ετσι ο έρωτάς της «βάσταξε όσο βαστά το τραγούδι του ένα νεράιδονο. Ή, πάλι, όσην περίπου ώρα ένας ορίζοντας νυχτερινός γλεντοκοπά με τις αστραπές. Μου ήρκεσε όμως. Και ακόμη μου αρκεί», εξομολογείται.

Στα υψώματα του Πάρνωνα όπου κατέφυγε μετά την απελευθέρωση, η Ποθητή, ώριμη γυναίκα πια, γεμάτη μνήμες και αισθήματα, τέτοια που να θεωρεί εύπορο τον εαυτό της, και να στενάζει «Θεέ, τι ιερότερο, και ωραιότερο!», ξετυλίγει σαν από κουβάρι φλογισμένο την πυρπολημένη της ζωή. Διότι έχοντας ζήσει μέσα στα «Χρόνια σαν τη φωτιά» ουδέποτε λησμόνησε, αντιθέτως, με όλα αυτά συγκατοικεί, συνυπάρχει και συνδιαλέγεται.

Η Ελένη Σαραντίτη με το βιβλίο της «Ποθητή – Χρόνια σαν τη Φωτιά» κι έχοντας ίσως αποκτήσει, από το προηγούμενό της μυθιστόρημα «Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου», όχι μόνον επίγνωση των χρόνων εκείνων της Εξέγερσης, αλλά και της ευψυχίας των λαϊκών αγωνιστών, ανδρών και γυναικών, δείχνοντας να έχει γνωρίσει και τα τεχνάσματα καμιά φορά της Ιστορίας, ακόμη και τον δόλο της, συνέγραψε ένα βιβλίο που και θα συγκινήσει και θα ευφράνει. Αλλά και θα πληροφορήσει τον αναγνώστη για όσα τυχαίως ή τεχνηέντως έμειναν αφανέρωτα και περιφρονημένα. Και αυτά όλα, με μια γραφή ζωηρή, μοντέρνα, που αναπτύσσεται διαρκώς σε κύκλους, όπως η ζωή άλλωστε, όπως -αναμφιβόλως- και η Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή