Θέατρο – μουσική «Στην ίδια ζωή» με τον Τάσο Αποστόλου

Θέατρο – μουσική «Στην ίδια ζωή» με τον Τάσο Αποστόλου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας νέος που σπούδαζε ταυτόχρονα Πολιτικές Επιστήμες και θέατρο, κι ενώ είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή μέσα του ότι το θέατρο τον ενδιαφέρει στη ζωή του, παρακολούθησε «χωρίς δυσαρέσκεια» το πανεπιστήμιο και πήρε και το πτυχίο.

Είναι ένας ηθοποιός που από την αρχή είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Δημήτρης Μαυρίκιος, Ανδρέας Βουτσινάς, Νικαίτη Κοντούρη κ. ά. Αλλά και στον κινηματογράφο έχει παίξει -σε ταινίες των Αγγελόπουλου, Ξανθόπουλου, Αγγελίδη κ. ά. -, και στην τηλεόραση επίσης, σε προσεγμένα πράγματα. Είναι ένας νέος ηθοποιός που, πέρα από το εντυπωσιακό του παράστημα, διαθέτει και μια εξίσου εντυπωσιακή μπάσα φωνή, πράγμα που τον βοήθησε να εξασφαλίσει από νωρίς ρόλους σε παραστάσεις αξιώσεων, όπως στο μιούζικαλ «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Εθνικό ή το «Χάπι εντ» των Μπρεχτ-Κουρτ Βάιλ στο Θέατρο Τέχνης κ.ά.

Και ξαφνικά αυτός ο πολυτάλαντος νέος ηθοποιός τα παρατάει όλα για να πάει να σπουδάσει λυρικό τραγούδι στο Μιλάνο, έχοντας κερδίσει υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Ηδη βέβαια ο Τάσος Αποστόλου είχε αρχίσει εδώ σπουδές στο λυρικό τραγούδι -μαθητής του αείμνηστου βαθύφωνου Φραγκίσκου Βουτσίνου, αλλά και του Γιώργου Κουρουπού για πιάνο και θεωρητικά. Του αρέσει όμως να βαθαίνει τις γνώσεις του, γι’ αυτό μόλις πήγε στο Μιλάνο έσπευσε να παρακολουθήσει, εκτός από λυρικό τραγούδι, και μαθήματα θεάτρου στο Πίκολο Τεάτρο, κοντά στον διάσημο σκηνοθέτη Λούκα Ρονκόνι, καθώς και σεμινάρια τραγουδιού, υποκριτικής, σκηνοθεσίας…

Τον Τάσο Αποστόλου έχει αναλάβει τώρα να μανατζάρει ο σημαντικότερος ατζέντης όπερας στο Μιλάνο, ο «πολύς» Ολντάνι, ενώ κι εδώ επίκεινται επαφές με το Μέγαρο και τη Λυρική, σε παραστάσεις της οποίας ήδη έχει μετάσχει. Το περασμένο καλοκαίρι τραγούδησε μαζί με την Σόνια Θεοδωρίδου στην όπερα «Ιοκάστη» του Κουρουπού, ενώ μετείχε και στην ερμηνεία του Κύκλου Καβάφη που μελοποίησε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και παρουσίασε τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο και στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην Αιγυπτο.

Κι ενώ τόσο ο Καβάφης όσο και το «Ονειρο…» του Παπαδημητρίου θα εκδοθούν κάποια στιγμή σε δίσκους, ήρθε νωρίτερα ένας άλλος: ένα cd με τρία τραγούδια -προάγγελος ενός «προσωπικού δίσκου» του που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη. «Στην ίδια ζωή» ο τίτλος του μικρού αυτού cd και έχει τραγούδια του νέου επίσης, και εκλεκτού όπως δείχνει η μέχρι τώρα δουλειά του, συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου.

«Εκτός από την όπερα, με ενδιαφέρει πάρα πολύ το τραγούδι», λέει ο ίδιος. «Οταν ξέρεις να χειρίζεσαι τη φωνή σου, μπορείς να κάνεις και τα δύο καλά. Πάντως, από αγάπη για το τραγούδι ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Λόγω Χατζιδάκι, για να είμαι ακριβέστερος». Υπάρχει όμως περιθώριο σήμερα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στο ελληνικό τραγούδι, να δεχτεί το κοινό μια λυρική φωνή; «Αυτό ζητάμε να μάθουμε», λέει, «αν κι εγώ το πιστεύω. Αρκεί η λυρική φωνή να μην ερμηνεύει τα τραγούδια σαν να τραγουδάει όπερα. Γιατί τότε το αποτέλεσμα είναι μάλλον γελοίο -κι έχουμε δει τέτοια πράγματα. Νομίζω ότι εμείς στα τραγούδια μας έχουμε βρει μια ισορροπία».

Και το θέατρο; Εγκαταλείπεται; «Κάθε άλλο. Εχω πίσω μου 11-12 χρόνια δουλειάς στο θέατρο. Θα συνεχίσω λοιπόν και στο θέατρο, αλλά μόνο αν κάτι μου αρέσει πάρα πολύ. Γιατί η μικρή εμπειρία μου μου έχει δείξει πως αν δεν είναι όλες οι συνθήκες από ένα επίπεδο και πάνω, τότε το πράγμα καταντάει υπαλληλίκι. Θα προσπαθήσω, όσο γίνεται να επιλέγω…». Και, ευτυχώς γι’ αυτόν, δεν είναι όλες οι βιοτικές του ανάγκες εξαρτημένες από αυτό. «O βιοπορισμός μου καλύπτεται κυρίως από άλλες πηγές -μαθήματα ορθοφωνίας ή φωνητικής κ.ά.», σχολιάζει.

Φυσικά, ο ιδανικός τομέας για μια τέτοια περίπτωση καλλιτέχνη είναι το μουσικό θέατρο. Οπερα καλύτερα ή μιούζικαλ; Πού γέρνει; «Ο,τι καλό έρθει! Νομίζω πως μπορώ να σταθώ καλά και στα δύο. Ακόμα πάντως δεν έχω αναγκαστεί να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πάρα πολύ δελεαστικές προτάσεις», γελάει. Και δεν φοβάται που όποιος κυνηγάει πολλά μαζί, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα; «Αυτό είναι αλήθεια», παραδέχεται. «Αλλά αφορά κυρίως τις εμφανίσεις. Να κάνεις όμως ένα δίσκο με τραγούδια παράλληλα με τις εμφανίσεις σου στη σκηνή, αυτό το μπορείς».

Κι έτσι ξεκινάει ο Τάσος Αποστόλου στο τραγούδι μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή