«Προσωπική Συμφωνία»: η τέχνη και ο πόλεμος

«Προσωπική Συμφωνία»: η τέχνη και ο πόλεμος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αληθινή ανάκριση, ενός από τους σημαντικότερους μαέστρους του 20ού αιώνα, του Βίλχελμ Φούρτβενγκλερ, αφηγείται το έργο «Προσωπική Συμφωνία» («Taking sides») του Ρόναλντ Χάργουντ, που ανεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. H πρεμιέρα θα γίνει αύριο το βράδυ (14/2), «ημέρα μνήμης» για τα δεκαέξι χρόνια από τον θάνατο του Καρόλου Κουν. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η νεαρή Αθανασία Καραγιαννοπούλου, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Αγγελος Αντωνόπουλος και Γιάννης Φέρτης.

«Ενα συγκλονιστικό έργο, που μιλάει για τη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στην ανθρώπινη αδυναμία, τη δύναμη της μουσικής, τις μνήμες του πολέμου και των θυμάτων του…». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την «Προσωπική Συμφωνία», χθες σε συνέντευξη Τύπου, η Αθ. Καραγιαννοπούλου.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στα συντρίμμια του Βερολίνου, το 1946. O B. Φούρτβενγκλερ αντιμετωπίζει τον Αμερικανό ανακριτή Στιβ Αρνολντ. H κατηγορία είναι η συνεργασία του με το ναζιστικό καθεστώς. Οι αποδείξεις μηδαμινές. Τα μοναδικά στοιχεία: οι μαγικές εκτελέσεις των συμφωνιών του Μπετόβεν και του Μπρούκνερ. O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή είναι το δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του μαέστρου. Το θεατρικό έργο μετέφερε στον κινηματογράφο, πριν από δύο χρόνια, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Ιστβαν Σάμπο.

«Δεν αντιλαμβάνεστε αλήθεια τη δύναμη που έχει η τέχνη να φέρνει σε επικοινωνία την ομορφιά, τον πόνο και τον θρίαμβο;», αναρωτιέται κατά τη διάρκεια του έργου ο Φούρτβενγκλερ. Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, τον ρόλο του μαέστρου ερμηνεύει ο Αγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος, για τη συμμετοχή του σε αυτήν. «Φέτος κλείνω σαράντα χρόνια στο θέατρο. Τώρα πια, στις παραστάσεις που παίζω, συναντάω μαθητές μου. Αυτό με συγκινεί πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Φέρτης ερμηνεύει τον Στιβ Αρνολντ, τον Αμερικανό ανακριτή. «Ενας ρόλος, από αυτούς που δεν βρίσκεις εύκολα», όπως λέει και ο ίδιος. «Τα τελευταία χρόνια, έχω εγκαταλείψει τα μεγάλα θέατρα. Εμφανίζομαι όπου μου κάνει κέφι. Αισθάνομαι πιο ελεύθερος. Δεν με ενδιαφέρει να παίξω ακόμη και για είκοσι άτομα… Φέτος επιστρέφω στο θέατρο από όπου ξεκίνησα», πρόσθεσε.

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Απόστολος Βέττας, ενώ τα κοστούμια η Ολυμπία Σιδερίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT