Περιπλους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκηνοθέτες επέλεξαν «Σικάγο»

Συνεχώς αυξάνονται οι πιθανότητες του μιούζικαλ «Σικάγο» να θριαμβεύσει στην ερχόμενη απονομή των Οσκαρ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τόσο η Ενωση Σκηνοθετών, όσο και η Ενωση Παραγωγών της Αμερικής βράβευσαν την ταινία και τον σκηνοθέτη της, Ρομπ Μάρσαλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 54 βραβεύσεις της Ενωσης Σκηνοθετών, μόνο πέντε φορές τα βραβεία δεν έχουν συμπέσει με τα Οσκαρ. Το μεγάλο φαβορί, ο Μάρτιν Σκορσέζε, έφυγε μόνο με ένα τιμητικό βραβείο συνολικής προσφοράς. H επόμενη μεγάλη προ οσκαρική απονομή είναι εκείνη της Ενωσης Κινηματογραφικών Ηθοποιών, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή.

Ο γλύπτης K. Δημητριάδης

Ολοι γνωρίζουμε τον περίφημο «Δισκοβόλο» του. O γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης (1881-1943), μαθητής του Γ. Βρούτου, ήταν ένας παραγωγικός γλύπτης με σημαντικότατο έργο. Το αρχείο του, που ανήκει στο ΕΛΙΑ από το 1987, κατόπιν δωρεάς, περιλαμβάνει και πολλές φωτογραφίες γλυπτών του ή πορτρέτα. Εκατό και πλέον φωτογραφίες, Ελλήνων και ξένων φωτογραφίες, όλες τυπώματα εποχής (1905-1940), προερχόμενες από αυτή την ξεχωριστή συλλογή παρουσιάζονται στο ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης (Θεοφίλου 13, Ανω Πόλη) ως τις 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας 2003. Επιμέλεια έκθεσης: Βασιλική Χατζηγεωργίου.

Για τους Πόντιους στη Γεννάδειο

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας Σεργκέι Καρπόφ είναι ο φετινός προσκεκλημένος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για την ετήσια διάλεξη προς τιμήν του Francis R. Walton. H ομιλία θα δοθεί απόψε στις 7 μ.μ. στη Γεννάδειο (Σουηδίας 61) με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «O Ποντιακός Ελληνισμός και η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος από τον 13ο ώς τον 15ο αιώνα».

Ηθοποιοί κατά πολέμου

Ηθοποιοί του θεάτρου θέλησαν να στείλουν αντιπολεμικό μήνυμα στο κοινό τους ανά την υφήλιο. Μία σειρά από αναγνώσεις της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη φιλοξενήθηκε χθες σε περισσότερες από 900 θεατρικές αίθουσες σε 56 χώρες. H αρχική ιδέα ανήκει σε δυο Αμερικανίδες ηθοποιούς. Οι ίδιες λένε ότι ποτέ δεν περίμεναν ότι θα έφταναν στο σημείο να συντονίζουν 919 αναγνώσεις σε 56 χώρες, ανάμεσά τους τη Βενεζουέλα, την Κίνα, την Ινδία… O Κέβιν Μπέικον συμμετέχει στη Νέα Υόρκη και η Τζούλι Κρίστι στο Λος Αντζελες. Για την ώρα, ηθοποιοί όπως ο Κέβιν Σπέισι, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Σον Πεν, έχουν επιλέξει να αυτονομηθούν και να στείλουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή