Εκστρατεία για τη διάσωση των θησαυρών του Ιράκ

Εκστρατεία για τη διάσωση των θησαυρών του Ιράκ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ηγείται μιας άτυπης προς το παρόν εκστρατείας υπέρ της διάσωσης των πολιτιστικών θησαυρών του Ιράκ που όμως δείχνει να αναπτύσσει δυναμική. Οι εκκλήσεις για την προστασία της αρχαίας και μεσαιωνικής κληρονομιάς του Ιράκ πυκνώνουν όσο προχωρούν οι εχθροπραξίες. Ηδη, ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Σβιντκόι, επισήμανε την ανησυχία της Ρωσίας στον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα. Νηφάλιες αλλά ανήσυχες φωνές ακούγονται όλο και πυκνότερα, προερχόμενες είτε από οργανισμούς και μουσεία είτε από ιδιώτες. Στην Ελλάδα, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς έχει ήδη διατυπώσει και εγγράφως την ανησυχία του για την πιθανότητα καταστροφής σημαντικών θησαυρών που ανήκουν είτε στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας είτε στον ισλαμικό αραβικό πολιτισμό.

Στη Βρετανία αρχαιολόγοι αλλά και πολιτικοί έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Τόνι Μπλερ, ζητώντας τη διασφάλιση των αρχαιολογικών χώρων. O εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Τζον Κέρτις δήλωσε: «Οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Ασσύριοι είχαν όλοι την πατρίδα τους στη Μεσοποταμία, που είναι το σύγχρονο Ιράκ. Είναι θέμα υψίστης σημασίας. Δεν πρόκειται απλώς για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ αλλά για την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας». Οι ειδικοί εκτιμούν πως στο Ιράκ υπάρχουν περίπου 100.000 σημεία πολιτιστικής ή αρχαιολογικής σημασίας. Μόνο το 10% των χώρων αυτών έχει ανασκαφεί.

Ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας αντιδρώντας στις έγγραφες διαμαρτυρίες δήλωσε: «Στον στρατιωτικό μας σχεδιασμό, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημίες. Εχουμε την πεποίθηση ότι οι άνδρες και γυναίκες των στρατευμάτων μας θα σεβαστούν την πλούσια κληρονομιά του ιρακινού λαού».

Το Βρετανικό Μουσείο, που περιλαμβάνει ανάμεσα στα εκθέματά του πλήθος θησαυρών από τους αρχαίους λαούς της Μεσοποταμίας, δέχεται αυξημένο αριθμό επισκεπτών μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Στη Βαγδάτη, το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει περίπου 100.000 εκθέματα από το 7000 π.Χ. ώς το 1000 μΧ, που αφηγούνται τον πολιτισμό των Σουμερίων, Βαβυλωνίων, Ασσυρίων, Περσών και Αράβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή