Impac 100.000 ευρώ για τον Παμούκ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μπορεί ένα νέο λογοτεχνικό βραβείο να αποκτήσει κύρος; Μία λύση είναι να δίνει την υψηλότερη αμοιβή. Το βραβείο Impac, το οποίο θέσπισε το 1996 η ομώνυμη ιρλανδική εταιρεία, ειδικευμένη στη βελτίωση της παραγωγικότητας, είναι πλέον ένας θεσμός του Δουβλίνου κι ένας ευσεβής πόθος για πολλούς συγγραφείς. H αμοιβή ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι λογοτεχνικά βραβεία υψηλότερου απόλυτου κύρους, όπως το αμερικανικό Πούλιτζερ και το βρετανικό Μπούκερ, αμείβουν τον βραβευμένο συγγραφέα με περίπου 7.200 και 33.000 ευρώ αντιστοίχως.

Φέτος, ο τυχερός τιμώμενος με το Impac συγγραφέας είναι ο 51χρονος Ορχάν Παμούκ, ο πλέον προβεβλημένος «διεθνής» λογοτέχνης της Τουρκίας. H βράβευσή του ανακοινώθηκε χθες και αφορά το μυθιστόρημά του «Με λένε Κόκκινο», το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» σε μετάφραση Στέλλας Βρετού.

Το Impac, αντίθετα, από τα προαναφερθέντα βραβεία δεν περιορίζεται στους αγγλόφωνους συγγραφείς αλλά επεκτείνεται και σε μεταφρασμένα στα αγγλικά έργα. Το «Με λένε Κόκκινο», μεταφρασμένο στα Αγγλικά από τον Erdag M. Gokner, μας μεταφέρει στην ακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα τέλη του 16ου αιώνα. Με αισιόδοξο στοχασμό, ο Παμούκ επαναφέρει το προσφιλές του θέμα, αυτό της σύγκρουσης παράδοσης και εκσυγχρονισμού. Φέτος, ήταν επίσης υποψήφιοι ο Τζόναθαν Φράνζεν, η Πορτογαλίδα Λίντια Ζορζ και η Ανν Πάτσετ. Το Impac πάντως προσέχει τις επιλογές του. Το 2002, π.χ., νικητής ήταν ο Μισέλ Ουελμπέκ και το 1997 ο Χαβιέρ Μαρίας. N. B.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή