«Ιων» ανατρεπτικός και αμφίσημος, στους Δελφούς

«Ιων» ανατρεπτικός και αμφίσημος, στους Δελφούς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ένα από τα πιο ανορθόδοξα, αμφίσημα, ανατρεπτικά έργα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η Λυδία Κονιόρδου τον «Ιωνα» του Ευριπίδη που ανεβαίνει από το Εθνικό Θεάτρο, μεθαύριο το βράδυ στους Δελφούς. H ιδια δεν σκηνοθέτησε μόνο την παράσταση, αλλά θα εμφανιστεί στον ρόλο της Κρέουσας.

«Ο Ιων είναι η τραγωδία του παρ’ ολίγον ανεπανόρθωτου, όπου οι ήρωες συνεχίζουν τη ζωή τους, με την επίγνωση της παρ’ ολίγον φονικής αλληλοεξόντωσής τους. Τόσο τα πρόσωπα του έργου όσο και ο Χορός αντιμετωπίζουν διλήμματα, που ίσως περισσότερο από ποτέ είναι σημερινά, αλλά χαρακτηρίζουν την εποχή του 19ου αιώνα στην οποία διαλέξαμε να τοποθετήσουμε την παράσταση μας», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, η Λ. Κονιόρδου. «O πυρήνας της παράστασης, είναι το στοιχείο της ανατροπής, σκηνοθετικά όσο και υποκριτικά. Θελήσαμε να αφηγηθούμε το έργο με έναν αντιηρωικό τρόπο, ανακαλύπτοντας το μεγάλο μέσα στο μικρό. O «Ιων» ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό. Επρεπε να βρούμε τους κώδικες για να εκφράσουμε αυτήν τη λεπτή ισορροπία».

Ενηλικίωση

Στον ρόλο του Ιωνα, εμφανίζεται ο νεαρός Χρήστος Λούλης. Οπως είπε και ο ίδιος: «Το έργο πραγματεύεται τη βίαιη ενηλικίωση ενός νέου ανθρώπου που έζησε για χρόνια μέσα σε ένα ναό. H ενηλικίωση συμβαίνει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής».

Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Διονύσης Φωτόπουλος, τη μουσική ο Τάκης Φαραζής, τις χορογραφίες η Αποστολία Παπαδαμάκη, τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Δημήτρης Οικονόμου (Ερμής), Νίκος Καραθάνος (Ξούθος), Κοσμάς Φοντούκης (Γέροντας), Αννέζα Παπαδοπούλου, Σαπουντζής Χρήστος, Στέφανος Κοσμίδης, Γιώργος Γάλλος κ. ά. H παράσταση θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 15 και 16 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή