«Μην περνάς, ανάβει κόκκινο», με 200 μαθητές

«Μην περνάς, ανάβει κόκκινο», με 200 μαθητές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα τρία παιδιά δεν θα πληρώσουν τη νύφη». Είναι η φράση που είναι γραμμένη σε ένα πανό, στην αυλή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, όπου γίνονται τα γυρίσματα της νέας ταινίας της Ισαβέλλας Μαυράκη, «Μην περνάς, ανάβει κόκκινο». Σχολείο το σκηνικό, μαθητές οι πρωταγωνιστές και νεανική η ιστορία. Περίπου 200 παιδιά βρίσκονται στην αυλή του σχολείου, σε ένα πάρτι για τη λήξη της κατάληψης, που έχει προκαλέσει η άδικη αποβολή τριών μαθητών. Ενας από τους μαθητές (Μάνος Καρατζογιάννης), φωνάζει στην πρόχειρη σκηνή τον «καλό» καθηγητή, που παίζει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Το πάρτι γίνεται συναυλία και όλοι χορεύουν, ανάμεσά τους, οι μαθήτριες που παίζουν η Ιωάννα Παππά και η Θάλεια Ματίκα.

Σαν χάπενινγκ

Τον χαρακτήρα χάπενινγκ όμως έχει και το ίδιο το γύρισμα, αφού μαζί με τη Μαυράκη, που σκηνοθετεί και τον διευθυντή φωτογραφίας Ντίνο Κατσουρίδη, στο στήσιμο του τρικάμερου γυρίσματος συμμετέχουν ο Περικλής Χούρσογλου ως βοηθός σκηνοθέτη και ο Νίκος Καβουκίδης με τον Κωστή Γκίκα στις κάμερες. Το γύρισμα δεν είναι εύκολο. Τεχνικά μικροπροβλήματα κάνουν αναγκαστικές τις επαναλήψεις, τα παιδιά με την πρώτη ευκαιρία χαλαρώνουν και ο Χούρσογλου προσπαθεί να τα μαζέψει και να τα κάνει να χειροκροτήσουν και να χορέψουν με ενθουσιασμό. Κάπως δύσκολο, όταν η νύχτα είναι ζεστή και οι λήψεις συνεχείς μέχρι τις έξι το πρωί.

«Εχω μια εμμονή με τα σχολεία, επειδή πέρασα πολύ καλά όταν ήμουν μαθήτρια», λέει η Ισαβέλλα Μαυράκη σε ένα διάλειμμα του γυρίσματος. «Γουστάρω αυτά τα παιδιά. Μαζί τους παρακολουθώ το σήμερα 100% και έχω την αίσθηση ότι έμεινα κι εγώ εκεί, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει. H γενιά της σημερινής Γ’ Λυκείου ξέρει τι θέλει. Αυτά τα παιδιά είναι προσγειωμένα, έχουν δύναμη και αυτάρκεια. Θα είναι η ελπίδα για το μέλλον. Θα μας βγάλουν από αδιέξοδα που σέρνονται».

Το σενάριο που έγραψε ο Πέτρος Μάρκαρης, αρχίζει με την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών και με τον θάνατο ενός μαθητή. Από ναρκωτικά, όπως φαίνεται, αλλά η πραγματικότητα ίσως είναι διαφορετική. Την υπόθεση ερευνά ένας αστυνόμος, πατέρας μιας μαθήτριας, ενώ η πλοκή παρακολουθεί παράλληλα τη σχέση του καθηγητή Μαθηματικών, που βρίσκεται κοντά στα παιδιά, με μια μαθήτρια.

Νεότητα-θάνατος

«Ηταν ευτυχής συγκυρία ότι ο Πέτρος Μάρκαρης βρέθηκε κοντά μου», σημειώνει η Μαυράκη, «επειδή πιστεύω ότι είναι λάθος να κάνει ο ίδιος άνθρωπος το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Οταν υπάρχουν δύο συνδημιουργοί υπάρχει μια απόσταση από το αποτέλεσμα». Οσο για το μίγμα νεανικής διάθεσης και θανάτου που υπάρχει στην ταινία, η σκηνοθέτρια λέει: «Στην ταινία υπάρχει τόσο χιούμορ και τόσο δράμα, όσο υπάρχει και στη ζωή μας».

Τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου. Στο «Μην περνάς, ανάβει κόκκινο», που θα βγει στις αίθουσες μέσα στην ερχόμενη σεζόν, σε διανομή της Rosebud, παίζουν ακόμη οι: Αλκης Παναγιωτίδης, Δήμητρα Χατούπη, Τζέση Παπουτσή, Τάσος Πυργιέρης, Ασημάκης Αλεξίου και Γιάννης Πάνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή