H πρώτη Μουσική Ακαδημία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η καχεκτική μουσική ζωή στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια: το ένα είναι η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε πρώτη φάση, και Θεσσαλονίκης αργότερα, που ήρθαν να αλλάξουν άρδην το τοπίο, και το δεύτερο γίνεται τώρα με τη δημιουργία, επιτέλους, μιας Μουσικής Ακαδημίας για σπουδές σε ανώτατο επίπεδο – πτυχίο και μεταπτυχιακές. Διότι τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών σε τρία πανεπιστήμια της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιονίου) μάλλον «ημίμετρα» μοιάζουν, αφού αναλώνονται μέχρι σήμερα στην πληθωρική παραγωγή μουσικολόγων – οι οποίοι μάλιστα δεν μπορούν να βρουν εργασία…

Ιδού όμως που η πρώτη Μουσική Ακαδημία στη χώρα μας είναι γεγονός: Είναι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (που εδρεύει στην Κέρκυρα) στο οποίο αναθέτουν καθήκοντα Μουσικής Ακαδημίας τα Προεδρικά Διατάγματα 102/2002 και 156/2003, που θεσπίζουν νέο τύπο πτυχίου με τρεις κατευθύνσεις: Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσική Επιστήμη. Ταυτόχρονα δρομολογούνται και μεταπτυχιακές σπουδές στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του μεγάλου αυτού βήματος στη μουσική ζωή της χώρας πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα τρία Μουσικά Τμήματα των πανεπιστημίων παρέχουν πτυχίο γενικών μουσικών γνώσεων – γι’ αυτό και «παράγουν» μουσικολόγους. «Δεν παρέχουν δηλαδή μουσικές σπουδές ανάλογες μ’ αυτές των Μουσικών Ακαδημιών του εξωτερικού», εξηγεί ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης, μόνιμος μαέστρος της Ορχήστρας Χρωμάτων και καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το μεγάλο αυτό κενό καλύπτεται τώρα για πρώτη φορά.

Οι εξειδικευμένες αυτές μουσικές σπουδές θα ξεκινήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με τους φοιτητές δηλαδή που θα εισαχθούν φέτος στα AEI. «Ως τότε, ώς τον Σεπτέμβριο, θα έχει στελεχωθεί η σχολή και με άλλους διδάσκοντες. Ηδη έχουν επιλεγεί ο Λεωνίδας Καβάκος που θα διδάξει βιολί, ο Γιώργος Κουρουπός που θα διδάξει σύνθεση, και ο Διονύσης Σαββόπουλος που θα διδάξει σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Τόσο ο πρόεδρος του Τμήματος συνθέτης Χάρης Ξανθουδάκης όσο και όλοι οι διδάσκοντες είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αριστείς και πρώτα ονόματα στη σχολή μας, ώστε να την κάνουμε πόλο έλξης για τους υποψηφίους. Γιατί προτιμούν Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και για να έρθουν στην Κέρκυρα πρέπει να υπάρχει δυνατός πόλος έλξης».

Στο Τμήμα του Ιονίου διδάσκουν ήδη εξαίρετοι μουσικοί, όπως οι συνθέτες X. Ξανθουδάκης, Ιωσήφ Παπαδάτος και Δημήτρης Μαραγκόπουλος, σύνθεση και οι τρεις, ο μαέστρος M. Λογιάδης, διεύθυνση ορχήστρας, οι μουσικοί Κώστας Κοτσιώλης, κιθάρα, Σωκράτης Ανθης, τρομπέτα, Αντώνης Λαγός, κόρνο, Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο, κ.ά. στους οποίους, όπως αναφέρθηκε, θα προστεθούν και πολλοί άλλοι ακόμα ώς τον Σεπτέμβριο, μετά την αναβάθμιση του Τμήματος.

Είναι αυτονόητο ότι το πτυχίο Μουσικής Εκτέλεσης θα εξειδικεύεται ανάλογα με το όργανο που θα διαλέξει ο φοιτητής (πιάνο, βιολί, κιθάρα, κόρνο κ.λπ.), ενώ θα παρέχονται και σπουδές φωνητικής, δηλαδή λυρικού τραγουδιού, σε ανώτατο επίπεδο, πράγμα που επίσης για πρώτη φορά θεσμοθετείται στη χώρα μας. Επιμέρους κατευθύνσεις ή εξειδικεύσεις θα υπάρξουν και στο πτυχίο Μουσικής Επιστήμης (όπου υπάρχουν και τεχνολογικού περιεχομένου μαθήματα – Μουσική Τεχνολογία, Ηχογράφηση κ.ά.).

«Το πολύ σημαντικό αυτής της εξέλιξης», επισημαίνει ο μαέστρος Λογιάδης, «είναι ότι ξεκινάμε επιτέλους για να φτιάξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα φτιάξουν τη βάση των μουσικών σπουδών στη χώρα μας. Θα βγουν δηλαδή από αυτήν τη Μουσική Ακαδημία όχι μόνο καλλιτέχνες μουσικοί, αλλά και οι επαρκείς και ικανοί εκείνοι δάσκαλοι της μουσικής, με πρακτικές και όχι μόνο θεωρητικές γνώσεις, που θα πάνε στα σχολεία και θα δημιουργήσουν ένα κοινό πολυπληθέστερο, πιο ενημερωμένο και απαιτητικότερο. Γενικότερα αυτή η εξέλιξη θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στα μουσικά μας πράγματα και θα οδηγήσει κάποια στιγμή και στη διαβάθμιση, επιτέλους, των διπλωμάτων που δίνουν τα ωδεία μας, γιατί με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τα πράγματα είναι χαώδη. Μακάρι ανάλογη εξέλιξη να υπάρξει και στα άλλα Τμήματα Μουσικών Σπουδών της χώρας μας, και να γίνουν και νέα τέτοια σε άλλα AEI».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή