Περιπλους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μουσείο στην Ανδρο

Χρόνια τώρα ήθελαν να έχουν το δικό τους μουσείο στην Ανδρο. Σήμερα το αποκτούν και επισήμως. Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Παλαιοπόλεως (220 τ.μ.), που είναι αφιερωμένο στις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην κλασική εποχή της Ανδρου, που για δώδεκα αιώνες (6ος αι. π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.) αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού, εγκαινιάζεται στις 7 το βράδυ από τη γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Λ. Μενδώνη. Τα ευρήματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα από την Προϊστορική Εποχή μέχρι και τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το 1983 η Κοινότητα Παλαιοπόλεως παραχώρησε στο ΥΠΠΟ ισόγεια αίθουσα 100 τ.μ. του κοινοτικού καταστήματος, όπου η Εφορεία Κυκλάδων οργάνωσε τέσσερα χρόνια αργότερα μικρή αρχαιολογική συλλογή. Ομως οι ανασκαφές και οι επιφανειακές έρευνες πρόσφεραν πολλές σημαντικές αρχαιότητες κι έτσι το 1994 ξεκίνησαν οι εργασίες επανέκθεσης για τον εμπλουτισμό της συλλογής. Οταν λοιπόν παραχωρήθηκε από τον Δήμο Υδρούσας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοπόλεως μια δεύτερη αίθουσα σε οκόπεδο-δώρο των κληρονόμων του Δ. Περτέση, δόθηκε η ευκαιρία για ένα τοπικό αρχαιολογικό μουσείο. Την ευθύνη της μουσειολογικής μελέτης έχει η δρ Χριστίνα A. Τελεβάντου.

Οι Jethro Tull στο Ηρώδειο

Από τα θρυλικά συγκροτήματα της ροκ, οι Jethro Tull, με την ηγετική φυσιογνωμία του φλαουτίστα Ιαν Αντερσον, αναμένονται στην Ελλάδα για μία συναυλία στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι Jethro Tull, σταθερή αξία εδώ και 25 χρόνια, χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερο ήχο τους που χτίζεται γύρω από το φλάουτο. H διάρκεια στο χρόνο και η περιφρούρηση του αναγνωρίσιμου και προσωπικού ύφους του συγκροτήματος έχουν καταστήσει τους Jethro Tull ένα κομμάτι της σύγχρονης μουσικής ιστορίας. O Ιαν Αντερσον, συνθέτης και στιχουργός και ερμηνευτής, είναι μία προσωπικότητα που συσπειρώνει γύρω του τους υπόλοιπους μουσικούς.

Ματαιώθηκε η Αβινιόν

Η απεργία των ηθοποιών στη Γαλλία οδήγησε τελικά τον διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, του μεγαλύτερου στη χώρα με χιλιάδες επισκέπτες, να ανακοινώσει τη ματαίωσή του. «Δυστυχώς, το 57ο Φεστιβάλ της Αβινιόν δεν θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο διευθυντής Faiver d’ Arcier, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες διάσωσης του φεστιβάλ απέτυχαν. H αντίθεση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές ματαιώσεις πολιτιστικών γεγονότων σε ολόκληρη τη Γαλλία. O υπουργός Πολιτισμού Jean-Jacques Αillagnoχαρακτήρισε τους ηθοποιούς «ανεύθυνους», αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση είχε δείξει σημάδια καλής θελήσεως για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. H απεργία των ηθοποιών, επίσης, είχε ως επίπτωση τη διακοπή των γυρισμάτων της νέας ταινίας του Τζακ Νίκολσον στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή