Από το Μουσείο Ρέμπραντ στο Λας Βέγκας!

Από το Μουσείο Ρέμπραντ στο Λας Βέγκας!

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης καζίνο ονόματι Στίβεν Γουίν είναι ο νέος ιδιοκτήτης της διάσημης αυτοπροσωπογραφίας του Ρέμπραντ που πωλήθηκε σε δημοπρασία των Sotheby’s στο Λονδίνο έναντι περίπου επτά εκατ. στερλινών (περίπου 12 εκατ. ευρώ). O 60χρονος κύριος Γουίν, πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Belagio στο Λας Βέγκας, κέρδισε τον επίμαχο πίνακα με τηλεφωνική διαδικασία, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε δαπανήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για να αγοράσει έργα του Ρενουάρ και του Σεζάν, τα οποία προορίζει για το νέο ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας «Le Reve».

H συγκεκριμένη αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ είναι έργο του 1634, όταν ο ζωγράφος ήταν 28 ετών, και επί αιώνες παρέμενε κρυμμένος κάτω από στρώματα χρωμάτων. Μία εξήγηση είναι ότι εφόσον μία αυτοπροσωπογραφία δεν μπορούσε εύκολα να πωληθεί τότε ένα άλλο θέμα, πιο εμπορικό, ζωγραφιζόταν από πάνω. Αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1930 και ανήκε ώς πριν από λίγο σε Γάλλο συλλέκτη. Είναι η πρώτη προσωπογραφία του Ρέμπραντ που δημοπρατείται εδώ και 30 χρόνια. Επί σειρά ετών είχε γίνει αντικείμενο προσεκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η αξία του.

Σπάνια ποιότητα

Το 1995, ο καθηγητής Ernst vade Wetering, επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος για τον Ρέμπραντ, το εξέτασε και το έργο εστάλη για περαιτέρω έρευνα στο Λονδίνο. «Εκείνο που μας εντυπωσίασε περισσότερο», είπε ο Τζορτζ Γκόρντον, ειδικός του Sotheby’s, «είναι η ποιότητα του πίνακα στο κάτω μέρος του προσώπου». Το έργο έχει πλήρως καθαριστεί από προηγούμενες επεμβάσεις (που είχαν κατά καιρούς προσθέσει στον Ρέμπραντ καπέλο και σκουλαρίκια) και τον περασμένο Μάρτιο είχε εκτεθεί στο Μουσείο Ρέμπραντ στο Αμστερνταμ. Μόλις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ παραμένουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή