Ταινίες – θύματα της βίας…

Ταινίες – θύματα της βίας…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τύχη ορισμένων ταινιών δεν εξαρτάται απόλυτα ούτε από τους συντελεστές τους, ούτε από τους παραγωγούς, ούτε από εκείνους που τις προωθούν. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις, απαγωγές, πόλεμοι, κράτησαν αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές στο ράφι. Τουλάχιστον, μέχρι να ξεχαστούν τα γεγονότα που προκάλεσαν την προσωρινή «απόσυρσή» τους.

Ο «Τηλεφωνικός θάλαμος» του Τζόελ Σουμάχερ, που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την ερχόμενη Παρασκευή, είναι από τα πιο γνωστά παραδείγματα αυτών των «άτυχων» ταινιών. H 15η Νοεμβρίου, αρχική ημερομηνία εξόδου της ταινίας, με τον Κόλιν Φάρελ στο ρόλο ενός υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων, ο οποίος απειλείται από έναν σκοπευτή, συνέπεσε με τις πραγματικές δολοφονικές επιθέσεις ενός σκοπευτή στην Ουάσιγκτον.

Ο «Τηλεφωνικός θάλαμος» έμεινε χωρίς σύνδεση, καθώς τα στελέχη της Fox θεώρησαν ότι θα αναστάτωνε τους θεατές τη στιγμή που οι επιθέσεις συνεχίζονταν και η ταινία προβλήθηκε τον Μάρτιο. Στα ταμεία είχε σχετική επιτυχία, σε αντίθεση με τις άλλες ταινίες με παρόμοια τύχη.

Για παράδειγμα, η «Παγιδευμένη», το θρίλερ του Λούις Μαντόκι με τη Σαρλίζ Θέρον, που έχει θέμα την απαγωγή ενός παιδιού, καταποντίστηκε στο box office, παρά το γεγονός ότι η προβολή της αναβλήθηκε έπειτα από μια σειρά πραγματικών απαγωγών. Το ίδιο συνέβη με την περιπέτεια «Θανάσιμη καταδίωξη» με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που πήρε αναβολή, έπειτα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Λογικό, αφού ο παντοδύναμος Αρνολντ έχανε την οικογένειά του σε μια τρομοκρατική επίθεση.

Η άρνηση των κινηματογραφικών στελεχών να προωθήσουν εκείνη την ευαίσθητη περίοδο ταινίες με τρομοκρατικές αναφορές, κράτησε στο ράφι και τον «Κακό μπελά», κωμική περιπέτεια του Μπάρι Ζόνενφελντ, που εδώ είδαμε το περασμένο καλοκαίρι. H ταινία που επρόκειτο να προβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2001, κατέληξε στις αίθουσες αρκετούς μήνες αργότερα και μαζί στα αζήτητα του box office. Αντίστοιχη ήταν η καθυστέρηση της προβολής, αλλά και η εμπορική αποτυχία ταινιών, όπως του πολεμικού δράματος «O κώδικας των Ναβάχο» του Τζον Γου με τον Νίκολας Κέιτζ και της αστυνομικής περιπέτειας «Κακές παρέες» με τον Αντονι Χόπκινς και τον Κρις Ροκ.

Πιο άτυχη με διαφορά, απ’ όλες τις ταινίες που αναγκάστηκαν να αναβάλουν την πρεμιέρα τους, είναι η «Συμμορία με τα χακί», του Γκρέγκορ Τζόρνταν με αιχμηρές αναφορές για τον αμερικανικό στρατό. H ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι: Γιοακίν Φίνιξ, Αννα Πάκουιν και Εντ Χάρις, αγοράστηκε από τη Miramax στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001. Μία μέρα μετά όμως, ο κόσμος άλλαξε, όπως έλεγαν τα πρωτοσέλιδα έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου. Οι Αμερικανοί πολίτες συσπειρώθηκαν γύρω από τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες και τους ηρωποίησαν, έτσι η πρεμιέρα της «Συμμορίας με τα χακί» έπειτα από διαδοχικές αναβολές, προσδιορίστηκε για τον περασμένο Μάιο και αναβλήθηκε ξανά εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, για τις 25 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω αναβολές, θα αρχίσει να προβάλλεται την 1η Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή