H ψυχή των Τζέθρο Ταλ γοήτευσε στο Ηρώδειο

H ψυχή των Τζέθρο Ταλ γοήτευσε στο Ηρώδειο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν πολλών ειδών θρύλοι. Είναι ωραίο να μην είσαι μεγάλος θρύλος. Δεν αισθάνεσαι τόση πίεση, μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου στο σουπερμάρκετ, να κοιτάζεις τον κόσμο χωρίς να σε κοιτάζει, να έρχεσαι σε επαφή με καθημερινούς ανθρώπους…», είναι τα λόγια του Ιαν Αντερσον. O φλαουτίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός του θρυλικού συγκροτήματος των «Jethro Tull», που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’70, μίλησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη μοναδική συναυλία που έδωσε χθες βράδυ, στο Ηρώδειο.

Ιδιομορφία

Σταθερή αξία του ροκ εδώ και είκοσι πέντε χρόνια οι Τζέθρο Ταλ, είναι ένα από τα λίγα συγκροτήματα που επέβαλαν την ιδιομορφία τους στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ηγετική μορφή του σχήματος, από τις πρώτες κιόλας συναυλίες σε παμπ της Αγγλίας, ο Ιαν Αντερσον. O εκκεντρικός (ως κάποια ηλικία τουλάχιστον) και ταλαντούχος μουσικός, κατόρθωσε να κάνει τέχνη την εκκεντρικότητά του και να επιβάλλει τον ήχο του φλάουτου στο ροκ. Αργότερα, στα χρόνια της δεκαετίας του ’70, τα χρόνια της καθιέρωσης για τους Τζέθρο Ταλ, ο Ιαν Αντερσον, περισσότερο απελευθερωμένος, άρχισε να ανοίγει τον ήχο του και να δανείζεται στοιχεία από την κλασική μουσική, την τζαζ, αλλά και προς τα τέλη της δεκαετίας, από την κέλτικη παράδοση. Στο σταυροδρόμι της δεκαετίας του ’80, ο Αντερσον διάλεξε όχι τη λεωφόρο της ντίσκο και της ποπ αλλά τη λεωφόρο του χέβι μέταλ… Μετά τη μεγάλη κρίση που οδήγησε σε αναστολή των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος από το 1983 έως το 1987, ήρθε η δεκαετία του ’90 και δύο νέα άλμπουμ («A little light music» και «Roots to branches»), με μια καλή σοδειά από καινούργια τραγούδια.

«Οταν με δείτε στην σκηνή θα σκεφτείτε ότι είμαι ένας τρελός αγριάνθρωπος. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Είμαι ο πιο βαρετός ροκάς που θα γνωρίσετε. Εχω δύο παιδιά, απολύτως φυσιολογικά, είμαι παντρεμένος 26 χρόνια με την ιδια γυναίκα και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά!», δήλωσε ο καλλιτέχνης, ο οποίος δεν δίστασε να βγάλει το φλάουτό του και να παίξει αποσπάσματα από το νέο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, καθώς και ένα γνωστό κομμάτι του Μπαχ σε κλειδί τζαζ…

Μουσική ανακύκλωση

Τι είπε για την μουσική ροκ; «Ζούμε σε μια εποχή μουσικής ανακύκλωσης. Τα συγκροτήματα απλά συνεχίζουν την παράδοση και επαναπροσδιορίζουν την ροκ μουσική για τους νέους φαν. H ροκ μουσική, είναι μια απόλυτη, περατή, μουσική μορφή. Εχει αρχή και τέλος. Δεν θα εξελιχθεί, δεν θα ακούσουμε κάτι καινούργιο, δεν θα δούμε νέες μορφές. Το μόνο που αλλάζει είναι τα ρούχα και το στιλ των μαλλιών. Βέβαια αυτά είναι εύκολο να τα λέει κάποιος, ειδικά όταν είναι γηραλέος και κυνικός όπως εγώ», σχολίασε γελώντας ο Ιαν Αντερσον.

«Η ροκ, είναι η μουσική των νιάτων και της αντίδρασης. Δεν είναι πολιτική. Δεν θέλω να γίνω ένας μουσικός-πολιτικός. Είμαι ένας ζωγράφος τοπίων. Μου αρέσει να τραγουδώ για καθημερινούς ανθρώπους, καμιά φορά για τον εαυτό μου. Αν βέβαια μου μιλήσετε για τον Μπλερ και τον Μπους, γίνομαι ένα επιθετικό, πολιτικό ζώο. Εάν συναντούσα τον Μπλερ, στο ασανσέρ, ο ένας από τους δύο δεν θα έβγαινε ζωντανός. Ομως η πολιτική δεν είναι μια καλή πλατφόρμα για την μουσική…».

Απόψε ο Ιαν Αντερσον θα εμφανιστεί στην Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή