Προσφυγή για το νέο Μουσείο της Πάτρας

Προσφυγή για το νέο Μουσείο της Πάτρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα προγραμματισμένο Μουσείο της χώρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και ενδεχομένως προβλήματα στην ανέγερση του, καθώς ο «ιός» των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με λογικά, λογικοφανή ή, όχι λίγες φορές, εξωφρενικά επιχειρήματα, εξαπλώνεται. Αυτή τη φορά ο Σύλλογος Γεωπόνων της Πάτρας κατέθεσε προσφυγή στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο αιτούμενος την αλλαγή της χωροθέτησης του νέου Μουσείο Πατρών, καθώς, όπως ισχυρίζεται, στην περιοχή αναπτύσσεται βιότοπος. O αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Ιωάννης Δημαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την τύχη της προσφυγής, αλλά δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις τυχόν καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου. «O χώρος του Μουσείου γειτνιάζει μ’ ένα Φυτοπαθολογικό Κέντρο, αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή των δύο οικοπέδων», ισχυρίζεται ο κ. Δημαράς. Ενας επιπλέον «πονοκέφαλος» λοιπόν για τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βλέπει τον χρόνο να φεύγει και την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σχεδόν κολλημένη στο μηδέν. Το Μουσείο της Πάτρας θεωρείτο ένα από τα ελάχιστα «σίγουρα χαρτιά» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι το γεγονός ότι για κανένα άλλο μεγάλο έργο δεν έχει εκπονηθεί μελέτη. Τη Δευτέρα ο Ευ. Βενιζέλος βρέθηκε στην Αχαϊα, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για τις καθυστερήσεις στη διοργάνωση της Πάτρας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2006. Και προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν περισσότερο στην οργανωτική συγκρότηση του αχαϊκού εγχειρήματος.

Η υποψηφιότητα της Πάτρας είχε ανακοινωθεί από τον σημερινό υπουργό και τον νυν Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Καράβολα το 1998, ωστόσο κατόρθωσε να λάβει την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων μόλις τον περασμένο Μάιο.

Οχι νέος φορέας

Στις ανακοινώσεις του ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι τα αναγκαία τεχνικά έργα υποδομής θα τα διαχειριστεί στο σύνολό του ο Δήμος Πατρέων. Αντί σύστασης νομικού φορέα με αρμοδιότητα την επεξεργασία του πολιτιστικού προγράμματος και της επικοινωνιακής διαχείρισης της διοργάνωσης, στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί μία υφιστάμενη ανώνυμη εταιρεία που έχει ως κύριο μέτοχο τον ίδιο τον Δήμο Πατρέων, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων που είναι μέτοχος επίσης, συμβολικά, «έτσι ώστε το κέλυφος αυτό, η ανώνυμη εταιρεία να αποκτήσει ως σκοπό την προετοιμασία και διαχείριση του πολιτιστικού και επικοινωνιακού προγράμματος».

Στη συνέχεια, προσδιόρισε τα τέσσερα μεγάλα έργα που προωθούνται: η αναμόρφωση του βιομηχανικού συγκροτήματος Λαδόπουλου (έδρα του φορέα διοργάνωσης με χώρους μουσικής, θεάτρου, συνεδρίων, κ.λπ.), η διαμόρφωση ανοικτού θεάτρου στην περιοχή του Ασυρμάτου, η αξιοποίηση του κάμπινγκ και του έλους της Αγιάς και το δημοτικό νοσοκομείο, που μετατρέπεται σε χώρο εκθέσεων και υποδοχής μουσειακών δραστηριοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή