Σέλια Κρουζ, η βασίλισσα της σάλσα «έσβησε»

Σέλια Κρουζ, η βασίλισσα της σάλσα «έσβησε»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Κομπάι Σεγκούντο, η διεθνής μουσική σκηνή θρηνεί άλλο ένα διάσημο τέκνο της Αβάνας. H Σέλια Κρουζ -η βασίλισσα της σάλσα όπως την χαρακτήριζαν οι χιλιάδες θαυμαστές της ανά τον κόσμο- «έφυγε» χθες τα ξημερώματα στο σπίτι της στο Νιου Τζέρσεϊ όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της, Σίλβια Κανταρέλ. H 78χρονη δημοφιλής ερμηνεύτρια έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ τον Νοέμβριο του 2002 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Στο πλευρό της, τις τελευταίες δύσκολες στιγμές της βρισκόταν ο άνδρας της, τρομπετίστας Πέδρο Νάϊτ, τον οποίον παντρεύτηκε το 1962.

Από την Αβάνα στη N. Υόρκη

Η Κρουζ βίωσε μια ζωή γεμάτη εναλλαγές. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1924 στην Κούβα. Το 1947 ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές με μαθήματα θεωρίας, φωνητικής και πιάνου. Το κοινό την πρωτοάκουσε σε ζωντανές της εμφανίσεις στο κουβανικό ραδιόφωνο. Τη δεκαετία του ’50 καθιερώθηκε διεθνώς συμμετέχοντας για δεκαπέντε περίπου χρόνια στο γκρουπ La Sonora Μatancera.

Οταν ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε στην εξουσία, η Κρουζ και το συγκρότημά της εγκατέλειψαν τη χώρα τους διότι διαφωνούσαν με τις πολιτικές του αρχές. Εκτοτε δεν επετράπη στην τραγουδίστρια με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο να επισκεφθεί ξανά τα πάτρια εδάφη της. «O Κάστρο δεν με συγχώρησε ποτέ», είχε δηλώσει μάλιστα με πικρία, πριν από κάποια χρόνια.

Παρέα με τον Τίτο Πουέντε

Από το 1962 που εγκατέλειψε την Κούβα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νέα Υόρκη άρχισε να αποκτά φανατικούς θαυμαστές για το μέταλλο της φωνής και τις παθιασμένες ερμηνείες της. Το 1966 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το συγκρότημα του Τίτο Πουέντε, με τον οποίο ηχογράφησε 8 δίσκους. Μετά τη λήξη της συνεργασίας τους, συνέχισε τη σόλο καριέρα της με πολυάριθμες δισκογραφικές δουλειές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Το σήμα κατατεθέν της ήταν οι εντυπωσιακές της εμφανίσεις: αγαπούσε ιδιαίτερα τα πολύχρωμα ρούχα, παπούτσια και περούκες.

Η Σέλια Κρουζ θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές της αφροκουβανέζικης μουσικής. Ηταν η τραγουδίστρια που έκανε το διεθνές κοινό να στρέψει το βλέμμα του στη σάλσα.

Ο Δομινικανός συνθέτης Ραφαέλ Σολάνο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της δήλωσε: «Φωνές σαν και αυτή της Κρουζ εμφανίζονται στον πλανήτη κάθε 200 χρόνια». Είχε ηχογραφήσει πάνω από 70 άλμπουμ και είχε βραβευθεί με πέντε βραβεία Grammy, μεταξύ άλλων και το πιο πρόσφατο για το καλύτερο σάλσα άλμπουμ τον Φεβρουάριο του 2003. Επίσης είχε εμφανιστεί στις ταινίες The Mambo Kings (1992) και The Perez Family (1995).

Λαϊκό προσκύνημα

Η πολυμελής λατινόφωνη κοινότητα του Μαϊάμι θα θρηνήσει την απώλεια της Κρουζ με προσκύνημα της σορού της, που έχει ήδη μεταφερθεί εκεί. O διάσημος ηθοποιός κουβανικής καταγωγής Εντουαρτ Τζέϊμς Ολμος αφιέρωσε μάλιστα στην Κρουζ, το φετινό Los Angeles Latino Festival: «Αυτές τις 16 ημέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ θα γιορτάσουμε και θα θυμηθούμε την ζωή και την φωνή της», είπε ο ηθοποιός που καθιερώθηκε από το σίριαλ, «Miami Vice». H τραγουδίστρια ήταν πολύ αγαπητή και στην Ελλάδα, όπου είχε πραγματοποιήσει εμφανίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή