Ελπίδες για την Ομόνοια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία της δημάρχου Αθηναίων για το θέμα της πλατείας Ομονοίας βρίσκεται σε εξέλιξη. H κ. Ντόρα Μπακογιάννη δέχθηκε στο γραφείο της πριν από σχεδόν ένα μήνα τους τέσσερις αρχιτέκτονες (Αριάδνη Βοζάνη, Γρηγόρη Δεσύλα, Μαριαλένα Κατσίκα, Θοδωρή Τσιατά) σε μία ύστατη προσπάθεια να ανοιχθεί δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγούσε σε μία κοινώς αποδεκτή λύση. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικό: επικράτησε κλίμα συνεννόησης και οι αρχιτέκτονες αποχώρησαν με την υπόσχεση να επιστρέψουν με νέα μελέτη ύστερα από δύο εβδομάδες. Ετσι κι έγινε. H καινούργια πρόταση ενίσχυσε τις ελπίδες, καθώς άφησε ικανοποιημένη τη δήμαρχο Αθηναίων και τους συνεργάτες της.

Τώρα η τύχη της νέας μελέτης βρίσκεται στα χέρια της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και του προέδρου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Γιάννη Καλαντίδη. Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε κρίσιμο ραντεβού με την παρουσία τόσο της υπουργού όσο και του κ. Καλαντίδη οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις νέες ιδέες. Σε περίπτωση που δεν συνταχθούν με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και το επιτελείο της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι επιπλέον διαμορφώσεις θα προχωρήσουν ερήμην των τεσσάρων αρχιτεκτόνων.

Αδράνεια

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την άνοιξη, αμέσως μετά την παράδοση της πλατείας στο κοινό και την κάκιστη υποδοχή της νέας Ομόνοιας από πολίτες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η υπουργός Βάσω Παπανδρέου και η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής που θα επεξεργαζόταν ιδέες για τη βελτίωση της εικόνας. H επιτροπή αυτή δεν λειτούργησε. H έντονη αντίδραση του αρχιτεκτονικού κόσμου αποθάρρυνε τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων οι οποίοι αρνήθηκαν να παρέμβουν στο έργο συναδέλφων τους. H εξέλιξη αυτή διαμόρφωσε ένα κλίμα αδράνειας και ακινησίας. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην ίδια την πλατεία διολισθαίνει μέρα με τη μέρα προς την απόλυτη απαξίωση. Στη διάρκεια της ημέρας η αφόρητη ζέστη και η έλλειψη στοιχειώδους σκίασης, σε συνδυασμό με το πυρακτωμένο μπετόν, την καθιστά αβίωτη ενώ τις βραδινές ώρες η προσπέλασή της ενέχει κινδύνους.

Αναγνωρίζοντας το προφανές, ότι, δηλαδή, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνιστεί περισσότερο, η δήμαρχος Αθηναίων και οι τέσσερις αρχιτέκτονες αποφάσισαν να δράσουν. Οι αρχιτέκτονες έκαναν γνωστές τις θέσεις τους (τόνισαν για άλλη μία φορά ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την αρχική τους πρόταση) και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε στα πλέον προβληματικά σημεία της σημερινής διαμόρφωσης: έλλειψη πρασίνου, σκίασης και ικανοποιητικού φωτισμού, τις νυχτερινές ώρες.

Πράσινο και δέντρα

Η νέα μελέτη, προϊόν της συνάντησης, απέδωσε καρπούς. Κατ’ αρχάς, διαμορφώνονται μικρές ζώνες χαμηλού πρασίνου (προφανώς, γκαζόν) στα εξής σημεία, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη κ. Δημήτρη Ζαφειριάδη: στο κέντρο της πλατείας, πέριξ των δύο ακανόνιστων υδάτινων επιφανειών και περιμετρικά της πλατείας, κοντά στους φοίνικες.

Η ογκώδης πρισματική κατασκευή που εμποδίζει τη θέαση της Ακρόπολης από την Γ΄ Σεπτεμβρίου καταβιβάζεται κατά ένα μέτρο (σήμερα είναι 3 μ.) και προτείνεται η φύτευση της κεκλιμμένης επιφάνειας. Κατασκευάζεται το στέγαστρο οθόνης που καταργήθηκε στην πορεία υλοποίησης της μελέτης αλλά προσφέρει σκιά. Επίσης, προτείνεται η φύτευση μεγάλων δέντρων στην περίμετρο της πλατείας, στις περιοχές με τους ήδη υπάρχοντες φοίνικες. O ξύλινος διάδρομος, σε ελεεινή κατάσταση από τις πρώτες ημέρες χρήσης του, θα επενδυθεί με νέο, κατάλληλο, αυτή τη φορά, υλικό.

Η νέα μελέτη, αν και ασφαλώς πολλά θα κριθούν στην πράξη, προσφέρει τουλάχιστον την ελπίδα για την υπέρβαση της σημερινής απαράδεκτης πραγματικότητας. Εχει τη θεσμική κάλυψη της δημάρχου και δεν αποκλείει τους καθ’ ύλην αρμόδιους που είναι οι αρχιτέκτονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή